Επιδομα θερμανσης: Ποτε θα πληρωθουν οι δικαιουχοι

Προκαταβολή σε όσους έλαβαν και πέρυσι χρήματα

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών για το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι η πλατφόρμα για το επίδομα θα ανοίξει αφού υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ εκεί θα αναφέρεται και η τελική ημερομηνία για υποβολή δηλώσεων.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε στον ANT1, ότι η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο και οι αιτήσεις θα γίνονται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους αναμένεται να γίνει στο τέλος του Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από την Πρωτοχρονιά, ενώ η δεύτερη αναμένεται να καταβληθεί τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη στο τέλος Απριλίου.

Προκαταβολή σε όσους έλαβαν και πέρυσι χρήματα

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε: «αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι το εξής: γι’ αυτούς που ήταν δικαιούχοι του επιδόματος πέρυσι και υποβάλλουν τα στοιχεία μέχρι μέσα Νοεμβρίου, ο σκοπός είναι να λάβουν φέτος το περσινό ποσό, μέχρι 10 Δεκεμβρίου, και όποιος συμψηφισμός να γίνει μελλοντικά, το 2023. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, οι καινούργιοι δικαιούχοι θα λάβουν το πρώτο μέρος του βοηθήματος στις 31 Δεκεμβρίου.

«Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης» είπε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας σε σχέση με το επίδομα πως «αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

«Μιλάμε για πάνω από μισό δις ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για την θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Επιδότηση στην αντλία

Σχετικά με την επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών του ευρώ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, στην αντλία των βενζινάδικων, που σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ επίκειται να υιοθετηθεί εκ νέου από την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία».

«Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Σε όλη την Ευρώπη το diesel έχει αυξηθεί περισσότερο, έχει υπερβεί το βασικό καύσιμο, είναι ένα στοιχείο που αξιολογούμε. Δεν ήταν λάθος πολιτική, γιατί αυτές τις δυνατότητες έχουμε. Ειπαμε ότι θα δώσουμε πολύ περισσότερα στο πετρέλαιο θέρμανσης», τόνισε.

Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης

Οι τρεις κατηγορίες δικαιούχων που διαμορφώνονται είναι οι ακόλουθες:

  1. Παλαιοί δικαιούχοι. Τα νοικοκυριά που έλαβαν πέρυσι επίδομα θέρμανσης και θα χρησιμοποιήσουν και φέτος ως πηγή θέρμανσης πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο, ή τηλεθέρμανση, ή μπλε κηροζίνη ή καυσόξυλα ή πέλετ (για οικισμούς με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους) θα λάβουν επίδομα θέρμανσης που κυμαίνεται από 100 έως 800 ευρώ. Για τους δικαιούχους αυτούς θα εφαρμοστούν διευρυμένα εισοδηματικά όρια τα οποία ανέρχονται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ώστε να μη χάσουν το επίδομα.
  2. Παλαιοί δικαιούχοι που πέρυσι έκαναν χρήση φυσικού αερίου, αλλά φέτος θα γυρίσουν την πλάτη στο καύσιμο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν. Αυτή η κατηγορία θα λάβει διπλάσιο επίδομα σύμφωνα με τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.
  3. Νέοι δικαιούχοι, όσοι δηλαδή υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Και αυτή η κατηγορία δικαιούται διπλάσιο επίδομα, ήτοι από 200 έως 1.600 ευρώ. Ωστόσο για αυτούς θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια, 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Το υπουργείο Οικονομικών απευθύνεται σε όσους χρησιμοποίησαν τον περασμένο χειμώνα το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν και εξαιρούνταν από την επιδότηση ώστε να στραφούν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.