Εκρεμ Ιμαμογλου: «Στα Βαλκανια δεν κυβερνουν σουλτανοι»

Με ισχυρά πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας, της ειρήνης και της συνεργασίας συνοδεύθηκε χθες η μεταβίβαση της προεδρίας του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα.

Οι δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στη σκιά της πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του τελευταίου στην Τουρκία και της διεθνούς κατακραυγής που προκάλεσε, μίλησαν για τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, για τους κινδύνους και τις απειλές σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία και για τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων ως «τέκνο της συγκυρίας» και «της ιστορικής ανάγκης». «Διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, όλες και όλοι βιώνουμε την τρέχουσα ιστορική πραγματικότητα. Φυγόκεντρες δυνάμεις κυριαρχούν στην περιοχή. Απομακρυνόμαστε και δοκιμαζόμαστε πολιτικά, ενώ οι λαοί μας είναι πιο κοντά από ποτέ. Για να το πω ξεκάθαρα, οι αναχρονιστικές και αναθεωρητικές μεθοδεύσεις, οι μικροπολιτικές και τα λαϊκίστικα αφηγήματα δεν εκφράζουν τους λαούς των Βαλκανίων. Πόσο μάλλον δεν τους εκφράζουν τα “νταηλίκια” και οι απειλές», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι κάθε φορά που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα στερεότυπα, οι εθνικισμοί και η πατριδοκαπηλία, τα αποτελέσματα για τους λαούς ήταν ολέθρια.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου χαιρέτισε την ανάληψη της προεδρίας του Δικτύου από την Αθήνα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή γέφυρα συνεργασίας που έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια οι δύο πόλεις. «Μόνο αν παραμείνουμε μαζί, αλληλέγγυοι, μπορούμε να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά επιτεύγματα. Διότι σήμερα ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν είναι εθνικός, αλλά διεθνής. Διότι η δημοκρατία γεννήθηκε σε πόλεις όπως η Αθήνα, και είναι αυτές οι ίδιες πόλεις στις οποίες σήμερα δίνεται ο αγώνας για δημοκρατία», επισήμανε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και πρόσθεσε: «Οταν κοιτάζω τα Βαλκάνια, δεν βλέπω το “χθες” όπου κυβερνούν βασιλιάδες, καίσαρες και σουλτάνοι, αλλά βλέπω το ισότιμο, πλούσιο, χαρούμενο και δημοκρατικό “αύριο” που χτίζεται από δημιουργικούς ανθρώπους κάθε εθνότητας και θρησκείας».

Το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Η Αθήνα πήρε τη σκυτάλη της προεδρίας από την Κωνσταντινούπολη για ένα χρόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.