Eurostat: Στο 11,5% ο πληθωρισμος στην Ελλαδα τον Ιουλιο

Σύμφωνα με τι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν ο πληθωρισμός στη χώρα μας αναμένεται στο 8,9% για το σύνολο του 2022 και στο 3,5% για το 2023

Σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών στη χώρα μας καταγράφει η Eurostat, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της οποίας ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στο 11,5% από 11,6% που ήταν Ιούνιο, ενώ ο μηνιαίος δείκτης σημείωσε πτώση κατά 1,4%. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα έφτασε το 8,9% από 8,6% τον Ιούνιο.

Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ενω πλέον σχεδόν οι μισές χώρες του μπλοκ είναι αντιμέτωπες με διψήφιες αυξήσεις στι τιμές. Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5%, στη Γαλλία στο 6,8% και στην Ιταλία στο 8,4%. Οι χώρες με τον ύψηλότερο πληθωρισμό είναι οι Εσθονία (22,7%), Λετονία (21%) και Λιθουανία (20,8%).

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 39,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός κατά 9,8%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά κατά 4,5% και οι υπηρεσίες κατά 3,7%.

Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 5% από το 4,6% του Ιουνίου, ενώ αν εξαιρεθούν οι τιμές του αλκοόλ και καπνός, η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή διαμορφώνονται στο 4% από το 3,7%.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν ο πληθωρισμός στη χώρα μας αναμένεται στο 8,9% για το σύνολο του 2022 και στο 3,5% για το 2023. Όπως ανέφερε η Κομισιόν, η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού και άρα των πιέσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα θα φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένιση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αναμένεται να επιδράσει δυσμενώς στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.

Πηγή: moneyreview.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.