Ετοιμο στα τελη Σεπτεμβριου το Μνημειο Θρακικου Ελληνισμου
Στα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το Μνημείο Θρακικού Ελληνισμού, το οποίο φιλοτέχνησε ο αρχιτέκτονας Θανάσης Λουκάς, μετά από ιδέα και πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/ΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κικής Ηπειρώτου στην Εφημερίδα “Γνώμη” η φιλοσοφία, η στόχευση και τα σχέδια του Μνημείου, το οποίο θα στηθεί στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού και θα είναι ορατό και από τον δρόμο, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το πρωί του Σαββάτου 17/7.
Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για μία πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό την απόδοση ελαχίστου φόρου τιμής και ιερού χρέους υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων ψυχών των Ελλήνων της ενιαίας Θράκης, που βίωσαν διώξεις, εκτοπισμούς και μαρτύρια στο πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα και παράλληλα, την ανάδειξη της αποσιωπημένης αυτής πτυχής της ιστορίας των προγόνων μας.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως σημείωσε πως πρόκειται για ένα Μνημείο – αναφορά στους προγόνους μας, που «κουβάλησαν μέσα στην ψυχή και τη ζωή τους τον πόνο μιας προσφυγιάς, τον πόνο της απώλειας πολλών προσώπων, οικείων, και πολλών πραγμάτων. Ένας κόσμος ολόκληρος, προσώπων και πραγμάτων, χάθηκε. Κι εκείνο που δικαιούμαστε σήμερα είναι να διερωτώμεθα γιατί και πώς.
Ψάχνοντας και δημιουργώντας το ψηφιδωτό του τόπου μας, που βρισκόμαστε σήμερα και είμαστε στέρεα ριζωμένοι, ξέρουμε ότι τα κλαδιά είμαστε εμείς, αλλά οι ρίζες, μπορεί να βρίσκονται στον δικό μας τόπο, αλλά, όπως συνηθίζουν οι ρίζες, απλώνονται οριζόντια, βαθύτερα μέσα στη γη. Αυτό ψάχνουμε, τους προγόνους μας, που έφυγαν διωγμένοι, αφήνοντας πίσω τα κόκκαλα των γονιών τους, τις εκκλησίες, τα σχολεία, τα σπίτια και ολόκληρη τη ζωή τους και ήρθαν εδώ. Θέλουμε κάτι να γίνει που θα επιτρέψει και στους νεότερους να μη ξεχάσουν. Αυτό, το να μη ξεχάσουν, δεν έχει να κάνει με την προσπάθεια αναβίωσης διάφορων εχθρικών στάσεων. Αλλά, όμως, τίποτα δεν θέλουμε και δεν πρέπει να λησμονήσουμε, γιατί τότε θα λησμονηθούμε κι εμείς».
Ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕ Δημήτρης Κελεμίδης έκανε λόγο για μία μέρα, που πρέπει να μείνει χαραγμένη στην ιστορία, μία μέρα κατά την οποία, οι απανταχού Θρακιώτες θα πρέπει να νιώθουν συγκινημένοι και περήφανοι. Μετά από 7 χρόνια, η προσπάθεια αυτή αποδίδει πλέον καρπούς, με την παρουσίαση κι έναρξη κατασκευής του Μνημείου.
«Ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε, έστω και μερικώς, ένα ηθικό κενό που παρουσιάζει η ελληνική δημοκρατία, όσον αφορά τον Θρακικό Ελληνισμό, που έζησε το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα…
Ζητούμε ένα απλό πράγμα, την αναγνώριση της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, την 6η Απριλίου 1914, το λεγόμενο «μαύρο Πάσχα» των Θρακών, όπως έπραξε η Βουλή το 1994 για τον ποντιακό ελληνισμό και αντιστοίχως το 1998 για τον μικρασιατικό ελληνισμό.
Να βρεθεί μία κοινή ημερομηνία, που είναι η 19η Μαϊου, ως εθνική μέρα μνήμης των Ελλήνων της Ανατολής. Πόντιοι, Θράκες, Μικρασιάτες έχουμε ως κοινό παρονομαστή τον ελληνισμό.
Καλούμε την ελληνική πολιτεία να αποκαταστήσει το τεράστιο ιστορικό, διπλωματικό, μα κυρίως ηθικό κενό που παρουσιάζει στο ζήτημα της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού, αναγνωρίζοντας την 6η Απριλίου 1914. Επίσης, το Υπουργείο Παιδείας, ας εντάξει, επιτέλους, στα σχολικά εγχειρίδια την ιστορία του τόπου μας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού/ΠΑ Αντιστράτηγος ε.α. Πρόδρομος Φωτακίδης, του φορέα που ανέλαβε τη χρηματοδότηση του Μνημείου, σημείωσε πως η ιδέα για την ανέγερσή του γεννήθηκε μετά από την ομιλία του κ. Κελεμίδη ανήμερα της 6ης Απριλίου. Ακολούθησε συνεργασία με ιδιώτες από τη Δράμα, ειδικούς στις κατασκευές από μάρμαρο, και με τον αρχιτέκτονα Θανάση Λουκά. Όπως σημείωσε ο ίδιος, το Μνημείο αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ευχαρίστησε τους υπόλοιπους φορείς για τη συνεργασία.
Ο κ. Λουκάς, από την πλευρά του, περιέγραψε το Μνημείο, το οποίο παρά το γεγονός ότι θα έχει πλάτη στην οδό Μαζαράκη, θα είναι ορατό και από εκεί. Θα έχει πλάτος 4 μέτρα, μήκος 7 και ύψος 4 μέτρα. Θα αποτελείται από δύο διαδοχικά «Π» που συμβολίζουν την μετακίνηση των ανθρώπων, βασικό υλικό των οποίων, θα είναι τα τούβλα, μετά από ιδέα του Μητροπολίτη, ώστε να παραπέμπουν στα σπίτια που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες. Στο κέντρο των δύο πυλών, θα υπάρχει ένας σταυρός. Τα δύο «Π» θα στηρίζονται πάνω σε βάση από μαύρο γρανίτη, ως σύμβολο του δύσκολου δρόμου της προσφυγιάς. Θα υπάρχει επίσης επιγραφή και φωτογραφίες, ενώ θα ξεχωρίζει και ένα δέντρο ελιάς, το οποίο μάλιστα, την ίδια μέρα, φυτεύτηκε στο σημείο ανέγερσης του Μνημείου, αποτελώντας έτσι το θεμέλιο λίθο που τοποθετήθηκε από τον Μητροπολίτη και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτή την προσπάθεια.
Να σημειωθεί πως στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρόεδρος των Θρακικών Συλλόγων από το Αννόβερο της Γερμανίας κ. Χατζόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την πρωτοβουλία αυτή, τονίζοντας πως στην περιοχή του είχε σχεδιασθεί ένα φεστιβάλ για την Θράκη, το οποίο λόγω covid δεν πραγματοποιήθηκε, με σύνθημα «τη Θράκη και τα μάτια σας», σύνθημα που επανέλαβε κατά την τοποθέτησή του.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.