Ενοχος ο Δημητρης Λιγναδης για 2 βιασμους

Ένοχος κηρύχθηκε ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης για 2 βιασμούς.

 Έπειτα από διάσκεψη 4 ωρών, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο απεφάνθη πως ο σκηνοθέτης είναι ένοχος για τις 2 καταγγελίες για βιασμό, ενώ αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού ανηλίκου. Επιπρόσθετα κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για την κατηγορία βιασμού του ενός ενήλικου άνδρα. Ο τελευταίος, δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο με την απόφασή του έκανε έτσι εν μέρει δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, ενοχή του κατηγορούμενου σκηνοθέτη για τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμού για τις οποίες κατηγορείται.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τα ελαφρυντικά ενώ στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποφασίσει για την ποινή που θα επιβληθεί στον Δημήτρη Λιγνάδη.

Το χρονικό της πολύκροτης δίκης

Στις 11 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη δίκη. Η έδρα αποτελείται από τρεις γυναίκες βαθιές τακτικούς δικαστές, τρεις γυναίκες ενόρκους, έναν άνδρα ένορκο και τον εισαγγελέα. Τον Δημήτρη Λιγνάδη ανέλαβε να υπερασπιστεί ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος ζήτησε εξαρχής αναβολή για ένα μήνα της διαδικασίας, επικαλούμενος φόρτο εργασίας ενώ, στη συνέχεια, υπήρξε και δεύτερη αναβολή λόγω κρούσματος κορονοϊού σε κάποιο από τα μέλη της έδρας. Έτσι, ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας του σκηνοθέτη και πρώην διευθυντή του εθνικού θεάτρου, κατέθεσε στις 3 Μαρτίου.

O 27χρονος σήμερα άνδρας, ο οποίος είναι πλέον κάτοικος εξωτερικού, ανέφερε ενώπιον των δικαστών πως πήρε την απόφαση να μιλήσει για τον βιασμό του.

Ο δεύτερος καταγγέλλων κατέθεσε στις αρχές Απριλίπου. Ο μάρτυρας έχει καταγγείλει τη σεξουαλική του κακοποίηση από τον Λιγνάδη τον Ιούλιο του 2015, και όσο ο ίδιος ήταν ανήλικος, στην Επίδαυρο. Όπως είπε, αυτό που επιζητεί είναι δικαιοσύνη. Γι’ αυτό κατήγγειλε όπως είπε τον σκηνοθέτη, ώστε να μην υπάρξει άλλος που να τον εκμεταλλευτεί. Το δεύτερο φερόμενο θύμα του γνωστού σκηνοθέτη εξιστόρησε πως έγιναν όλα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, «κοινός παρανομαστής είναι ο δόλος για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές. Κοινό χαρακτηριστικό των παθόντων ήταν η ανηθικότητα και το μη υποστηρικτικό περιβάλλον τους. Καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε επαγγελματική εξέλιξη λόγω των γνωριμιών του».

Μάλιστα, αναφορικά με τους ισχυρισμούς του Δημήτρη Λιγνάδη, ανάφερε ότι δεν υπήρχε καμία σκευωρία ή πλεκτάνη σε βάρος του, αλλά ακόμα και αν γίνει δεκτός ο ισχυρισμός του κατά τον εισαγγελέα, δεν είναι αρκετός.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.