“Electric Swan”: Παγκοσμια πρεμιερα στο 76ο Φεστιβαλ Βενετιας για την ταινια της Κωνσταντινας Κοτζαμανη

Μία σουρεαλιστική μικρογραφία του Μπουένος Άιρες σε συμπαραγωγή Γαλλίας, Αργεντινής και Ελλάδας

Παγκόσμια πρεμιέρα στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας θα κάνει η καινούρια ταινία μεσαίου μήκους της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη με τίτλο “Εlectric Swan” («Ηλεκτρικός Κύκνος»). Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, μετά το “Limbo” (2016) που συμμετείχε στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, το “Washingtonia” (2014) που συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους ταινιών του Φεστιβάλ Βερολίνου και το “Yellow Fieber” (2015) το οποίο συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους ταινιών του Φεστιβάλ Λοκάρνο.
 
Η ταινία, που είναι συμπαραγωγή Γαλλίας (Ecce Films), Αργεντινής (Un Puma) και Ελλάδας (Homemade Films), γυρίστηκε εξολοκλήρου στην πόλη του Μπουένος Άιρες στην ισπανική γλώσσα. 

Σύνοψη

Υποτίθεται πως τα κτίρια δεν κουνιούνται. Αλλά στη Λεωφόρο Λιμπερταδόρ 2050, ένα κτίριο κουνιέται. Μια περίεργη ναυτία εισχωρεί στους τοίχους και αποσυντονίζει τους κατοίκους. Αυτοί που ζουν στους ψηλούς ορόφους φοβούνται ότι θα πέσουν- αυτοί που μένουν από κάτω φοβούνται ότι θα πνιγούν. 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο «Ηλεκτρικός Κύκνος» είναι μια σουρεαλιστική μικρογραφία του Μπουένος Άιρες. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων αντηχεί τον συναισθηματικό χάρτη της πόλης. Οι διαφορετικές κοινωνικές τάξεις φτιάχνουν τη δική τους χωροταξία. Ένας διαβρωτικός μαγικός ρεαλισμός ανοίγει ρωγμές ανάμεσα στις μεσοτοιχίες και διαπερνά τους ορόφους. Μια πολυκατοικία γεμάτη σκυλιά κι όμως δεν ακούς τα γαβγίσματα. Ακούς το ταβάνι που τρίζει και τον πολυέλαιο στο μεγάλο σαλόνι  που είναι έτοιμος να πέσει. Όλο το κτίριο τρέμει γιατί και οι κάτοικοι τρέμουν,  ονειρεύονται, μισούν, λατρεύουν, κλαίνε, ανοίγουν τρύπες στους τοίχους και λιποθυμούν όταν εισβάλλει η μελωδία της Λίμνης των Κύκνων.
 
Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη γεννημένη στην Κομοτηνή, αρχικά σπούδασε φαρμακευτική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αποφοίτησε από το τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης. Οι ταινίες της έχουν κάνει πρεμιέρα στα μεγαλύτερα διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπως το Φεστιβάλ Καννών, Βερολίνου, Λοκάρνο και έχουν κερδίσει πολυάριθμα βραβεία.
 
Έχει τιμηθεί δύο φορές από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο της καλύτερης ταινίας μικρού μήκους ενώ ήταν υποψήφια για το αντίστοιχο βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας EFA (European Academy Awards) τις χρονιές 2015 και 2017 αντίστοιχα. Το 2017, με υποτροφία από το Ωνάσειο Ίδρυμα, φοίτησε για ένα χρόνο στην κινηματογραφική σχολή του Μπουένος Άιρες όπου και ανέπτυξε το σενάριο της μεγάλου μήκους ταινίας “Titanic Ocean” («Τιτανικός Ωκεανός») με σύμβουλο σεναρίου τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Agustin Mendilaharzu. Το σενάριο της ταινίας έχει επιλεγεί στα Torino FeatureLab 2018, Faliro House | Sundance Mediterranean Screenwriters Workshop 2018, Cinemart 2019, Τies that Bind 2019 και βρίσκεται σε διαδικασία χρηματοδότησης.
 
Διάρκεια: 40’ 

Συντελεστές

Ηθοποιοί: Carlos Aduviri, Nelly Prince, Elisa Massino, Nikita Zuckerberg, Susana Pampín
Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Roman Kasseroller
Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Μουσική: Γιάννης Βεσλεμές
Σκηνικά: Lucia Carnicero
Κοστούμια: Greta Ure
Ήχος: Περσεφόνη Μήλιου, Simon Apostolou
Παραγωγοί: Emmanuel Chaumet, Caroline Demopoulos
Συμπαραγωγός: Μαρία Δρανδάκη, Victoria Marotta
Παραγωγή: Ecce Films, Un Puma, Homemade Films, ARTE France, Centre National du Cinéma et de l’image Animée με την υποστήριξη Procirep Angoa, Universidad Del Cine (FUC), Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου
 

ELECTRIC SWAN – Trailer from ecce films on Vimeo.

Πηγή: www.elculture.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.