Η γερμανικη ηγεσια ενεκρινε lockdown για ανεμβολιαστους

Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού από τον Φεβρουάριο η Άνγκελα Μέρκελ

Αυστηρότερους περιορισμούς για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ενέκριναν οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων της Γερμανίας στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασής τους με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον διάδοχός της Όλαφ Σολτς.

Στόχος είναι να ανακοπεί η εξέλιξη της πανδημίας και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα το τελευταίο διάστημα και εν όψει των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Οι μη εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καμία σχεδόν επιχείρηση, εκτός από σουπερμάρκετ και φαρμακεία, με τους πολιτικούς ηγέτες στη χώρα να δηλώνουν ότι αυτό κρίθηκε απαραίτητο για να αποφευχθεί γενικό lockdown. Ωστόσο δεν ανακοινώθηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο, και αφότου εγκριθεί έπειτα από διαβούλευση μέσα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι τα εξής:

  • Περιορισμοί των επαφών για τους ανεμβολίαστους πολίτες
  • Η είσοδος σε καταστήματα, εστιατόρια, μουσεία και κινηματογράφους θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από Covid-19
  • Οι εμβολιασμένοι πολίτες θα κάνουν τακτικά τεστ για κορωνοϊό
  • Τα κλαμπ και οι ντίσκο θα πρέπει να κλείσουν αν συνεχιστεί η ανοδική τάση των κρουσμάτων.
  • Η παρουσία θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους θα περιοριστεί σε 15.000 άτομα το μέγιστο, αν και πολλά κρατίδια εξετάζουν αγώνες χωρίς καθόλου κοινό.
  • Στους κλειστούς αθλητικούς χώρους, όπου γίνονται αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ, το κοινό θα περιορίζεται σε 5.000 θεατές το μέγιστο.

Η απερχόμενη γερμανική κυβέρνηση είχε αρχικά αποκλείσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο το μέτρο πλέον φαίνεται να κερδίζει ευρεία στήριξη.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα που θα προστεθούν στα υπάρχοντα».

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι το ποσοστό του εμβολιασμού δεν επαρκεί και «αυτό έχει συνέπειες».

Στη Γερμανία, όπου το 69% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί η διάδοση του ιού με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες και περισσότεροι από 6.000 πολίτες να βρεθούν σε ΜΕΘ μέχρι τα Χριστούγεννα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.