Ευρω: Τρομαζει τις χωρες της ανατολικης Ευρωπης η αποδυναμωση του

Μεγάλες πιέσεις στις οικονομίες και στα νομίσματα Ουγγαρίας, Τσεχίας, Πολωνίας

Εχοντας ήδη δεχθεί καίριο πλήγμα από τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, οι οικονομίες και κατ’ επέκτασιν τα νομίσματα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης δέχονται νέες πιέσεις καθώς διαφαίνεται η ύφεση που απειλεί την Ευρωζώνη, με την οποία συνδέονται καθοριστικά. Το φιορίνι Ουγγαρίας, το ζλότι της Πολωνίας και η κορώνα Τσεχίας υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις από όλα τα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών, αν εξαιρεθούν βέβαια το ρούβλι της Ρωσίας και η λίρα της Τουρκίας, που εμπνέουν ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα στους επενδυτές. Η εικόνα προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, ενώ την ίδια στιγμή οι Goldman Sachs Group, Fidelity International και InTouch Capital Markets εκτιμούν πως οι οικονομίες και οι τίτλοι των χωρών της ανατολικής Ευρώπης θα πληγούν περισσότερο από όλες τις αναδυόμενες αγορές εάν το ευρώ αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Τα νομίσματα των τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης θεωρούνται τα πλέον ευάλωτα σε περίπτωση ύφεσης στην Ευρωζώνη, καθώς το 60% των εισαγωγών των χωρών τους απορροφείται από τα 19 κράτη-μέλη του ευρώ και η πτώση του ευρώ θα οδηγήσει σε πτώση της ζήτησης για τα προϊόντα τους. Εχουν, άλλωστε, πληγεί ήδη, αφού από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχουν όλα υποτιμηθεί. Το φιορίνι έχει υποτιμηθεί κατά 17% έναντι του δολαρίου, το ζλότι κατά 12% και η κορώνα Τσεχίας κατά 9,5%. Η στενή σχέση που έχουν αυτά τα νομίσματα με το ευρώ συνεπάγεται ότι μπορούν να δεχθούν ισχυρότατα πλήγματα στην περίπτωση περαιτέρω αποδυνάμωσης του ενιαίου νομίσματος. Μέχρι στιγμής η Ουγγαρία έχει προχωρήσει σε επιθετική αύξηση επιτοκίων, που στήριξε καθοριστικά το φιορίνι μετά την πτώση του σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ τον περασμένο μήνα. Επιπλέον, έχει αποβεί εις βάρος του φιορινιού το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν δεν έχει ακόμη διασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά την Πολωνία, οι Αρχές έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο στη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την πρόσβαση στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της χώρας ετοιμάζεται να δώσει τέλος σε μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων, που έχουν φέρει το βασικό επιτόκιο στο 6,5% όταν το αντίστοιχο στην Ουγγαρία φτάνει το 10,75%. Σταθερότερη όλων είναι η κορόνα της Τσεχίας, κυρίως χάρη στις παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στις αγορές συναλλάγματος. Την περασμένη εβδομάδα, η αρχή νομισματικής πολιτικής διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 7% βάσει του σχεδίου που έχει εξαγγείλει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας να δώσει τέλος στις αυξήσεις του κόστους του δανεισμού.

Σύμφωνα με τον Ολιβερ Χάρ-βεϊ, επικεφαλής του τομέα ερευνών για τα νομίσματα της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής στην Deutsche Bank, η εικόνα της περιοχής είναι αντιφατική με ανάμεικτα θετικά και αρνητικά στοιχεία. Επικρατεί ανησυχία για την οικονομία της Ουγγαρίας και έχει επηρεάσει αρνητικά το νόμισμά της, ενώ η κορώνα αναμένεται να αποδυναμωθεί έναντι των άλλων νομισμάτων της περιοχής και η Τσεχία να χάσει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ σταματά σταδιακά και τις παρεμβάσεις. Μια υποχώρηση του ευρώ σε ισοτιμία κάτω του 1:1 έναντι του δολαρίου θα καθορίσει σίγουρα τη μοίρα αυτών των νομισμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.