Επιτελους βρεθηκε αναδοχος για τη λειτουργια του Pet Scan στο ΠΓΝΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου προχώρησε στην έγκριση του αποτελέσματος του διαγωνισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών

Στην έγκριση του αποτελέσματος του Δημόσιου Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για την προμήθεια των υλικών και των απαιτούμενων εργασιών για την εγκατάσταση και σύνδεση του Συστήματος Ποζιτρονικής –  Αξονικής Τομογραφίας (PET-CT) στον χώρο της Πυρηνικής Ιατρικής του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, ανοίγοντας τον δρόμο για τη λειτουργία του υπερσύγχρονου μηχανήματος, η οποία θα βάλει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων ασθενών που αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι τη Θεσσαλονίκη για τις εξετάσεις τους.

Είχε προηγηθεί τον περασμένο Μάρτιο η έκδοση των οικοδομικών αδειών για την ανακατασκευή του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθεί το μηχάνημα, το οποίο είναι απαραίτητο για τις εξετάσεις ογκολογικών ασθενών. Υπενθυμίζεται πως το Pet Scan είναι μία δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Σε ό, τι αφορά το έργο της εγκατάστασης και σύνδεσης του μηχανήματος, προϋπολογισμού άνω των 55.000 ευρώ, το αναλαμβάνει η εταιρεία ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ Γ. – ΚΑΝΙΔΗΣ Γ. ΟΕ, που ήταν η μοναδική που κατατέθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου, προχωρά άμεσα και η υπογραφή της σύμβασης με την εν λόγω εταιρεία, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Λεπτομέρειες λειτουργίας του

Η ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) ή PET scan είναι η πιο σύγχρονη απεικονιστική διαγνωστική μέθοδος της Πυρηνικής Ιατρικής, η οποία παρέχει τη δυνατότητα ανίχνευσης βλαβών σε πολύ πρώιμο στάδιο. Στο απεικονιστικό αυτό σύστημα (PET) είναι ενσωματωμένος ένας υπολογιστικός τομογράφος (CT) για την ταυτόχρονη λήψη συμπληρωματικών ανατομικών πληροφοριών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζησιμόπουλο, Καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής ΔΠΘ και Διευθυντή του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής ΠΓΝΑ, η προσφορά της PET στην διαγνωστική και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών είναι ανεκτίμητη σε πολλά επιστημονικά πεδία της Ιατρικής όπως κυρίως σε Ογκολογία, Νευρολογία, Αιματολογία, Παιδιατρική , Λοιμωξιολογία, Καρδιολογία, Ουρολογία Ορθοπεδική κλπ.

Για τους ογκολογικούς ασθενείς, το PET scan αποτελεί ισχυρό όπλο για την διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση οδηγώντας στην σωστή και έγκαιρη επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Η Ιατρική σήμερα οδεύει στην ακρίβεια και την εξατομικευμένη θεραπεία. Το PET scan δίνει τις κατάλληλες και απαραίτητες πληροφορίες για την έγκαιρη και ακριβή σταδιοποίηση της νόσου, τον χαρακτηρισμό της βλάβης έτσι ώστε να αποφασιστεί η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση βασιζόμενη στα μοριακά χαρακτηριστικά του καρκινικού κυττάρου. Επιπλέον, θα μπορεί να γίνει ομαδοποίηση των ασθενών οι οποίοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε στοχευμένες θεραπείες αποφεύγοντας ανώφελες, χρονοβόρες και υψηλού κόστους θεραπείες στις οποίες δεν θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι ασθενείς να ανταποκριθούν, Η PET μπορεί να δείξει την πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης στην θεραπεία (χημειοθεραπεία- χειρουργική θεραπεία) έτσι ώστε έγκαιρα να αποφασιστεί η αλλαγή ή όχι θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του PET scan για τον ακριβή σχεδιασμό στην ακτινοθεραπεία, επιτυγχάνοντας έτσι στοχευμένη ακτινοβόληση αποφεύγοντας την ακτινοβόληση των υγιών οργάνων. Συνεπώς τα πλεονεκτήματα του PET scan στην Ογκολογία είναι η ακριβής διάγνωση και σταδιοποίηση της νόσου, ο πρώιμος έλεγχος υποτροπής της νόσου, ο ακριβής σχεδιασμός ακτινοθεραπείας, η σωστή επιλογή θεραπείας, η πρώιμη εκτίμηση της ανταπόκρισης της θεραπείας ή της μη ανταπόκρισης οπότε και αλλαγής του θεραπευτικού σχήματος προς όφελος των ασθενών. Πρέπει να αναφερθεί ότι το όφελος έναντι του κόστους της εξέτασης είναι πολλαπλό ,λόγω του ότι αποτρέπονται πολλές άλλες εξετάσεις, άσκοπες χειρουργικές επεμβάσεις και πολλές ημέρες νοσηλείας. Η εξέταση είναι απλή, ανώδυνη, ακίνδυνη για τον ασθενή και χωρίς παρενέργειες. Η διάρκεια της στο μηχάνημα είναι 40-45 min και η όλη παραμονή του ασθενούς στη μονάδα ΡΕΤ του Πανεπιστημιακού Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής ΠΓΝΑ θα είναι περίπου δυόμιση ώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.