Ερντογαν: Με τον Πουτιν δωσαμε εντολη για κεντρο διανομης αεριου στη Θρακη

Την Aνατολική Θράκη στο κάδρο του «κόμβου αερίου» που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν βάζει ο Ερντογάν, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά Ελλάδας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν παρουσίασε στον Ερντογάν την πρότασή του για τη δημιουργία μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη».

Κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δώσει εντολή στις αντίστοιχες ενεργειακές αρχές τους να ξεκινήσουν αμέσως τεχνικές μελέτες σχετικά με μια ρωσική πρόταση που θα μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατυπώσει την ιδέα να εξαχθεί περισσότερο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream που διέρχεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία, μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream της Βαλτικής Θάλασσας.

«Οι ρωσικές και οι τουρκικές ενεργειακές αρχές θα συνεργαστούν», είπε ο Ερντογάν για να ορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι «η Θράκη, φαίνεται να είναι το καλύτερο σημείο» για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου.

«Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στο αρμόδιο όργανο της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα διεξάγουν αυτή τη μελέτη. Όπου είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα εγκαταστήσουμε εκεί αυτό το κέντρο διανομής». Ο Τούρκος πρόεδρος ηγέτης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά την επιστροφή του από περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν .

Τις δηλώσεις του μετέδωσε η Hurriyet και άλλα μέσα ενημέρωσης. «Δεν θα υπάρξει αναμονή», ανέφερε ο Ερντογάν. Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να γίνει ενεργειακός κόμβος.

Τι λένε οι αναλυτές

Αναλυτές θεωρούν απίθανο να υλοποιηθεί το σχέδιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας. Η Γερμανία απέρριψε αυτή την εβδομάδα μια άλλη πρόταση του Πούτιν για την εντατικοποίηση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω μιας σύνδεσης του αγωγού Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα – ενός αγωγού που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.

Ερντογάν: «Έχουμε λάβει τα μέτρα μας»

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι η Ρωσία απέτρεψε μια επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Turk Stream, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κάνει κάθε απαραίτητο βήμα για να διασφαλίσει τον αγωγό.

Αναλυτικά, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Βλέπουμε βέβαια τι συμβαίνει και τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας προκαλούν κανένα φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει όριο που η υπομονή ξεχειλίζει, ο Ερντογάν απάντησε: «Αυτό το πράγμα δεν έχει ημερομηνία. Βέβαια μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ. Αλλά δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία που η ιστορία θα καταγραφεί. Είναι δυνατόν να πούμε το τι και πότε θα το κάνουμε;».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα με τα F-16: «Αυτά τα πρόσφατα βήματα ή οι πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά στα F-16, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Φυσικά όλα αυτά τα βήματα τα ακολουθεί ταυτόχρονα και η Ρωσία, δηλαδή τι συμβαίνει και πώς προχωράει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.