Η μεγαλυτερη διεθνης εκθεση για μεταπτυχιακα και διδακτορικα ερχεται στην Ελλαδα

Η QS World Grad School Tour είναι η πιο δημοφιλής έκθεση πανεπιστημίων αποκλειστικά για μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα

Κοινή πεποίθηση των φοιτητών διεθνώς είναι πλέον ότι χωρίς μεταπτυχιακό δεν θα μπορέσουν να βρουν εύκολα δουλειά, και αυτός είναι ο λόγος που οι νέοι, οι οποίοι φοιτούν στα πανεπιστήμια αναζητούν απεγνωσμένα τον πολυπόθητο μεταπτυχιακό τίτλο, που θα τους οδηγήσει με μεγαλύτερη ευκολία στον κόσμο της αγοράς εργασίας.

Την τελευταία πενταετία το ποσοστό των νέων, που λαμβάνουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 25%.Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται διεθνώς και όσον αφορά στην Ελλάδα προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, που δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στη λήξη κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς.

Ανάλογες έρευνες που διενεργούνται  σε ετήσια βάση σε όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για τους εγγεγραμμένους προπτυχιακούς φοιτητές, τους εγγεγραμμένους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, τους εγγεγραμμένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που πήραν πτυχίο, δείχνουν ότι το κυνήγι για ένα μεταπτυχιακό είναι διεθνές φαινόμενο.

Η μεγαλύτερη έκθεση πανεπιστημίων έρχεται στην Ελλάδα

Σε Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα «εγκατασταθούν» πάνω από 40 πανεπιστήμια απ΄όλο τον κόσμο προκειμένου να παρουσιάσουν τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά τους προγράμματα. Στην έκθεση συμμετέχουν εκπρόσωποι πανεπιστημίων, σύμβουλοι σταδιοδρομίας και εκπαιδευτικοί οργανισμοί, οι οποίοι παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για μεταπτυχιακά, τα κριτήρια εισαγωγής, τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και τις προοπτικές καριέρας μετά το τέλος των σπουδών.

Η QS World Grad School Tour είναι η πιο δημοφιλής έκθεση πανεπιστημίων αποκλειστικά για μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα και απευθύνεται σε όλους τους μελλοντικούς φοιτητές αντίστοιχων προγραμμάτων, που φιλοδοξούν να σπουδάσουν στους πιο δημοφιλείς προορισμούς σπουδών όπως στην Αγγλία, Αμερική, στην Γαλλία, στην Γερμανία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία , στην Ιταλία κ.α.

Η έκθεση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 19 Οκτωβρίου 2022 στο ξενοδοχείο Μet και στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους αλλά απαιτείται online εγγραφή. Επιπλέον οφέλη της έκθεσης:10.000+ προγράμματα μεταπτυχιακών.QS Υποτροφίες για μεταπτυχιακά. Σεμινάρια, workshops. Συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού. Τυχερές κληρώσεις.

Η επιλογή ενός μεταπτυχιακού

Η επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος είναι συνήθως δύσκολη και ορισμένες φορές χρονοβόρα διαδικασία καθώς  χρειάζεται πολύ ψάξιμο τόσο όσον αφορά στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μια καλή αρχή είναι το ψάξιμο στην σελίδα του πανεπιστημίου στο οποίο φοιτά ο ενδιαφερόμενος καθώς και σε όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας μας, ενώ πληροφορίες παρέχονται και αυτό το υπουργείο Παιδείας. Σήμερα όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα προσφέρουν τεράστιο όγκο πληροφοριών για το ζήτημα αυτό οπότε το σημαντικότερο όλων είναι ο φοιτητές να ξέρει προς ποια επιστημονική κατεύθυνση θέλει να κινηθεί. Πόσο διαρκεί ένα μεταπτυχιακό; Στην Ελλάδα διαρκεί 1 ή 2 έτη. Στην Αγγλία 1 έτος με ελάχιστες εξαιρέσεις και στις ΗΠΑ 2 έτη.

Το συνολικό κόστος εξαρτάται τόσο από τη χώρα στην οποία πραγματοποιείται όσο και από τις συνήθειες ζωής κάθε ατόμου. Σε γενικές γραμμές στην Ελλάδα το κόστος των διδάκτρων κυμαίνεται γύρω στα 1.500€ – 2.000€ το εξάμηνο για προγράμματα που διαρκούν δύο έτη. Στο κόστος αυτό πρέπει να συνυπολογιστούν οι δαπάνες για αγορά συγγραμμάτων και τυχόν δαπάνες διαμονής και διαβίωσης.Για την Αγγλία το κόστος των διδάκτρων κυμαίνεται από 5.000 μέχρι και 16.000 λίρες Αγγλίας. Τα προγράμματα MΒΑ είναι συνήθως τα πιο ακριβά, ενώ το κόστος διαβίωσης μεταβάλλεται δραστικά ανάλογα με το αν οι σπουδές πραγματοποιούνται στο Λονδίνο ή όχι. Το Λονδίνο έχει πολύ υψηλό κόστος διαμονής και διαβίωσης και θα πρέπει να υπολογίζει κανείς περίπου 1.500€ το μήνα.

Για τις ΗΠΑ το κόστος των διδάκτρων εμφανίζει σημαντική διακύμανση ανάλογα με το είδος του πτυχίου, τη φήμη του Πανεπιστημίου και την πόλη. Γενικά το κόστος σπουδών κυμαίνεται από 11.000 – 35.000$ το έτος, ενώ τα ΜBA είναι τα πιο ακριβά προγράμματα με δίδακτρα μεταξύ 50.000 – 120.000$. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό οι απαιτήσεις είναι περίπου ίδιες αν και μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις από πρόγραμμα σε πρόγραμμα.

Γενικά απαιτούνται τα εξής:

  • Ένας καλός βαθμός πτυχίου
  • Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας
  • Δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές
  • Toefl ή σχετικά πρόσφατο Proficiency
  • GMAT όταν η αίτηση αφορά MBA, Management Course ή συναφές αντικείμενο
  • Συμπληρωμένες φόρμες αιτήσεων που παραλαμβάνονται από τη Γραμματεία κάθε προγράμματος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.