Επιστρεφουν οι αγροτες στις Βρυξελλες – Απορριπτουν τις προτασεις της Κομισιον για την ΚΑΠ

Οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 300 τρακτέρ στο κέντρο των Βρυξελλών

Νέες κινητοποιήσεις των αγροτών είναι σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναμένεται να συζητήσει –ανάμεσα σε άλλα θέματα– τις αλλαγές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι αγρότες πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από την αρχή του χρόνου, μετά τις αντίστοιχες την 1η και 26η Φεβρουαρίου, όπου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, λόγω εκτεταμένων καταστροφών στο κέντρο της πρωτεύουσας του Βελγίου.

Η σημερινή διαμαρτυρία έχει διοργανωθεί από την ομοσπονδία νέων αγροτών (FJA), την ομοσπονδία των αγροτών από τη Βαλονία (Fwa) και το δίκτυο (RéSAP), ενώ μετέχει και η ευρωπαϊκή συντονιστική ομάδα Via Campesina, όπως αναφέρει η βελγική Soir. Οι διοργανωτές αναμένουν περίπου 300 τρακτέρ στο κέντρο των Βρυξελλών.

Η συμβολική διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου στις 10.30 (τοπική ώρα). την ώρα δηλαδή που θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. Ο λόγος των σημερινών κινητοποιήσεων οφείλεται, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό συντονιστικό όργανο των αγροτών, στο γεγονός ότι οι πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν «δεν είναι επαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις βασικές αιτίες που έχουν κινητοποιήσει τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, τους τελευταίους μήνες».

Μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, τόσο η πρόεδρος της Κομισιόν όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραδέχθηκαν ότι οι αγρότες έχουν «νόμιμες ανησυχίες». «Γνωρίζουμε ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα βάρη», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να προσθέσει ότι «κάποιοι από αυτούς μου λένε ότι πωλούν τα προϊόντα τους κάτω από την τιμή της αγοράς».

Εξηγώντας τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε παράλληλα ότι ελήφθησαν μέτρα για τη μείωση του λεγόμενου διοικητικού φόρτου, καθώς και για τη διευκόλυνση των γεωργών να αποφεύγουν κυρώσεις, όταν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει, ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν, ότι σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων θα είναι πολύ πιο εύκολο για τους αγρότες να εξαιρεθούν από τις απαιτήσεις αυτές.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι στόχος πλέον είναι να «ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική δύναμη» των αγροτών μέσω ενός παρατηρητηρίου για «τη δημιουργία μεγαλύτερης διαφάνειας σε θέματα όπως το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των τροφίμων και όλα τα ενδιάμεσα βήματα».

Η ίδια ζήτησε τα κράτη-μέλη «να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας τον επόμενο μήνα», δηλαδή στο επόμενο, έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 – 18 Απριλίου.

Οι αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική θα είναι, πάντως, ένα από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το σημερινό συμβούλιο των υπουργών της Ε.Ε, όπως εξάλλου και η ανάγκη ταχείας και διαρθρωτικής αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης στον γεωργικό τομέα. Μεγάλο μέρος των συζητήσεων θα αφορά και την κατάσταση της γεωργικής αγοράς στην Ε.Ε. μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.