Η νεα αρμαδα της ΕΜΥ

Πώς το δίκτυο υδρομετρικών σταθμών, αισθητήρων ανίχνευσης, μετεωρολογικών μπαλονιών και ραντάρ θα αναβαθμίσει την πρόγνωση και το σύστημα προειδοποίησης για έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Μια μεγάλη αναβάθμιση στις παρεχόμενες υπηρεσίες της ΕΜΥ και κατ’ επέκταση στις προειδοποιήσεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες ενόψει έντονων καιρικών φαινομένων, αναμένεται να φέρουν νέα εργαλεία με τα οποία ήδη εξοπλίζεται.

Ο λόγος για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης 103 μετεωρολογικών σταθμών επιφανείας και ανώτερης ατμόσφαιρας οι οποίοι προειδοποιούν έγκαιρα για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων με ακρίβεια περιοχής και ώρας.

Ήδη, έχουν εγκατασταθεί 80 μετεωρολογικά συστήματα καταγραφής δεδομένων στην ατμόσφαιρα, 10 συστήματα μετεωρολογικών σταθμών πλοίων ενώ στη διάθεση των μετεωρολόγων βρίσκονται και 10 φορητοί μετεωρολογικοί σταθμοί.

Το παζλ του νέου εξοπλισμού συμπληρώνουν τρία νέα μετεωρολογικά μπαλόνια. Οι ραδιοβολίσεις τις οποίες πραγματοποιούν τα μετεωρολογικά μπαλόνια, παραμένουν από τις πιο αξιόπιστες πηγές καταγραφής του καιρού, ενώ όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, παγκοσμίως μετεωρολογικά μπαλόνια απελευθερώνονται σε καθημερινή βάση δύο φορές τη μέρα. Η πρώτη ραδιοβόλιση λαμβάνει χώρα στις 12 το μεσημέρι και η δεύτερη στις 12 τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με τον μέσο χρόνο του Γκρίνουιτς.

Όπως περιγράφει ο μετεωρολόγος, «το μετεωρολογικό μπαλόνι καταγράφει θερμοκρασία, υγρασία και ταχύτητα του ανέμου και μας δίνει μια “ακτινογραφία της ατμόσφαιρας”. Στη χώρα μας, ένα μπαλόνι απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα κάθε μεσημέρι από την Αθήνα και τα μεσάνυχτα ένα από τη Θεσσαλονίκη και ένα από το Ηράκλειο Κρήτης. Κάθε μπαλόνι διαθέτει ενσωματωμένο πομπό που στέλνει τα στοιχεία καταγραφής απευθείας στην ΕΜΥ. Τα νέα μπαλόνια της ΕΜΥ δουλεύουν με αυτοματοποιημένο τρόπο και δεν απαιτείται πια η παρουσία ενός χειριστή όπως στο παρελθόν».

Εκτός από το νέο δίκτυο των σταθμών, το βασικό κομμάτι για τη μεγάλη αναβάθμιση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας προέρχεται από το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και το ΕΣΠΑ.

Δύο έργα της ΕΜΥ έχουν ενταχθεί στο «ΑΙΓΙΣ». Όπως εξήγησε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος στην ΕΜΥ «τα συστήματα γίνονται πλήρως ψηφιακά έτσι ώστε να μπορούν να στέλνουν όλη την πληροφορία, είτε με γραμμές υψηλών ταχυτήτων, ενσύρματες, είτε με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 4G».

Το πρώτο έργο που φτάνει τα 6,2 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 30 υδρομετρικούς σταθμούς, 2 συστήματα λήψης από μετεωρολογικούς δορυφόρους και 12 αισθητήρες ανίχνευσης ατμοσφαιρικών ηλεκτρικών εκκενώσεων – κεραυνών.

Η υποδομή επεξεργασίας όλων αυτών των δεδομένων θα βρίσκεται στην ΕΜΥ και σε ένα εφεδρικό σημείο στη Λάρισα.

Το δεύτερο έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου δικτύου επτά μετεωρολογικών ραντάρ, κόστους 23.560.000 ευρώ. Τα ραντάρ θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία στην Περιφέρεια. Οι αντίστοιχες υποδομές επεξεργασίας των δεδομένων θα βρίσκονται στην ΕΜΥ και στο δεύτερο σημείο στη Λάρισα. Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΜΥ, οι διαγωνισμοί για όλα τα παραπάνω εργαλεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τελικό στάδιο (πραγματοποιούνται οι έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο ανάδοχος προσκομίζει τα τελευταία δικαιολογητικά κ.τ.λ.) και αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους δύο μήνες.

Έγκαιρες και έγκυρες προειδοποιήσεις

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά το σύστημα προειδοποίησης των πολιτών για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Οι πληροφορίες από την ΕΜΥ θα πηγαίνουν σε πραγματικό χρόνο στην Πολιτική Προστασία, ώστε το υπουργείο να μπορεί να διαμορφώνει τις προειδοποιήσεις του.

Όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές από την ΕΜΥ, «εμείς θα δίνουμε όσο καλύτερης ποιότητας πληροφορίες γίνεται στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι πληροφορίες θα είναι στοχευμένες. Η ειδοποίηση για επικινδυνότητα λόγω καιρικών φαινομένων δεν θα αφορά γενικώς για παράδειγμα τη Δυτική Ελλάδα ή την Πελοπόννησο αλλά θα φτάνει σε επίπεδο δήμου και ακόμα πιο κοντά. Η Νow Casting ενημέρωση θα γίνεται έως και 4 ώρες νωρίτερα. Οσο θα πλησιάζει ένα φαινόμενο, τόσο η πρόγνωση θα εξειδικεύεται».

«Τα νέα ραντάρ θα είναι μια μεγάλη αλλαγή για τη χώρα. Θα καλύπτεται όλη η Επικράτεια. Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα» σημειώνει και ο κ. Γιαννόπουλος, προσθέτοντας πως ο πολίτης θα μπορεί να βλέπει στο κινητό του, εύληπτα, τα δεδομένα των ραντάρ μέσω εφαρμογής της ΕΜΥ. «Το software της αποτύπωσης του καιρού θα βελτιωθεί σημαντικά για το κοινό» σημειώνει ο κ. Γιαννόπουλος.

«Να μη μείνουμε μόνο στον εξοπλισμό»

Μετεωρολόγοι στην ΕΜΥ με τους οποίους μίλησε η «Κ» αναφέρουν πως τα νέα εργαλεία αναβαθμίζουν σημαντικά την εθνική μας μετεωρολογική υπηρεσία. Οπως σημείωσαν, η μετεωρολογική υπηρεσία έχει να προμηθευτεί μετεωρολογικούς σταθμούς από το 2004, όταν και είχαν αγοραστεί 80 σταθμοί.

Πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων με τα ραντάρ της Τουρκίας

Επίσης, όπως μας είπαν, προβλήματα υπάρχουν και με τη συντήρηση των ραντάρ: «Αυτή τη στιγμή τα ραντάρ που διαθέτουμε είναι πολύ παλιά και εδώ και αρκετά χρόνια δεν υποστηρίζονται καν από τον κατασκευαστή τους. Δεν υπήρχαν συμβόλαια συντήρησης. Εχουμε ραντάρ από το 1979. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι εργαζόμενοι προσπαθούν ψάχνοντας ανταλλακτικά από την ελεύθερη αγορά, να τα κρατούν όσο μπορούν σε μια λειτουργική κατάσταση, όχι όμως την επιθυμητή».

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αυτή τη φορά «έχουμε συμπεριλάβει το κομμάτι της συντήρησης και της απρόσκοπτης λειτουργίας τους, με τις εταιρείες που θα τα διαθέσουν στην Ελλάδα». «Θα πρέπει αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες να μπορούν να αφομοιώνονται αυτόματα στα ελληνικά μοντέλα πρόγνωσης, να γίνεται δηλαδή το λεγόμενο data αssimulation», σχολιάζει με τη σειρά του στην «Κ» και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά κρίσιμο ρόλο παίζουν η συντήρηση και η υποστήριξη που θα έχουν στην πορεία του χρόνου όλες αυτές οι έξυπνες τεχνολογίες και υποδομές, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.