Φινλανδια: Προστιμα βασει… εισοδηματος

Η σύνδεση του κόστους ενός προστίμου με το εισόδημα του παρανομούντα πολίτη δεν είναι εξ’ ορισμού παράλογη. Όμως μπορεί να οδηγήσει σε παράλογα μεγάλα ποσά για σχετικά ασήμαντες παραβάσεις, όπως συνέβη πρόσφατα στη Φινλανδία.

Στο παρελθόν πολίτες που είχαν ιδιαίτερα υψηλό εισόδημα κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα από 54 χιλιάδες ευρώ έως και 116 χιλιάδες ευρώ.

Ακόμη και αν πρόκειται για μεγαλοστελέχη εταιρειών, ο νόμος δεν κάνει εκπτώσεις σε κανέναν. Όλοι τους πλήρωσαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Όσο παράξενη και αν ακούγεται η εν λόγω τακτική, μεγάλο μέρος της φινλαδικής κοινωνίας δεν έχει αντίρρηση με το μέτρο. Όπως λένε «όσοι παραβίασαν τον νόμο, ας πρόσεχαν».

Πρόστιμο 54.024 ευρώ για υπερβολική ταχύτητα

Πρόστιμο ύψους 54.024 ευρώ πλήρωσε ο φινλανδός Ρέιμα Κουίσλα, ο οποίος συνελήφθη πριν από μερικά χρόνια να τρέχει με το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 103 χλμ./ώρα σε περιοχή όπου το ανώτατο όριο ήταν 80 χλμ./ώρα, με δεδομένο ότι οι αντίστοιχου τύπου διοικητικές κυρώσεις στην χώρα του ευρωπαϊκού βορρά υπολογίζονται βάσει του εισοδήματος του παραβάτη.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το ετήσιο εισόδημα που είχε δηλώσει ο Ρέιμα Κούισλα ήταν 6,5 εκατομμύρια ευρώ, το πρόστιμο της τροχαίας ανέβηκε αναλόγως.

Μετά το τσουχτερό πρόστιμο, ο Κουίσλα, γράφει σε post του στο Facebook: «Είναι αδύνατον να ζήσεις στην Φινλανδία αν ανήκεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτή των ανθρώπων με υψηλά εισοδήματα και πλούτο. Σκέφτομαι να εγκαταλείψω τη χώρα».

Για την ιστορία, ωστόσο, το συγκεκριμένο ποσό δεν αποτελεί ρεκόρ.

Το ρεκόρ σε πρόστιμο για οδική παράβαση είναι τα 116.000 ευρώ και είχε επιβληθεί το 2002, σε στέλεχος της Nokia, το οποίο είχε ξεπεράσει κατά 25 χλμ./ώρα το όριο ταχύτητας, τρέχοντας με την καινούρια του Harley Davidson με 75 χλμ./ώρα, σε ζώνη με ανώτατο όριο τα 50 χλμ./ώρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.