«I can’t breathe»: Κυμα οργης στις ΗΠΑ για τη δολοφονια του Τζορτζ Φλοιντ

Χιλιάδες διαδηλωτές απαιτoύν δικαιοσύνη

Δεύτερη συνεχόμενη νύχτα οργισμένων διαδηλώσεων στη Μινεάπολη των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία προκαλώντας του ασφυξία ενός άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη βίαιη σύλληψή του από λευκούς αστυνομικούς. Αποπέμφθηκαν από το αστυνομικό σώμα οι 4 αστυνομικοί που εμπλέκονται στη δολοφονία του, ωστόσο παραμένουν ελέυθεροι.

Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία της Μινεάπολις των ΗΠΑ, δολοφόνησε το απόγευμα της Δευτέρας, έναν 46χρονο Αφροαμερικανό άνδρα, εν ονόματι Τζορτζ Φλόιντ. Οι ισχυρισμοί της αστυνομίας, ανέφεραν ότι ο Φλόιντ έπαθε κάποια κρίση κατά την προσαγωγή του. Ωστόσο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, δείχνει τον αστυνομικό να έχει γονατίσει στον λαιμό του Φλόιντ, με τον τελευταίο σχεδόν λιπόθυμο να επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει, μέχρι που σταματάει κάθε κίνηση και ομιλία του. Ο Τζορτζ Φλόιντ, ήταν πατέρας και εργαζόταν ως φύλακας σε ένα καφέ.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη για να απαιτήσουν δικαιοσύνη. Το βίντεο που κατέγραψε το περιστατικό με τον Φλόιντ να φωνάζει «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» και «Μην με σκοτώσεις!» λίγο πριν πεθάνει εξακολουθεί να μοιράζεται στα social media συνοδευόμενο από μηνύματα που ζητούν σκληρή τιμωρία των αστυνομικών.

Σε πρόσθετα πλάνα από κάμερα ασφαλείας που εξασφάλισε το CBS News ο Φλόιντ εμφανίζεται λίγες στιγμές αργότερα να κάθεται στο πεζοδρόμιο φορώντας χειροπέδες, ενώ ένας από τους αστυνομικούς τον πλησιάζει και τον σηκώνει. Όπως σημειώνει και ο καταστηματάρχης, ο Φλόιντ φαίνεται να μην αντιστέκεται:
Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν την Τρίτη από το σώμα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι όσο παραμένει ανοικτή η έρευνα. Η οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε χθες να απαγγελθούν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εναντίον τους.

«Διότι αυτό ακριβώς έκαναν, δολοφόνησαν τον αδελφό μου», δήλωσε η αδελφή του Μπρίτζετ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NBC. «Έχω πίστη ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η αποπομπή των αστυνομικών «δεν αρκεί».

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με τον δήμαρχο της Μινεάπολις Τζέικομπ Φρέυ, να δηλώνει σχετικά με την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι δεν γνώριζε πως μια τόσο ανακριβής ανακοίνωση εκ μέρους της αστυνομίας δημοσιεύτηκε, ενώ πρόσθεσε ότι «θεωρώ πως πρέπει να είμαστε όσο πιο διαφανείς γίνεται. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που δεν το κρύβεις από την αλήθεια. Δίνεις βάρος σε αυτό, γιατί χωρίς αυτό (το περιστατικό), η πόλη μας θα είναι καλύτερη.

Σε άλλη δήλωση του ο Φρέυ, επεσήμανε, ότι το να είσαι μαύρος στην Αμερική, δεν θα έπρεπε να θεωρείται καταδίκη σε θάνατο. Επίσης συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, για το οποίο πρέπει να είμαστε θυμωμένοι. Αυτά είναι επαναλαμβανόμενα περιστατικά όπου οι ζωές μαύρων ανθρώπων, έχουν αφαιρεθεί πρόωρα, ναι στη Μινεσότα και σε όλη τη χώρα».

Αναφορικά με το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει το όλο περιστατικό και εν τέλει τη δολοφονία, ο δήμαρχος της Μινεάπολις δήλωσε ότι, «το κάθε πράγμα που είδα (στο βίντεο), ήταν λάθος».

Ο δήμαρχος της Μινεάπολης διερωτήθηκε χθες Τετάρτη «για ποιο λόγο ο άνθρωπος που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι στη φυλακή». “Αν θέλετε την γνώμη μου, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα”.

Το πλήθος που έφτασε τις χιλιάδες μεγάλωνε καθώς έπεφτε η νύκτα και η διαδήλωση εκτραχύνθηκε σε επεισόδια έξω από το αστυνομικό τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτηση είχαν στήσει οδοφράγματα για να αποτρέψουν τους διαδηλωτές οι οποίοι είχαν δημιουργήσει δικά τους αυτοσχέδια οδοφράγματα.

Η αστυνομία, κάποια μέλη της οποίας έλαβαν θέση στις στέγες γειτονικών κτιρίων, έκαναν χρήση δακρυγόνων, πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου προκειμένου να κρατήσει το πλήθος μακριά, το οποίο απάντησε ρίχνοντας πέτρες, μπουκάλια νερού και άλλα αντικείμενα. Κάποιοι έριχναν τα κάνιστρα των δακρυγόνων πίσω στους αστυνομικούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.