Επιστολες «μιλουν» για τον Καραθεοδωρη και τη σχεση του με τον Αινσταιν

Χειμώνας 1950, Μόναχο. Ο παγκοσμίου φήμης Έλληνας μαθηματικός, ο μεγαλύτερος από την αρχαιότητα, Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή ολοκληρώνει το έργο του «Probabilistic Methods in Quantum Mechanincs». Ακόμα και στα 77, η διάνοια που ξεκίνησε να σπουδάζει μαθηματικά σε ηλικία 27 ετών, συνεχίζει να γράφει αξιόλογες εργασίες και κριτικές.
 
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή έζησε σε μια εποχή που η αλληλογραφία ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος επικοινωνίας. Χειρόγραφες επιστολές του μεγάλου μαθηματικού, χωρίς τη συμβολή του οποίου πολλές πρωτοποριακές θεωρίες θα είχαν μείνει στάσιμες και ατελείς, βρίσκονται στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή.

Ανάμεσά τους και ένα αντίγραφο της επιστολής που εστάλη τον Σεπτέμβριο του 1916 από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν σχετικά με  τρεις δυσκολίες που συνάντησε ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα. Ο Καραθεοδωρή απαντάει με άνεση στον Αϊνστάιν, αφού ο λογισμός των μεταβολών είναι «το βασίλειό του» αποσπώντας από αυτόν τα πλέον εγκωμιαστικά σχόλια, αφού με αυτό τον τρόπο του έδινε το διαβατήριο για να πάει στη Θεωρία της Σχετικότητας.
 
Εξίσου σημαντική ήταν και η αλληλογραφία με άλλους Έλληνες επιστήμονες πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και κατά τη διάρκειά του, σε μια πολυκύμαντη και ταραγμένη περίοδο για όλη την Ευρώπη και για την κατοχική Ελλάδα.

Οι Νικόλαος Κρητικός και Δημήτριος Κάππος ήταν την ίδια περίοδο επίσης γνωστοί μαθηματικοί, ενώ ο Χρήστος Παπακυριακόπουλος βρισκόταν στο ξεκίνημα της πολύ σημαντικής για την επιστήμη των μαθηματικών ακαδημαϊκής του καριέρας. Ο Καραθεοδωρή διατηρεί επικοινωνία με όλους – πλέον πρόκειται για πολύτιμα ντοκουμέντα που φυλάσσονται στην Κομοτηνή, και φωτίζουν όχι μόνο έργο του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού αλλά και την εποχή που έζησε.
 
Κάποια από τα αποσπάσματα των επιστολών είναι ενδεικτικά της επαφής που διατηρούσε ο Καραθεοδωρή με τους Έλληνες συναδέλφους της εποχής του, οι οποίοι τον αντιμετώπιζαν με δέος και θαυμασμό για την επιστημονική του κατάρτιση και τα επιτεύγματά του.
 
Η πολύτιμη αλληλογραφία αγοράστηκε το 2011 σε δημοπρασία από την μαθηματικό και μέλος του «Συλλόγου Φίλων Καραθεοδωρή» Πάολα Βαγιωνή, η οποία στη συνέχεια τη δώρισε στο μουσείο.
 
Πηγή: www.pontos-news.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.