Για υποκρισια και ελλειμμα στρατηγικης στην εξωτερικη πολιτικη κατηγορει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κυβερνηση

«Είναι ο Πρωθυπουργός που από τη μία, σήμερα, δεν προσκαλεί τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη αλλά από την άλλη, πριν λίγους μήνες, έκανε φιέστες μαζί του στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας

«Έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και έλλειψη μιας συνεκτικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια προς όφελος των συμφερόντων της Ελλάδας», καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή το δείπνο που παραθέτει τη Δευτέρα 21 Αυγούστου ο πρωθυπουργός σε ηγέτες βαλκανικών χωρών.

«Η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να αναδείξει τη σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, τη στιγμή που αποσιωπά συστηματικά ότι η προοπτική αυτή – και μαζί η ελπίδα για ειρήνη και σταθερότητα- ξεπάγωσε το 2018 και υπάρχει σήμερα χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών, αποτελεί μνημείο υποκρισίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Αναδεικνύει την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να αξιοποιήσει την ιστορική αυτή πρωτοβουλία υπέρ της χώρας και την επιλογή του να καθοδηγείται από επικοινωνιακές προτεραιότητες και τις εσωκομματικές ισορροπίες της ΝΔ». Ακολούθως «θυμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος ευρωπαίος Πρωθυπουργός που από τη μία καλεί την ΕΕ να προχωρήσει στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας (και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) σε λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ από την άλλη αρνείται να κυρώσει ακόμα και 3 τεχνικές συμφωνίες με τη γειτονική χώρα».

Συνεχίζοντας την κριτική αναφέρεται στις σχέσεις με την Αλβανία: «Είναι ο Πρωθυπουργός που από τη μία, σήμερα, δεν προσκαλεί τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας λόγω της υπόθεσης Μπελέρη αλλά από την άλλη, πριν λίγους μήνες, έκανε φιέστες μαζί του στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας, ανταλλάσσοντας προεκλογικές φιλοφρονήσεις. Αναμένουμε, τουλάχιστον, ότι το αυριανό άτυπο δείπνο δεν θα αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία δημοσίων σχέσεων αλλά θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Ελλάδας υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων σε συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης και της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπό τις προϋποθέσεις που τέθηκαν τον Ιούνιο 2019 από την ΕΕ με παρέμβαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρεται και στο κυπριακό και ζητά από τον πρωθυπουργό «αν όντως αύριο παραστεί στο δείπνο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας προκειμένου ορθώς να αναδείξει την ανάγκη τερματισμού της παράνομης ρωσικής εισβολής, τη σημασία που έχει ο απόλυτος σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης στα κράτη όπου οι πάγιες αρχές αυτές παραβιάζονται, αναμένουμε ότι θα δοθούν μηνύματα και για το κυπριακό και στο δείπνο θα παρίσταται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας – ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να υπερασπιστεί τις πάγιες θέσεις της χώρας μας μακριά από τη λογική της πιστής και δεδομένης συμμάχου των ΗΠΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.