Γιατι δεν μπορουμε να κρινουμε αν ενα κρασι ειναι καλο, με επιστημονικα δεδομενα

Η επιστήμη αδυνατεί να ερμηνεύσει -ή να προβλέψει- την ποιότητα με βάση τη χημική σύσταση. Με τον τρόπο αυτό, είναι η ίδια η κριτική που δημιουργεί την ποιότητα της γεύσης του κρασιού

Οι δημοσιογραφικές, “οργανοληπτικές” δοκιμές σπάνια ενδιαφέρουν τους επιστήμονες- ερευνητές. Ωστόσο, οι ίδιοι αδυνατούν να ορίσουν και να θεμελιώσουν τη διαφοροποίηση της ποιότητας των κρασιών.
 
Η δυσκολία καταγραφής και εξαγωγής συμπερασμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι το κρασί περιέχει αρκετές εκατοντάδες αρωματικών και δεκάδων γευστικών ουσιών που πιθανόν και αυτές με τη σειρά τους να αλληλεπιδρούν με τις αρωματικές.
 
Αυτή η αδυναμία δεν οφείλεται μόνο σε τέτοιου είδους εγγενείς ιδιότητες αλλά στο γεγονός ότι οι επιστημονικές προσπάθειες προσδιορισμού της ποιότητας, αν και φαινομενικά διευρύνουν το πλαίσιο των αναλυτικών παραγόντων που επιδρούν στις οργανοληπτικές ιδιότητες του κρασιού, στην πραγματικότητα περιορίζουν τον αριθμό των παραγόντων που υπεισέρχονται στη γευσιγνωσία.
 
Μέχρι σήμερα η επιστήμη αδυνατεί να ερμηνεύσει και να προβλέψει την ποιότητα με βάση τη χημική σύσταση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δοκιμαστές θα πρέπει να μην υφίστανται καμία επιρροή και επιμένουν ότι τα αποτελέσματά τους πρέπει να έχουν μεγάλη επαναληψημότητα. Όμως, κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τον κύριο σκοπό της κριτικής, αφού αυτή η απαίτηση εμποδίζει το ξεδίπλωμα όλων των ιδιοτήτων και χαρακτηριστικών.
 
Ο εγκλωβισμός του δοκιμαστή σε μια διαδικασία ομοιομορφοποίησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σκοπό της κριτικής, ο οποίος είναι να υποβάλει το κρασί σε πολλαπλές και πολυεπίπεδες οργανοληπτικές δοκιμές. Η ποιότητα δεν αναπαράγεται με συγκεκριμένο και προκαθορισμένο τρόπο, ώστε να έχει την επαναληψιμότητα που απαιτεί η επιστήμη.
 
Η έννοια της ποιότητας στο κρασί είναι κάτι που μεταβάλλεται διαρκώς. Αυτή η διαρκής μεταβολή αποτελεί με τη σειρά της ένα από τα κύρια συστατικά στοιχεία της απόλαυσης. Κανένας δεν μπορεί να καταγράψει ούτε να διδάξει τι είναι ποιότητα, άλλα μόνον το τι, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, θεωρείται ότι είναι. Η ποιότητα δεν επιβάλλεται από τα εσωτερικά χαρακτηριστικά του κρασιού. Δεν είναι ένα προϋπάρχον δεδομένο, αλλά αντίθετα το αποτέλεσμα μίας διαρκούς πρακτικής υποβολής σε κοινή θέα αποτελεσμάτων επανειλημμένων οργανοληπτικών δοκιμασιών.
 
Με τον τρόπο αυτό, είναι η ίδια η κριτική που δημιουργεί την ποιότητα της γεύσης του κρασιού. Οι παραγωγοί είναι οι δημιουργοί των κρασιών και οι επιστήμονες αυτοί που το αναλύουν, αλλά, όπως έχουμε πει ξανά, οι κριτικοί είναι αυτοί που όχι απλώς καθορίζουν αλλά και δημιουργούν την έννοια της ποιότητας.

Πηγή : Andro.gr 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.