Ελενη Πεχλιβανη «Οι εικονες της Ανατολης, σφραγισαν τα παιδικα και εφηβικα μου χρονια στην Κομοτηνη»

Η Κομοτηναία εικονογράφος Ελένη Πεχλιβάνη μίλησε στο nasos.mamaya.gr με αφορμή την εικονογράφηση του νέου βιβλίου «Νάσος το ελεφαντάκι – το μακρύ ταξίδι» που θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή στις 3 Ιουνίου.
 
Πόσο διαφορετικό είναι να δημιουργείς πίνακες από το να εικονογραφείς ένα παιδικό βιβλίο;
Τα έργα που δημιουργώ είναι ονειρικά και ταυτόχρονα απτά.Απο μακριά θυμίζουν ένα χρυσοκεντημένο ξόμπλι ή ένα πλουμιστό χαλί.Αν όμως κάποιος τα παρατηρήσει προσεκτικά ανακαλύπτει λεπτομέρειες,όπως πεταλούδες, λουλούδια,ελέφαντες και μιναρέδες.Επίσης,τα διάφορα καμπυλωτά κτήρια και μοτίβα που το απαρτίζουν,οι ιδιαίτερες φιγούρες μου, και φυσικά το χρώμα που τα αγκαλιάζει.Αυτά τα μορφικά στοιχεία,τα εφαρμόζω ως ένα σημείο και στο παιδικό βιβλίο που εικονογραφώ.Η διαφορά,όμως στην εικονογράφηση,από την ζωγραφική μου,είναι ο,τι στο παιδικό βιβλίο είναι σα να δημιουργώ πολλά μικρά έργα με διαφορετικές λεπτομέρειες που όταν ενωθούν,συνθέτουν ένα τελικό και ολοκληρωμένο έργο.Μου αρέσει να πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές και υφές και ειδικά με το κολλάζ.Απλά οι μορφές που χρησιμοποιώ προσπαθώ να είναι πιο απλές και κατανοητές,για ένα παιδί.
 
Τα έργα σου έχουν άρωμα Ανατολής.
Ναι! Μεγάλωσα στην Κομοτηνή, μια πόλη με πλούσια Ανατολίτικα ερεθίσματα. Οι εικόνες της Ανατολής, σφράγισαν τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια στην Κομοτηνή και καθόρισαν τις σπουδές μου στην τέχνη του μοντέρνου.
 
Πως έπλασες τον Νάσο;
Με την Βιβή Καββαδά συζητούσαμε,πως θέλουμε να φτιάξουμε μαζί ένα παιδικό βιβλίο.Είναι ένας άνθρωπος δυναμικός και πολύ δημιουργικός και την ευχαριστώ για την στήριξη και την πίστη που έδειξε σε εμένα.Μου έφερε το κείμενο και ο ήρωας της να ήτανε ένας ελέφαντας.Χάρηκα πολύ,γιατί ο ελέφαντας,είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο στα έργα μου.Αυτή όμως που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να επιλέξω τον σωστό Νάσο,ήτανε η πέντε χρονών κόρη μου Κωνσταντίνα.Είναι αυστηρός κριτής!
 
Τι κάνεις όταν δεν ζωγραφίζεις;
Έχω ένα μικρό εργαστήρι με παιδιά,όπου τους διδάσκω ζωγραφική.
Επίσης, περνάω πολύ χρόνο με την κόρη μου,είτε παίζοντας είτε πηγαίνοντας εκδρομές!
 
Πηγή: nasos.mamaya.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.