ΦΠΑ: Ερχονται επιστροφες εξπρες σε επιχειρησεις και επαγγελματιες

Η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους - Ποιοι είναι οι πέντε κύριοι στόχοι και ποιες επιχειρήσεις προηγούνται στην επιστροφή ΦΠΑ

Επιστροφές-εξπρές ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενεργοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε κομβικά έργα στον τομέα της φορολογίας που έχουν ενταχθεί στο Eθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα δημιουργήσει τη νέα ψηφιακή εφορία. Με το νέο σύστημα συναλλαγών θα περιοριστεί η ανθρώπινη παρέμβαση και τα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτελούν τροχοπέδη στις επιστροφές ΦΠΑ.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα ενημερώνονται μέσω e-mail όταν η υπόθεσή τους προωθείται για επεξεργασία χωρίς έλεγχο.

Στόχος είναι οι εξπρές επιστροφές να καλύψουν σταδιακά τη συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων που θα υποβάλλονται στη σχετική πλατφόρμα.

Οι στόχοι της μεταρρύθμισης

Κύριοι στόχοι της μεταρρύθμισης είναι:

  • Η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ που σήμερα παρουσιάζουν συχνά σημαντικές καθυστερήσεις.
  • Η αντιμετώπιση της απάτης στις επιστροφές ΦΠΑ με βάση τις αρχές ανάλυσης κινδύνου.
  • Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.
  • Η επίτευξη του στόχου για άμεση επιστροφή ΦΠΑ, χωρίς έλεγχο στο 97% των αιτήσεων
  • Η υποστήριξη των συνεπών επιχειρήσεων και την αύξηση της διαφάνειας.

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επιστροφές ΦΠΑ συμβάλλει και η ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βιβλίων myData μέσω των οποίων η φορολογικές αρχές έχουν πλήρη εικόνα για τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών. Με το νέο σύστημα η εφορία γνωρίζει το ποσό που θα εισπράξει κάθε μήνα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό και την ενεργοποίηση των αυτοματοποιημένων επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις.

Ποιες επιχειρήσεις προηγούνται στην επιστροφή ΦΠΑ

Σήμερα, επιστρέφεται πιο γρήγορα ο ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια προκειμένου να λαμβάνουν πρώτες τις επιστροφές φόρων:

  • Να έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.
  • Να μην έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.
  • Να μη χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ

Η τελευταία έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου έδειξε ότι στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη και πάνω από μισό χρόνο για να εισπράξουν από το κράτος την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται. Η χώρα μας μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο καταγράφουν τους χειρότερους χρόνους στις επιστροφές ΦΠΑ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την επανεκκίνηση και την «απόσβεση των ζημιών» από την πανδημία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιταλία καθυστερεί τις επιστροφές ΦΠΑ 62 εβδομάδας, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδομάδες. Σύμφωνα με την έκθεση, μία μέση επιχείρηση της ΕΕ χρειάζεται περισσότερες από 9 ώρες για να συμμορφωθεί με τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και περισσότερες από 17 εβδομάδες για να λάβει επιστροφή ΦΠΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.