Γκουτερες: Ανησυχια για τις πληροφοριες περι χρησης ΑΙ στον πολεμο στη Γαζα

«Αποφάσεις ζωής ή θανάτου που έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρες οικογένειες δεν θα πρέπει να ανατίθενται στον ψυχρό υπολογισμό των αλγόριθμων», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Αναστάτωση εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από τις πληροφορίες για χρήση τεχνητής νοημοσύνης από το Ισραήλ στη Γάζα, ώστε να αναγνωρίσει πιθανούς στόχους.

«Είμαι βαθιά αναστατωμένος από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο για τον καθορισμό στόχων, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, οδηγώντας σε μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Καμία από τις «αποφάσεις ζωής ή θανάτου που έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρες οικογένειες δεν θα πρέπει να ανατίθεται στον ψυχρό υπολογισμό των αλγόριθμων», υπογράμμισε.

Σε έρευνα που δημοσίευσαν τα Μέσα +972 Magazine και Local Call, την οποία αναπαρήγαγαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, περιγράφεται η ύπαρξη προγράμματος του ισραηλινού στρατού, που ονομάζεται «Lavender» και το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να καθορίσει στόχους στη Γάζα, με ένα ορισμένο περιθώριο λάθους.

«Προειδοποιώ εδώ και χρόνια για τους κινδύνους να μετατραπεί σε όπλο η τεχνητή νοημοσύνη και να περιοριστεί ο αναγκαίος ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

 «Η ΤΝ θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μια δύναμη του καλού, προς όφελος του κόσμου και όχι για να συνεισφέρει στον πόλεμο σε ένα βιομηχανικό επίπεδο, θολώνοντας την ευθύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.