Η σημερινη καταχνια της δημοσιογραφιας και το φως του Γιωργου Δελαστικ

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο προσχέδιο της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες «υψηλού κινδύνου» αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

Δύο άνθρωποι ψιθυρίζουν/τι κάνει την καρδιά μας καρφώνει;/ναι την καρδιά μας καρφώνει/ώστε λοιπόν είναι ποιητής».

Μίλτος Σαχτούρης, «Τα δώρα»

«Καθώς οι δημοσιογράφοι υπερασπίζονται την αλήθεια, ο κόσμος είναι μαζί τους», ανέφερε στο φετινό μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα του Τύπου ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η δημοσιογραφία μπορεί ακόμα και σήμερα να αποτελεί όντως μια προσφορά στην κοινωνία και ένα πραγματικό λειτούργημα.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο προσχέδιο της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στις χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες «υψηλού κινδύνου» αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου.

Είναι αλήθεια πως η δημοσιογραφία στα ελληνικά συστημικά ΜΜΕ έχει γίνει το μαντρόσκυλο της εξουσίας. Η δημοσιογραφία στη χώρα μας είναι πλήρως ελεγχόμενη και χειραγωγούμενη μέσω των κρατικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων στις επιχειρήσεις ΜΜΕ. Η 107η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα δεν είναι άσχετη με την ευθύνη των Ελλήνων δημοσιογράφων. Θλίψη επικρατεί για την ποιότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ωστόσο οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν και ασκούν τη δημοσιογραφία σε μικρά, αυτόνομα ψηφιακά μέσα στα κοινωνικά δίκτυα και σε ρεπορτάζ στα έντυπα, κυρίως, μέσα. Κι αυτό είναι η μόνη ελπίδα της δημοσιογραφίας, σώζοντας την τιμή ενός ολόκληρου κλάδου.

Είμαστε σε μια περίοδο που η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται στο στόχαστρο σε όλη την Ευρώπη. Στις σημερινές συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται η δημοσιογραφία, η απουσία του Γιώργου Δελαστίκ γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή, καθώς απαιτείται το αντιπάλεμα αυτών των συνθηκών. Μας λείπει ήδη αφόρητα, καθώς έγραφε με τέχνη από τα βάθη τού είναι του, αντλούσε έμπνευση και δύναμη, περιεχόμενο και ουσία από την καρδιά και την απεριόριστη αγάπη για τον απλό άνθρωπο.

Ο Γιώργος Δελαστίκ «έφυγε» πριν από τρία χρόνια αφήνοντας πίσω του βαθύ ανθρώπινο αποτύπωμα και σπουδαίο έργο ενός φωτισμένου δημοσιογράφου. Ανήκε σε μια (σχεδόν μη υπάρχουσα πια) γενιά γραφιάδων, που έβλεπαν και έψαχναν τις πραγματικές αξίες και την ομορφιά (σε γλώσσα και επιχείρημα) και όχι τον παροδικό εντυπωσιασμό. Η συνεισφορά του και σ’ αυτόν τον τομέα είναι ανυπέρβλητη.

Η αξία του Γιώργου Δελαστίκ ως ερευνητή δημοσιογράφου και στοχαστή βρίσκεται στην απαράμιλλη σοβαρότητα, την ακρίβεια και την ακεραιότητα με τις οποίες στεκόταν απέναντι σε όλα τα προβλήματα του πεδίου του. Πρύτανης στη διεθνή πολιτική ανάλυση.

Ο λόγος του, τα κείμενά του, χαρακτηριστικά όχι μόνο της προσωπικότητάς του αλλά κι αυτής της λάμψης που εξέπεμπε, της σιγουριάς και του χαρίσματος της ασφάλειας, της γνώσης και της αυτοπεποίθησης. Καταφέρνουν τόσα χρόνια μετά να διεκδικούν τον χαρακτήρα του επίκαιρου, σαν να γράφτηκαν χθες ή ακόμα και… αύριο.

Με συγκίνηση και σεβασμό τιμούμε κι εδώ τη μνήμη του Γιώργου Δελαστίκ. Στην πραγματικότητα είμαστε πολλοί αυτοί που φροντίζουμε να μην ξεχαστούν το έργο του και η δημοσιογραφική του παρακαταθήκη για μια δημοσιογραφία που να λέει την αλήθεια, έντιμη, αξιοπρεπή, σε μια αργή πορεία προς το φως. Θα συνεχίσουμε να τιμάμε τον σπουδαίο άνθρωπο και μεγάλο δημοσιογράφο

προβάλλοντας το έργο του και τη συνεισφορά του στη δημοσιογραφία και στους αγώνες του ελληνικού λαού. Παραμένει αξέχαστος, μοναδικός, αναντικατάστατος.

Από το βιβλίο «Γιώργος Δελαστίκ: για πάντα παρών» που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις «Το Δόντι»

Διευθυντής ιατρός ΕΣΥ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.