Η πρωτη ηττα Μητσοτακη, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να καταλαβουν τι σημαινει

Το μήνυμα της κάλπης στη δεύτερη Κυριακή είναι σαφές και απευθύνεται κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που οφείλουν να το λάβουν.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση έφερε την πρώτη ήττα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019. Ειδικά η μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα στέλνει και ένα μήνυμα στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που λέει ότι η συνεργασία όμορων πολιτικών δυνάμεων και τα κατάλληλα νέα πρόσωπα είναι η μοναδική μέθοδος για να ανατραπεί και η κυβερνητική παντοδυναμία.

Γιατί έχουμε την πρώτη ήττα Μητσοτάκη και ΝΔ; Διότι, για πρώτη φορά εδώ και 38 χρόνια, η ΝΔ δεν έχει κανένα δήμαρχο προσκείμενο σ’ αυτήν στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους. Το 1986 το πανίσχυρο τότε ΠΑΣΟΚ έχασε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά και η ήττα του αυτή θεωρήθηκε αρχή της μεγάλης φθοράς του, που το οδήγησε στην ήττα του 1989.

Βεβαίως, οι πολιτικές συνθήκες είναι διαφορετικές, το ίδιο και οι συσχετισμοί. Η ΝΔ είναι σήμερα η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και αυτό επιβεβαιώθηκε πριν από τρεις μήνες στις βουλευτικές εκλογές. Έχει μπροστά της μια πλήρη τετραετία, τη δεύτερη. Αλλά θα βρεθεί αντιμέτωπη και με την αναπόφευκτη φθορά από την άσκηση της εξουσίας. Και αυτό είναι κάτι που καλείται να εκμεταλλευθεί η αντιπολίτευση. Πώς; Το έδειξε το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

Και το πρώτο συμπέρασμα από αυτό είναι καταλυτικό. Η ήττα της ΝΔ στο πρόσωπο του Κώστα Μπακογιάννη ήρθε για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ο απερχόμενος δήμαρχος είχε υποστεί φθορά. Δεύτερον, διότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατάφεραν να ξεπεράσουν την αντιπαλότητά τους και να συνεργαστούν στηρίζοντας κοινό υποψήφιο.

Ο υποψήφιος αυτός, εν προκειμένω ο Χάρης Δούκας, δεν συμπεριφέρθηκε αλαζονικά, όπως μερικοί της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Κατάλαβε ότι, χωρίς την ανοιχτή και καθαρή υποστήριξη του τρίτου στη σειρά υποψηφίου Κώστα Ζαχαριάδη, δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει. Και συναντήθηκε μαζί του, αγνοώντας τα απόνερα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Οι εκλογικές νίκες και ήττες στέλνουν σε όλους μηνύματα. Το μήνυμα του δεύτερου γύρου προς τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ είναι ότι η παντοδυναμία που φέρνει αλαζονεία κάποια στιγμή προκαλεί εκνευρισμό και απέχθεια στους ψηφοφόρους. Ορισμένοι υπουργοί (Γεωργιάδης, Αυγενάκης) έφαγαν μια σβουριχτή σφαλιάρα, αφού είδαν τους ψηφοφόρους στο Χαλάνδρι και στη Θεσσαλία να πετάνε στα σκουπίδια τις απειλές και τους εκβιασμούς τους.

Το μήνυμα προς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι πιο ηχηρό. Οι ψηφοφόροι είπαν ότι καθένα μόνο του δεν μπορεί. Αντίθετα, όταν συνεργάζονται, μπορούν να αμφισβητήσουν την παντοδυναμία της ΝΔ και, υπό προϋποθέσεις, να της αφαιρέσουν στο μέλλον και την πρώτη θέση.

Εν κατακλείδι: η ανατροπή στην Αθήνα, η οποία ήρθε με το θετικό παράδειγμα Δούκα-Ζαχαριάδη, μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για τη συνέχεια. Χωρίς συνεργασία της αντιπολίτευσης, τίποτα δεν θα αλλάξει στη διακυβέρνηση της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.