Ευρωδικαστηριο προς Αγκυρα: Αλλαξτε το νομο περι προσβολης Προεδρου

To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να αλλάξει τον νόμο που διέπει ζητήματα προσβολής του Προέδρου, υπό τις προβλέψεις του οποίου έχουν διωχθεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες

To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε σήμερα από την Τουρκία να αλλάξει τον νόμο που διέπει ζητήματα προσβολής του Προέδρου, υπό τις προβλέψεις του οποίου έχουν διωχθεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η κράτηση ενός πολίτη υπό τις προβλέψεις του συγκεκριμένου νόμου συνιστά παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία της έκφρασης. 

Πρόκειται για την περίπτωση του Βεντάτ Σορλί, ο οποίος καταδικάστηκε σε 11μηνη φυλάκιση το 2017 για σατιρικό σκίτσο του Προέδρου Ερντογάν που διένειμε στο Facebook, συνοδεύοντάς το με ανάλογα σατιρικά  σχόλια. 

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η κράτηση του Σορλί και η σύλληψή του πριν από τη δίκη δεν ήταν δικαιολογημένη.

«Μία τέτοια κύρωση, εκ της φύσεώς της, έχει έναν ανασταλτικό χαρακτήρα στην βούληση ενός ανθρώπου να εκφράσει τις απόψεις του επί ζητημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος», αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Οι ποινικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σχετικά με την υπόθεση Σορλί ήταν «ασύμβατες με την ελευθερία της έκφρασης», προσθέτει η απόφαση του δικαστηρίου.

Από το 2014, χρονιά κατά την οποία ο Ρ.Τ Ερντογάν έγινε Πρόεδρος της χώρας, έως και σήμερα, διερευνήθηκαν 160.169 περιπτώσεις για προσβολή Προέδρου, ασκήθηκαν 35.507 περιπτώσεις και υπήρξαν 12.881 καταδίκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.