Ενεργεια: Μακρια απο τον στοχο του 10% εξοικονομησης οι δημοι

Το μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας για το Δημόσιο, φαίνεται ότι τα… βρήκε σκούρα. Μήνες μετά τις ανακοινώσεις, 1 στους 3 δήμους δεν έχει ορίσει ακόμη «ενεργειακό υπεύθυνο» προκειμένου να πετύχει τη μείωση του 10% στην κατανάλωση.

«Η αλήθεια είναι πως όντως το 1/3 των δήμων δεν έχει ορίσει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που και εμείς βλέπουμε, υπευθύνους ενεργειακών υποδομών. Πρέπει να οριστούν ενεργειακοί υπεύθυνοι αλλά ας μη γελιόμαστε, την επόμενη μέρα οι καταναλώσεις ιδίες θα είναι και αν δεν επενδύσουμε πραγματικά και δεν ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα της ενέργειας στους δήμους μας, δε θα δούμε και μεγάλες διαφορές», σημειώνει ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ.

Ίδια εικόνα στα δημόσια κτίρια

Από τα 2.778 δημόσια κτήρια της χώρας, μόνο τα 798 έχουν προσαρμοστεί στο πρόγραμμα μείωσης της ενέργειας.

Από τους 332 δήμους, οι 116 δεν έχουν προσαρμοστεί με πρόγραμμα, ενώ 96 αν και έχουν αρχίσει τη διαδικασία ένταξης, δεν την έχουν ολοκληρώσει.

Από τις 13 περιφέρειες, μόνο οι 7 έχουν τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις στους σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, ενώ πολλά είναι και τα κυβερνητικά κτίρια ανάμεσά τους και η Βουλή, που δεν έχουν ενεργειακό υπεύθυνο.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε χτυπήσει μήνες πριν το καμπανάκι για όσους δεν συμμορφωθούν, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

«Ζητάμε από όλους, και από τους πολίτες, εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν μπορεί σε αυτό να μην πρωτοστατήσει το δημόσιο», είχε δηλώσει ο Μάκης Βορίδης.

Σύμφωνα με τη λίστα, κρίσιμα υπουργεία βρίσκονται ακόμη στην αναζήτηση ενεργειακού υπευθύνου. Από τα 39 κτίρια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα 31 δεν έχουν αρμόδιο διοικητικό υπάλληλο. Ίδια κατάσταση και στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου από τα 430 κτίρια, τα 303 ακόμη δεν έχουν προσαρμοστεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.