Γιατροι Χωρις Συνορα: Καταγγελλουν περιστατικο βιας στη Λεσβο με θυματα προσφυγες

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό βίας, με θύματα άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που έφτασαν στις 20 Οκτωβρίου στη Λέσβο, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η οργάνωση ζητά την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να σταματήσουν οι οργανωμένες επιθέσεις κατά προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τους «ΓΧΣ», ομάδα της οργάνωσης, έπειτα από επίσημη ειδοποίηση που δέχθηκε, για την ύπαρξη ομάδας ανθρώπων που είχαν άμεση ανάγκη από ιατρική βοήθεια, βρήκαν τρεις ανθρώπους δεμένους σφιχτά με πλαστικές χειροπέδες και τέσσερις ακόμη τραυματίες. Τα τραύματά τους οφείλονταν σε ξυλοδαρμό. Οι πρόσφυγες, 22 στο σύνολό τους, κατήγγειλαν ότι τους έδεσαν και τους τραυμάτισαν άτομα που είχαν φύγει από το σημείο πριν φτάσει εκεί η ιατρική ομάδα. Οι δράστες της επίθεσης τους πλησίασαν ισχυριζόμενοι ότι ήταν γιατροί και άρχισαν να τους χτυπούν και να τους περνούν χειροπέδες. Έφυγαν όταν αντιλήφθηκαν την άφιξη των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές για το περιστατικό και βοήθησαν στη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο. Παρείχαν, επίσης, υπηρεσίες επακόλουθης φροντίδας στην ομάδα την επόμενη μέρα. Όπως επισημαίνει η οργάνωση, είναι πολύ συχνές παρόμοιες μαρτυρίες από ανθρώπους που φτάνουν στη Λέσβο ή τη Σάμο.

Η ανακοίνωση των ΓΧΣ

Δεμένοι με χειροπέδες και τραυματισμένοι βρέθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα νεοαφιχθέντες στη Λέσβο

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022, μια ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έλαβε επίσημη ειδοποίηση για μια ομάδα νεοαφιχθέντων στο νησί της Λέσβου, που χρειάζονταν επείγουσα ιατρική περίθαλψη. Όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφτασαν στο σημείο, βρήκαν τρεις ανθρώπους δεμένους σφιχτά με πλαστικές χειροπέδες και άλλους τέσσερις τραυματισμένους, σύμφωνα με αναφορές, από ξυλοδαρμούς.

«Εκείνη την ημέρα, κληθήκαμε για επείγουσα παρέμβαση», εξηγεί ο Teo di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο. «Καθώς πλησιάζαμε στην τοποθεσία, σε ένα βουνό, αρχίσαμε να ακούμε ανθρώπους να ουρλιάζουν, να ουρλιάζουν πολύ δυνατά. Ανησυχήσαμε και αρχίσαμε να τρέχουμε προς την κατεύθυνσή τους. Όταν φτάσαμε, βρήκαμε 22 άτομα. Όλοι έκλαιγαν, γυναίκες, παιδιά και άντρες. Τρία άτομα ήταν δεμένα πολύ σφιχτά με πλαστικές χειροπέδες. Άλλοι τέσσερις ήταν τραυματισμένοι. Με βάση τις μαρτυρίες τους, τα τραύματά τους οφείλονταν στη βία που τους άσκησε μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είχαν φύγει όταν εμείς πλησιάσαμε».

Όλοι ήταν σοκαρισμένοι και η ψυχολογική τους κατάσταση ήταν εξαιρετικά άσχημη όπως αναφέρει ο συντονιστής του προγράμματος. «Έπρεπε να ειδοποιήσουμε έναν από τους ψυχολόγους μας για να τους παρέχουμε επείγουσα ψυχολογική υποστήριξη». Οι τέσσερις τραυματίες παραπέμφθηκαν στο νοσοκομείο για αξιολόγηση της κατάστασής τους και ιατρική περίθαλψη.

«Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο πριν φτάσουμε, 7 ή 8 άτομα πλησίασαν την ομάδα, λέγοντας ότι ήταν γιατροί και ότι είχαν μαζί τους φαγητό», συνεχίζει ο συντονιστής προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Με βάση τις αναφορές τους, μόλις τους βρήκαν άρχισαν να τους χτυπούν και να τους περνούν χειροπέδες. Η ομάδα που τους επιτέθηκε έφυγε μόλις μας άκουσαν να πλησιάζουμε».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές για το περιστατικό και βοήθησαν στην διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο. Παρείχαν, επίσης, υπηρεσίες επακόλουθης φροντίδας στην ομάδα την επόμενη μέρα.

 «Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ακούμε παρόμοιες μαρτυρίες για περιστατικά βίας που συμβαίνουν μόλις οι άνθρωποι φτάνουν στη Λέσβο και τη Σάμο για να αναζητήσουν ασφάλεια, μετά από ένα τραυματικό ταξίδι. Θεωρούμε τις αναφορές αυτές εξαιρετικά ανησυχητικές και προτρέπουμε τις αρμόδιες κρατικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν και να σταματήσουν τέτοια περιστατικά και να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς διαδικασίες υποδοχής, προστασίας και ασύλου», τονίζει η Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Στη Λέσβο και τη Σάμο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συντονίζονται με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανισμούς προστασίας, όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και με τις τοπικές κρατικές αρχές για να λαμβάνουν επίσημες ειδοποιήσεις και να παρέχουν επείγουσα ιατρική βοήθεια σε άτομα που φτάνουν στα δύο νησιά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρικές και ψυχολογικές πρώτες βοήθειες, διανέμουν τρόφιμα, νερό και στεγνά ρούχα και συντονίζονται με τις τοπικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας για διακομιδές στο νοσοκομείο εάν χρειαστεί.

Στη συνέχεια, η τοπική αστυνομία μεταφέρει τους ανθρώπους στον καταυλισμό, για τις διαδικασίες καταγραφής αφού περάσουν οι πέντε ημέρες καραντίνας. Από τον Αύγουστο του 2021, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο και τη Σάμο έχουν παράσχει επείγουσα ιατρική βοήθεια σε 2.186 άτομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.