Η ζωη του Γιαννη Μιχαηλιδη κρεμεται απο μια κλωστη

Σήμερα ο αναρχικός κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης κλείνει δύο μήνες σε απεργία πείνας

Πενήντα εννέα μέρες μετά την κήρυξη απεργίας πείνας με αίτημα την αποφυλάκιση που δικαιούται, ο αναρχικός κρατούμενος βρίσκεται σε δραματική κατάσταση, καθώς ο οργανισμός του καταρρέει

 Στις 25 Ιουλίου -που γι’αυτόν είναι… μια αιωνιότητα μακριά- η τελευταία ευκαιρία του συστήματος να του δώσει υφ’όρον απόλυση.

Σήμερα ο αναρχικός κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης κλείνει δύο μήνες σε απεργία πείνας. Με πάνω από το 25% του σωματικού του βάρους να έχει χαθεί λόγω της παρατεταμένης ασιτίας, σε ανοσοανεπάρκεια και με κρίσιμη δυσλειτουργία ζωτικών οργάνων, περιμένει, απομονωμένος στο νοσοκομείο, τη δικάσιμο της έφεσής του από το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας την ερχόμενη Δευτέρα (25/7). Δεδομένου ότι τα ιατρικά νέα είναι όλο και πιο αποθαρρυντικά, χθες πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο βιβλιοκαφέ red n’ noir, όπου συμμετείχαν ο συνήγορος του απεργού πείνας, Γιώργος Κακαρνιάς, η δικηγόρος Ιωάννα Κούρτοβικ και ο Τάσος Θεοφίλου, ενώ εκτενή παρέμβαση για την κρισιμότητα της υγείας του έκανε και η γιατρός που τον παρακολουθεί, Λίνα Βεργοπούλου.

«Ο Γιάννης είναι απομονωμένος σε έναν “θάλαμο-κελί”, χωρίς παράθυρο και τηλεόραση. Βρίσκεται φυσικά και αισθητηριακά απομονωμένος, χωρίς επίβλεψη και φροντίδα από τους οικείους του, άυπνος και με εναλλασσόμενο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας που τον επιτηρούν», τόνισε η κ. Βεργοπούλου, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες νοσηλείας του ένα «ιδιότυπο βασανιστήριο».

Για την «πιο σημαντική ως τώρα προσπάθεια» για το δικαίωμα του Γιάννη Μιχαηλίδη σε υφ’ όρον απόλυση, που θα δοθεί στις 25 Ιουλίου, έκανε λόγο ο κ. Κακαρνιάς, συμπληρώνοντας πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα: «Γιατί να είναι ο Μιχαηλίδης ακόμη κρατούμενος μετά από 9 χρόνια; Γιατί να υπάρχει ένα μόνιμο καθεστώς εξαίρεσης; Κρίνεται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκλημάτων ενώ βάζει το σώμα του μπροστά για να υποστηρίξει το δικαίωμά του στην ελευθερία […] Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουν οι δικαστές τι έχει να πει ο Γιάννης με το υπόμνημά του κι εμείς θα είμαστε εκεί για να τον εκπροσωπήσουμε, να φέρουμε τη φωνή και τα λόγια του μέσα στην αίθουσα και ελπίζουμε σε ένα πνεύμα ανθρωπισμού που θα του επιτρέψει να εκτίσει την υπόλοιπη ποινή του έξω».

«Η λαχτάρα για ελευθερία είναι σεβαστή ακόμη και από το Δίκαιο. Ο Γιάννης δεν πληρώνει την παραβατικότητά του, αλλά το ελεύθερο φρόνημα που δεν μπορεί να αντέξει το σύστημα», σχολίασε η Ιωάννα Κούρτοβικ, υπενθυμίζοντας πως τα δικαστήρια της Λαμίας ήταν εκείνα που απέρριψαν το αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα. Καθώς η επικαιρότητα βρίθει τους τελευταίους μήνες από περιπτώσεις καταδικασθέντων που κέρδισαν δικαστικές αποφάσεις που τους άφησαν ελεύθερους -με πιο πρόσφατη την προκλητική αποφυλάκιση του Δ. Λιγνάδη- ο Τάσος Θεοφίλου επεσήμανε πως «έχουμε πλέον τον κινηματικό και προοδευτικό κόσμο, ο οποίος προσπαθεί να συντηρήσει τις αρχές της ποινικής δικαιοσύνης, και έναν άλλο που θέλει η Δικαιοσύνη να γίνει ένα τερέν όπου θα ασκούν κάποιοι ανεξέλεγκτα την εξουσία τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.