Ευρωκοινοβουλιο με…θερμοστατη
Η θέρμανση στα κτίρια του Eυρωκοινοβουλίου θα κλείνει το βράδυ της Πέμπτης και θα ανάβει ξανά το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Το Eυρωκοινοβούλιο, που έχει επεξεργαστεί φιλόδοξη νομοθεσία για εξοικονόμηση ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στρέφει το βλέμμα και στη δική του κατανάλωση.
Mέχρι πρότινος, η θέρμανση και η ψύξη λειτουργούσαν κανονικά τις Παρασκευές, παρά το γεγονός ότι πολλοί ευρωβουλευτές συνήθως απουσιάζουν την ημέρα αυτή, καθώς μεταβαίνουν στις χώρες τους. Τα Σαββατοκύριακα υπήρχε θέρμανση και ψύξη, αλλά μειωμένη. Τώρα, πέρα από τα «παγωμένα» τριήμερα, δόθηκε εντολή για κλείσιμο της θέρμανσης και ψύξης τις ημέρες των διακοπών, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες το Ευρωκοινοβούλιο πρόκειται να χαμηλώσει τους θερμοστάτες στους 19 βαθμούς Κελσίου, μέτρα που, όπως εκτίμησε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, θα εξοικονομήσουν 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Σώμα είχε ψηφίσει να καθιερωθεί στόχος εξοικονόμησης ενέργειας 14,5% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναθεωρώντας προς τα πάνω τον στόχο του 13% που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αρχική πρόταση του πακέτου Fit for 55, που είχε κατατεθεί το 2021, περιλάμβανε στόχο εξοικονόμησης μόλις 9%.
Κλειστή θα είναι η θέρμανση από το βράδυ της Πέμπτης έως το πρωί της Δευτέρας, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας – 19 βαθμοί η ανώτερη θερμοκρασία.
Μία φορά τον μήνα το Ευρωκοινοβούλιο μετακομίζει από τις Βρυξέλλες στο Στρασβούργο, σε απόσταση 400 χλμ., για τη συνεδρίαση της ολομέλειας. Η μετακόμιση αυτή, που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και στηρίζεται με νύχια και με δόντια από τη Γαλλία, μπήκε και πάλι στο στόχαστρο κάποιων ευρωβουλευτών ως περιττή σπατάλη. «Αν ζητάμε από όλους να εξοικονομήσουν ενέργεια, δεν είναι υπεύθυνο εκ μέρους μας να θερμαίνουμε δύο κτίρια και να κάνουμε ταξίδια που δεν είναι απαραίτητα», ανέφερε η επιστολή που απηύθυνε ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Πίτερ Λίζε, στην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν εξαιρέσεις ανωτέρας βίας στην υποχρέωση της μετακόμισης.
Από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 δεν γίνονταν συνεδριάσεις της ολομέλειας στο Στρασβούργο, λόγω πανδημίας. Η Γαλλία αρνείται να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο ξανά και επισημαίνει ότι το κτίριο του Στρασβούργου έχει μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα από αυτό των Βρυξελλών. Για μια μικρή πόλη όπως το Στρασβούργο, η μηνιαία άφιξη χιλιάδων ευρωβουλευτών, βοηθών, συνεργατών, διοικητικού προσωπικού και δημοσιογράφων αποτελεί πραγματική ένεση στην τοπική οικονομία.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.