Η νεκρωτικη ιωση απειλει τις καπνοκαλλιεργειες της Ξανθης

Οι γεωπόνοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης εκτιμούν ότι η ζημιά σε πολλά αγροτεμάχια, ξεπερνά το 40%

Από νεκρωτική ίωση του καπνού κινδυνεύουν οι καπνοκαλλιέργειες της Ξάνθης, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ανησυχούν για την τελική παραγωγή, αλλά και για την ποιότητα της φετινής σοδειάς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Εμπρός”.

Το θέμα έθεσε με επιστολή του στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Ξάνθης Ανδρέα Καμαριανάκη, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης «η Ένωση», Μιχάλης Πασχαλίδης, προκειμένου να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών.

Εκτιμήσεις για πολύ σημαντικές απώλειες στην καπνοπαραγωγή

Η επιστολή του προέδρου της «Ένωσης» αναφέρει: «σας ενημερώνουμε σχετικά με τα προβλήματα στην καλλιέργεια καπνού στο Νομό Ξάνθης

Μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι του Α.Σ. Ξάνθης “Η ΕΝΩΣΗ” σε αγροτεμάχια των μελών της ΟΠΑΚ – ΑΣ Ξάνθης διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην από την νεκρωτική ίωση του Καπνού (TSWV) από την φυτόφθορα του καπνού σε μεγάλο ποσοστό, που θα έχει ως αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση της απόδοσης των αγροτεμαχίων καθώς και την υποβάθμιση της ποιότητας Καπνών συγκριτικά με την αναμενόμενη παραγωγή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους τελευταίους μήνες ευνόησαν τη δραστηριότητα που θρίπα , αυξάνοντας ανάλογα τη μετάδοση της νεκρωτικής ίωσης του Καπνού με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές του νομού Ξάνθης ειδικότερα στην περιοχή των δημοτικών διαμερισμάτων Ωραίου ,Μύκης, Σελέρου κ.α. η ζημιά σε πολλά αγροτεμάχια να ξεπερνά σε. ποσοστό το 40%, παρά τους προληπτικούς ψεκασμούς που εφάρμοσαν οι παραγωγοί με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα ,υποβαθμίζοντας την ποιότητα του καπνού

Η μειωμένη παραγωγή και η υποβάθμιση της ποιότητας καπνών επηρεάζουν καθοριστικά το εισόδημα των παραγωγών -μελών της Ο.Π.Α.Κ. -Α.Σ. Ξάνθης -που σχεδόν στο 100% η καλλιέργεια καπνού αποτελεί , με σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους ίδιους και την οικογένειά τους και για την τοπική κοινωνία.

Δεδομένου αφενός ότι οι ιώσεις και οι ασθένειες καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αφετέρου ότι είναι αναγκαία η στήριξη της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή μας (1.380 παραγωγοί με την οικογένειά τους καλλιεργούν περίπου 7.150 στρέμματα καπνά το 2022).

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να δρομολογηθούν έγκαιρα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των παραγωγών μας».

Αναφορά από Μπουρχάν Μπαράν

Αναφορά για το θέμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Μπαράν Μπουρχάν, ο οποίος απευθυνόμενος στον Γιώργο Γεωργαντά αναφέρει: «κύριε Υπουργέ, σας υποβάλλω την επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης η «Ένωση» σύμφωνα με την οποία η νεκρωτική ίωση του καπνού (TSWV) απειλεί την απόδοση των καλλιεργειών καπνού αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος με άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των παραγωγών – μελών της Ο.Π.Α.Κ. – Α.Σ. Ξάνθης για τους οποίους, σχεδόν στο σύνολό τους, ο καπνός αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Οι καλλιεργητές ζητούν να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για την προστασία του οικογενειακού τους εισοδήματος και κατ’ επέκταση μέτρα προστασίας της τοπικής κοινωνίας.

Παρακαλείσθε για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να στηριχθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το οικογενειακό εισόδημα των καλλιεργητών καπνού στην Π.Ε. Ξάνθης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.