Η κλιματικη αλλαγη ειναι ηδη εδω

Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την έκταση της ξηρασίας. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά ποτάμια ρέουν τώρα με ρυθμούς κάτω του μέσου όρου, ενώ το έδαφος είναι ξηρό - και γίνεται όλο και πιο ξηρό.

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για μια από τις πιο ζεστές εβδομάδες που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε όλη την Ευρώπη.

Στο Βέλγιο, η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία έχει ήδη μειώσει τον αριθμό των τρένων που εκτελούν δρομολόγια την Τρίτη, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για θερμοκρασίες έως και 39°C. Άλλωστε, η εικόνα είναι εξίσου ανησυχητική σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως μαρτυρούν τα πρωτοσέλιδα σήμερα το πρωί σε όλη την Γηραιά Ήπειρο, η κλιματική κρίση εκτυλίσσεται πλέον σε πραγματικό χρόνο…

Στην Πορτογαλία, πυρκαγιές καίνε σε διάφορες περιοχές από την περασμένη εβδομάδα, με σχεδόν 250 νέες πυρκαγιές να έχουν αναφερθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, οι περισσότερες βορειοανατολικά του Πόρτο. Η Lousã, στο κέντρο της Πορτογαλίας, σημείωσε ρεκόρ 46,3 βαθμών Κελσίου την περασμένη εβδομάδα. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πλέον πεθάνει, αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Ισπανία, χιλιάδες παραθεριστές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Κόστα ντελ Σολ στη νότια Ισπανία, καθώς δασικές πυρκαγιές κατέκαψαν τους λόφους Mijas, ενώ πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Γαλικία και την Καστίλλη και Λεόν.

Η Γαλλία, η οποία είναι προετοιμασμένη για το κύριο βάρος του σφοδρού καύσωνα σήμερα, έχει απομακρύνει χιλιάδες ανθρώπους από τη νοτιοδυτική περιοχή Ζιρόντ κοντά στο Μπορντό, καθώς οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες. Περισσότερα από 25.000 στρέμματα βλάστησης έχουν καταστραφεί και περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί. Δεκαπέντε περιφερειακά διαμερίσματα έχουν τώρα κόκκινη προειδοποίηση για τον καιρό.

Στην Ιταλία, οι καυτές θερμοκρασίες συμπίπτουν με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών. Ο Πο, ο μακρύτερος ποταμός της χώρας που εκτείνεται από τις Άλπεις έως την Αδριατική Θάλασσα, στερεύει, με την αντιμαχόμενη κυβέρνηση να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μεγάλο μέρος του βορρά. Περισσότερα για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο εδώ.

Όπως γράφει σήμερα το Politico, η ξηρασία έχει ήδη περιορίσει την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και τροφίμων, προσθέτοντας στην πίεση της αγοράς από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλές αρχές σε πόλεις της Ευρώπης έχουν ήδη ζητήσει από τους κατοίκους να μειώσουν τη χρήση πόσιμου νερού – αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν πολύ χειρότερα. Ενώ τα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να μεταβληθούν τον Αύγουστο, το θερμότερο μέρος του έτους μόλις άρχισε και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες.

Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την έκταση της ξηρασίας. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά ποτάμια ρέουν τώρα με ρυθμούς κάτω του μέσου όρου, ενώ το έδαφος είναι ξηρό – και γίνεται όλο και πιο ξηρό.

Έχει περάσει σχεδόν ακριβώς ένας χρόνος από τότε που η Ευρώπη συγκλονίστηκε από τις πλημμύρες που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς. Ο υπεύθυνος για το κλίμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, προέτρεψε τους υπουργούς της Ε.Ε. στο άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος της περασμένης εβδομάδας στην Πράγα να καταλήξουν σε τριμερή συμφωνία σχετικά με την υπογραφή της Επιτροπής για το κλίμα, Fit for 55, πριν από τη σύνοδο COP27 στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο. Όμως, με την κλιματική αλλαγή να απουσιάζει καταφανώς από τη λίστα προτεραιοτήτων της Τσεχίας, καθώς η χώρα ανέλαβε την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αυτόν τον μήνα, η εξασφάλιση διοργανικής συμφωνίας για το Fit for 55 μοιάζει με ευσεβή πόθο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.