Φωτια στο Ρεθυμνο: Συνεχιζεται η μαχη με τις φλογες στον δημο Αγιου Βασιλειου

Νέα αναζωπύρωση στη φωτιά στο Ρέθυμνο με αποτέλεσμα να χρειαστεί να εκκενωθεί ξανά ο οικισμός του Άγιου Γιώργη

Σε πύρινο κλοιό συνεχίζουν να βρίσκονται χωριά του Δήμου Αγίου Βασιλείου στο νότιο Ρέθυμνο.  Η μάχη με τις φλόγες ήταν ολονύκτια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις  επιχειρούν ασταμάτητα.

Στην περιοχή επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις πυροσβεστών, ενώ κάτοικοι και εθελοντές συνεχίζουν να παραμένουν σε διαρκή επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Ρεθεμνιώτικων Νέων” Νέα ενεργά μέτωπα έχουν ανοίξει σε Άγιο Γεώργιο και Κρύα Βρύση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν από λίγο ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, το πύρινο μέτωπο έχει αναζωπυρωθεί, ενώ εκκενώνεται και πάλι ο οικισμός του Άγιου Γιώργη.

Τεράστιες ζημιές έχουν σημειωθεί σε ζωικό κεφάλαιο, ελαιόδεντρα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Κτηνοτρόφοι επιχειρούσαν να απομακρύνουν τα κοπάδια τους από τις φλεγόμενες περιοχές.

Παράλληλα, έχουν καταστραφεί στύλοι της ΔΕΗ τους οποίους και αλλάζουν.

«Η καταστροφή είναι βιβλική», λέει ο δήμαρχος

Μιλώντας σε ραδιόφωνο της Αθήνας, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, ανέφερε ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ λόγω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς την Κρύα Βρύση, ωστόσο, έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς.

«Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο… ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική» είπε ο κ. Ταταράκης, προσθέτοντας ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μεγάλες ριπές.  «Καταφέραμε να ανακόψουμε ένα κομμάτι προς Αγία Γαλήνη, όπου και εκκενώθηκε το χωριό», είπε.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες στην περιοχή, η ένταση των οποίων ξεπερνούσε τα εννιά μποφόρ και οι διαρκείς μεταβολές του αέρα, είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση και να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Πότε ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης

Κρύα Βρύση, Ορνές, Μέλαμπες, Ροδάκινο παραδόθηκαν από νωρίς, εχθές,  στις φλόγες με το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων του νησιού, επίγειων και εναέριων, να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας για να την κατασβήσουν δίδοντας μια άνιση μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Οι ώρες δραματικές για τους κατοίκους του νότιου Ρεθύμνου και η επιχείρηση κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, η ένταση των οποίων ξεπερνούσε τα εννιά μποφόρ και οι διαρκείς μεταβολές του αέρα, είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση και να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Αργά χθες το απόγευμα η φωτιά σε Κρύα Βρύση και Ορνέ βγήκε εκτός ελέγχου και έφτασε στον οικισμό των Μελάμπων, όπου οι πύρινες γλώσσες περικύκλωσαν το χωριό. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ διατάχθηκε εντολή εκκένωσης, ενώ σχετικό μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι.

Οι στιγμές εξαιρετικά δύσκολες, καθώς πολλοί κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν 110 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα.

Μισθωμένα λεωφορεία από την περιφέρεια έχουν διατεθεί για να μεταφέρουν όποιον το επιθυμεί στο κτήριο του δημαρχείου στο Σπήλι, ώστε να παραμείνει εκεί τη νύχτα, που αναμένεται εφιαλτική.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, επισημαίνοντάς πως το μέτωπο της φωτιάς είναι τεράστιο, ενώ αργά το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης και των γειτονικών των Μελάμπων χωριών, Σακτουριών, ενώ υπήρχε ενδεχόμενο και για εκκένωση της Αγίας Γαλήνης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί λίγο πριν το χωριό Μέλαμπες, όπως είπε ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, Μανώλης Παραβολιδάκης.

Την ίδια στιγμή εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα οι κάτοικοι σε Μέλαμπες και τα Σακτούρια να είναι αντιμέτωποι με συνεχείς διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις, με τη δύση του ηλίου, και μόνο οι επίγειες δυνάμεις έδιναν ολονύχτιο αγώνα με αντίπαλο τους πέρα από τις φλόγες να έχουν και τις ριπές ανέμου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ. την ώρα, σύμφωνα και με το εθνικό αστεροσκοπείο.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την πολιτική προστασία.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις ενώ ΟΤΑ, Ερυθρός Σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες, αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατό την προέλαση της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης νωρίτερα χθες στην Ορνέ τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης.

Εν τω μεταξύ νωρίς χθες το απόγευμα μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε και στον οικισμό Κόρακα στο Ροδάκινο, η οποία ωστόσο μέχρι τις οκτώ το βράδυ είχε τουλάχιστον οριοθετηθεί.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ρεθύμνου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, η αντιπεριφερειάρχης, ο αστυνομικός διευθυντής Ρεθύμνου και φυσικά ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας επιχειρούσαν τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα από την Κρήτη και ένα που έφτασε από την Καλαμάτα, κάνοντας συνεχείς ρίψεις, βοηθώντας παράλληλα όλα τα κλιμάκια επίγειας πυρόσβεσης. Στις προσπάθειες συνδράμουν πεζοπόρα τμήματα, υδροφόρες της αυτοδιοίκησης και ιδιωτών καθώς και πολλοί εθελοντές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.