Η χρεοκοπια της SVB προκαλει φοβους για φαινομενο ντομινο

Διευθυντικά στελέχη τραπεζών, αλλά και επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η κατάρρευση της τράπεζας SVB να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο

Διευθυντικά στελέχη στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλά και επενδυτές ανησυχούσαν όλο και περισσότερο, σχετικά με το ενδεχόμενο η κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) να προκαλέσει ένα φαινόμενο ντόμινο, συμπαρασύροντας άλλες περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές, δεν βρουν άμεσα έναν αγοραστή για την SVB, ώστε να προστατευτούν οι καταθέσεις που δεν έχουν διασφαλιστεί.

Η SVB Financial Group που είχε εξειδικευτεί στο δανεισμό προς νέες επιχειρήσεις (Startup) έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε την Παρασκευή από την οικονομική κρίση του 2008, προκαλώντας εκνευρισμό στις αγορές και αποκλείοντας την πρόσβαση επιχειρήσεων και επιχειρηματιών σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο ομοσπονδιακός κυβερνητικός οργανισμός Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), που διορίστηκε για την ανάληψη των αρχικών καθηκόντων διαχείρισης της τράπεζας, θα προσπαθούσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να βρει μία άλλη τράπεζα που θα ήθελε να συγχωνευτεί με την SVB, όπως δήλωσαν την Παρασκευή, πηγές που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Το Reuters δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει αν επίκειται κάποια συμφωνία.

Μερικά διευθυντικά στελέχη των εταιριών προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και του τραπεζικού τομέα δήλωσαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να είναι σημαντική για οποιαδήποτε τράπεζα και ενδεχόμενα θα απαιτούσε την παροχή ειδικών εγγυήσεων από τις αρμόδιες αρχές, αλλά και τη διάθεση πρόσθετων επιχορηγήσεων για τον οποιονδήποτε αγοραστή.

Ψάχνουν λύσεις για να μην εξαπλωθεί ο πανικός

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ομοσπονδιακή εταιρεία ασφάλισης των καταθέσεων ζυγίζουν σχέδιο που προβλέπει να δημιουργήσουν ειδικό ταμείο που θα επιτρέπει στους ρυθμιστικούς φορείς να εγγυώνται καταθέσεις σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μετά την απρόσμενη για αρκετούς πτώχευση της Silicon Valley Bank, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Ο νέος ειδικός μηχανισμός ασφαλείας συζητήθηκε από στελέχη της Fed και της FDIC με διευθυντικά στελέχη τραπεζών και εκφράζεται η ελπίδα πως η δημιουργία του θα καθησυχάσει τους αποταμιευτές και τους επενδυτές και θα περιορίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού, σύμφωνα με το πρακτορείο, που επικαλέστηκε πρόσωπα ενήμερα για τις συνομιλίες.

Το νέο σχήμα αποτελεί μέρος των σχεδιασμών για την αποτροπή της εξάπλωσης πανικού σχετικά με την υγεία τραπεζών επικεντρωμένων στις επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις, τις λεγόμενες startup. Η κεντρική τράπεζα δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Η FDIC δεν απάντησε όταν της ζήτησε σχόλιο για τις πληροφορίες του Bloomberg το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η εξειδικευμένη τράπεζα κατέρρευσε όταν οι αποταμιευτές, που ανησυχούσαν για την υγεία της, έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους. Οι μαζικές αναλήψεις των καταθέσεων, που διήρκεσαν δυο ημέρες, κατέλαβαν εξαπίνης αρκετούς αναλυτές και τις αγορές. Οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν 100 δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης εξαιτίας της εξέλιξης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.