Η κρισιμη συναντηση Μητσοτακη – Ερντογαν με στοχο να μην υπαρξει και δευτερο θερμο καλοκαιρι

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα επικεντρώνεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν από κοντά, αλλά για το πρώτο πραγματικό τετ α τετ, καθώς θα συνομιλήσουν οι δυο τους, χωρίς τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Ο Ερντογάν πριν δει τον κ. Μητσοτάκη, θα έχει συναντηθεί στις Βρυξέλλες και με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα του θέσει και το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά κυρίως ενδιαφέρεται να βάλει τα όρια της Ουάσινγκτον στο θέμα των S- 400.

Ο Ερντογάν έτεινε χθες χείρα φιλίας στον Μπάιντεν, εκτιμώντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να αφήσουν πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος. Ενώ ο κ.Μητσοτάκης σε συνέντευξη του έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου των ΗΠΑ και έδωσε μία πρόγευση των όρων και ορίων που θα θέσει σήμερα στον Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται βεβαίως να επαναλάβει στον Τούρκο πρόεδρο την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Καθώς και να εκφράσει την προσδοκία ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι ήρεμο σε αντίθεση με το “θερμό” καλοκαίρι του 2020 και δε θα υπάρξει νέα κλιμάκωση της έντασης. Αλλά και να προειδοποιήσει τη γειτονική χώρα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24- 25 Ιουνίου, με θέμα τις ευρωτουρκικές σχέσεις, οι οποίες συνδέονται με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα», δήλωσε εξάλλου χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Μητσοτάκης θα διαμηνύσει ότι επιθυμεί να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και ότι ακόμη και εάν δεν υπάρξει συμφωνία στα μείζονα, θα πρέπει να προχωρήσει η συνεργασία στον οικονομικό και περιβαλλοντικό τομέα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να φτάσει στις 12.55 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Στις 13.20 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και στις 13:35 με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασίλειου Μπόρις Τζόνσον. Οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα διαρκέσουν από τις 14:00 έως τις 17:00 και αμέσως μετά, στις 17.05 θα ξεκινήσει η συνάντηση με τον Ερντογάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.