Επιμελητηριο Εβρου: 100 χρονια δημιουργιας και προσφορας στον τοπο

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε εορταστική εκδήλωση. Η απονομή τεσσάρων τιμητικών διακρίσεων σε πρόσωπα και φορείς

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εορτασμού, των 100 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Επιμελητηρίου Έβρου.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο γνωστό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, Alexander Beach Hotel, είχε όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα άρμοζαν καθόλα σε μια αντίστοιχα επίσημη εκδήλωση, παρουσία περίπου 250 καλεσμένων – τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χαιρετισμό και μήνυμα στην εκδήλωση εορτασμού απηύθυναν μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρος Καλαφάτης,  καθώς και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, κ.κ. Βαρθολομαίος.

Ο υφυπουργός  επιβράβευσε την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης για την αξιέπαινη προσπάθειά της, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφερόμενος στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου στην Κρήτη έκανε λόγο για προστασία του περιβάλλοντος, με μια βιώσιμη οικονομία στο πλαίσιο της οικολογίας και της οικονομικής εναλλακτικής που πρέπει να υπάρξει.

Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες επίσημοι καλεσμένοι που πήραν τον λόγο έδωσαν ηχηρό μήνυμα έμπρακτης στήριξης του επιμελητηρίου και των επιχειρηματικών δράσεων, ενώ τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να δοθούν κίνητρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που πλήττεται σε μεγαλύτερο βαθμό, ειδικά τον καιρό της πανδημίας, με μείωση φόρων, κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, λιγότερη γραφειοκρατία, ιδιωτικά προγράμματα και πόρους από το ΕΣΠΑ, καθώς και στήριξη Ψηφιακών Επενδύσεων.

O Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς μίλησε για αγώνα που πρέπει να συνεχιστεί από πλευράς Επιμελητηρίου, καθώς μαζί με τον πρωτογενή τομέα αποτελούν την ραχοκοκαλιά του τόπου.  Για φρεσκάδα στο σκέπτεσθαι και ευκαιρία στο πράττειν, ώστε η Αλεξανδρούπολη να μπει ξανά στο προσκήνιο με επιχειρηματική εξωστρέφεια στον ιδιωτικό τομέα έκανε λόγο ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης στηρίζοντας με θετικό πρόσημο την αγορά και τις επιχειρήσεις, ενώ ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ κ. Καββαθάς, μιλώντας για τον διττό ρόλο που φέρει το επιμελητήριο, ως οικογένεια των επιχειρηματιών και ως η φωνή της συμβουλής τους τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με τις επιχειρήσεις.

Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας

Την επετειακή εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χείλος του γκρεμού» και στέλνοντας από την Αλεξανδρούπολη το μήνυμα ότι η επιμελητηριακή κοινότητα ζητά «κούρεμα του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας». Ο κος Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι το συγκεκριμένο αίτημα προϋποθέτει συναίνεση από την ΕΕ, ωστόσο «εναλλακτικά μπορούν να δοθούν πόροι από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης με ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Έκανε αναφορά στον κομβικό ρόλο της θέσης του Έβρου, καθώς αποτελεί σταθμό φυσικού και υγρού αερίου, ο οποίος πρέπει και οφείλει να αξιοποιηθεί ως κόμβος ενέργειας περιφερειακών δομών, ενώ ζήτησε από την πολιτεία σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας, ώστε οι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους

Το ηχηρό μήνυμα του Χρ. Τοψίδη

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης έκανε μία σύντομη αναδρομή στην 100χρονη πορεία του Επιμελητηρίου Έβρου, ευχαριστώντας όλους τους ανθρώπους που υπηρέτησαν και υπηρετούν τον επιμελητηριακό θεσμό στον τόπο μας. «Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι αντιμέτωπη με το λουκέτο. Εξ ίσου τραγική είναι η κατάσταση με τις θέσεις εργασίας, οι οποίες μειώνονται μέρα με τη μέρα. 

Είναι επιτακτική η ανάγκη η κυβέρνηση, άμεσα, να λάβει μέτρα σε όλο το φάσμα της οικονομίας και να προστατεύσει τις βασικές λειτουργίες των επιχειρήσεων. Σήμερα 8 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός χρηματοδότησης. Οι τράπεζες θεωρούν αξιόχρεο μόλις το 15% των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ για το 85% είτε υφίσταται αρνητικό οικονομικό προφίλ είτε δεν μπορούν να παράσχουν εγγυήσεις. Επιχειρήσεις που λειτουργούν επί 25 χρόνια δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο. Όσο η σημερινή κατάσταση συνεχίζεται, κάθε προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη», σχολίασε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.

Παράλληλα, μίλησε για ανάγκη στήριξης και φύλαξης των επιχειρήσεων με στόχο τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε μια κοινή συμπόρευση με τα 8.500 καταγεγραμμένα μέλη του.

Αποδόθηκαν τέσσερις τιμητικές διακρίσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αποδόθηκαν και τέσσερις τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα και φορείς που συνεργούν στην εν γένει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος πέρα και από τα όρια του Έβρου.

Η πρώτη αφορούσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος απέστειλε βίντεο-χαιρετισμό προς το Επιμελητήριο Έβρου και τους παριστάμενους της εκδήλωσης, διακονώντας την πάγια θέση του περί προώθησης της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης».

Η δεύτερη αποδόθηκε στον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Θανάση Ζηλιασκόπουλο, για την εν γένει προσφορά του Ταμείου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας (με αιχμή του δόρατος την αξιοποίηση του Λιμένα Αλεξανδρούπολης).

Η τρίτη αποδόθηκε στον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, καθώς το εκπαιδευτικό ίδρυμα ήδη συνεργεί στην ανάπτυξη της Θράκης μέσω του επιστημονικού του προσωπικού και όχι μόνο.

Και, η τέταρτη αποδόθηκε στην 4η Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) καθώς ο ρόλος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης είναι καταλυτικός στη διατήρηση της υγειονομικής ασφάλειας της περιοχής μας και ιδιαίτερα στην τρέχουσα κρίσιμη υγειονομική συγκυρία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Πρόεδροι και εκπρόσωποι είκοσι Επιμελητηρίων της χώρας, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας (οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, οι τέσσερις δήμαρχοι του ηπειρωτικού Έβρου και εκπρόσωπος του δημάρχου Σαμοθράκης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας κα).

Επίσης, παρέστησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου νυν και παλαιότεροι εργαζόμενοι, μέλη παλαιότερων διοικήσεων, επιχειρηματίες της περιοχής, ενώ ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι παρουσίες των τριών εν ζωή πρώην προέδρων του Επιμελητηρίου: του Χριστόδουλου Χαμπούρη, του Νίκου Δαστερίδη και του Λεωνίδα Κίτσιου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.