Η καθιερωση της εργατικης πρωτομαγιας

Την 1η Μαΐου του 1886 στο Σικάγο των ΗΠΑ, 80.000 εργάτες κατέβηκαν σε πορεία διαμαρτυρίας διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και την θέσπιση του 8ώρου. Δυναμικό παρόν έδωσαν όλα τα εργατικά συνδικάτα της ευρύτερης περιοχής του Ιλινόις, έχοντας ως πρωτεργάτες τα συνδικάτα των οικοδόμων.

Η αλληλεγγύη των εργατών και η σύμπνοια του αγώνα τους τρομοκράτησαν πολλούς εργοδότες που φοβήθηκαν για κλιμάκωση των αντιδράσεων που θα οδηγούσε σε επανάσταση της εργατικής τάξης.

Στις 3 Μαΐου, οι εργατικές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν – Όπως κι οι αντιδράσεις των αφεντικών. Η εταιρία κατασκευής αλωνιστικών μηχανημάτων ΜακΚόρμικ απάντησε στην απεργία και την ενημερωτική καμπάνια για το οκτάωρο με την χρησιμοποίηση απεργοσπαστών. Η «προσπάθεια» της αστυνομίας για την προστασία των απεργοσπαστών, είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργάτες και να τραυματιστούν αρκετοί.
Την επομένη, το εργατικό κίνημα, στο οποίο τότε πρωτοστατούσαν ευάριθμοι αναρχικοί, οργάνωσε συλλαλητήριο κατά της αστυνομικής βίας στην πλατεία Χέιμαρκετ.

Ήταν ένα ήσυχο, ήρεμο συλλαλητήριο μέχρι την στιγμή που η αστυνομία αποφάσισε να παρέμβει.

Η επίθεση της αστυνομίας σήμανε και την αντίδραση των εργατών. Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν και μια αυτοσχέδια βόμβα, που κανείς δεν κατέγραψε από πού και ποιον εκτοξεύτηκε, σκότωσε έναν αστυνομικό.
Ήταν το σήμα προς τους υπόλοιπους αστυνομικούς να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Ο απολογισμός των επεισοδίων ήταν επτά νεκροί αστυνομικοί, εκατοντάδες νεκροί εργάτες και δεκάδες τραυματίες εκατέρωθεν.

Οκτώ διαδηλωτές συνελήφθησαν ως οργανωτές της συγκέντρωσης, και υπεύθυνοι για το θάνατο του αστυνομικού. Ήταν οι αναρχικοί Αύγουστος Σπίες, Αλβέρτος Πάρσονς, Αδόλφος Φίσερ, Γεώργιος Ένγκελ, Λουδοβίκος Λινγκ, Μιχαήλ Δουάμπ, Σάμουηλ Φήλντεν και Όσκαρ Νήμπ.

Οι οκτώ του Σικάγου δικάστηκαν σε μία στημένη δίκη, όπου κανένα εναντίον τους στοιχείο δεν παρουσιάστηκε. Η πολιτεία είχε αποφασίσει να τιμωρήσει τους οκτώ του Σικάγο παραδειγματικά, ώστε να καταστείλει το εργατικό, αναρχικό κίνημα των ΗΠΑ. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα του Ιλινόις:

«Τιμωρείστε τους παραδειγματικά, κρεμάστε τους και θα σώσουμε τους θεσμούς».

Π.Τ.Κ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.