Εφυγε ο Λακης Παπασταθης

Ήταν ο λόγος για χρόνια να τρέχουμε να ανοίξουμε την τηλεόραση για να δούμε το «Παρασκήνιο»

Έφυγε ο Λάκης Παπαστάθης (79 ετών), ένας από τους «παλιούς» πολιτιστικούς, παρεμβατικούς διανοούμενους.  Ήταν σκηνοθέτης, λογοτέχνης, κριτικός λογοτεχνίας, διανοούμενος παλαιάς και ουσιαστικής κοπής.  Αγαπούσε την παράδοση, την κλασική μουσική, τη λογοτεχνία όλων των εποχών, ιδιαιτέρως τους κλασικούς, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα παλιά περιοδικά, τις έγχρωμές λιθογραφίες εποχής, την Εικόνα και τον Λόγο.

Ήταν ο λόγος για χρόνια, από το 1976 έως το 2013, να τρέχουμε να ανοίξουμε την τηλεόραση για να δούμε το «Παρασκήνιο», το οποίο σκηνοθετούσε μαζί με τον σκηνοθέτη Τάκη Χατζόπουλο. Στην τηλεοπτική εκπομπή «Παρασκήνιο», παρουσιάστηκαν σπουδαία πρόσωπα της πνευματικής ζωής της χώρας και τα επεισόδια του αποτελούν διαχρονικά σημαντικό  τμήμα του ιστορικού αρχείου της ελληνικής τηλεόρασης. Το «Παρασκήνιο» είχε ξεπεράσει τα εννιακόσια θέματα (δεκαοκτάλεπτα, ημίωρα ή διάρκειας 52 λεπτών). Κατά καιρούς στο «Παρασκήνιο» εργάστηκαν περί τους διακόσιους σκηνοθέτες καθώς και σημαντικοί δημοσιογράφοι, μελετητές και τεχνικοί του κινηματογράφου

Αλλά και το σκηνοθετικό του έργο ήταν σημαντικό. Το 1972 πρωτοσκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία «Γράμματα από την Αμερική», η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 1968-1971 εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη, κυρίως στην Ευδοκία του Αλέξη Δαμιανού. Οι ταινίες του «Τον καιρό των Ελλήνων» (1981), «Θεόφιλος» (1987), «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» (2001), «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» (2010), εμπνευσμένες από την παράδοση και τη λογοτεχνία αποτέλεσαν μια ιδιαίτερη πτυχή του Νέου Ελληνικού κινηματογράφου.  Σκηνοθέτησε επίσης ιστορικά ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο της σειράς «Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα», η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα. Τελευταία του σκηνοθεσία η σειρά «Υστερόγραφο» της ΕΡΤ, έως και το 2022.

Έγραψε τέσσερις συλλογές διηγημάτων: «Η νυχτερίδα πέταξε» (εκδ. Νεφέλη, 2002), «Η Ήσυχη και άλλα διηγήματα» (εκδ. Νεφέλη, 2005), «Το καλοκαίρι θα παίξει την Κλυταιμνήστρα» (εκδ. Πόλις, 2011) και «Ο δάσκαλος αγαπούσε το βωβό σινεμά» (εκδ. Πόλις, 2014).

Ο Λάκης Παπαστάθης συνεργάστηκε με την περίφημη  ομάδα του «Ελεύθερου Θεάτρου», σκηνοθετώντας φιλμάκια μικρού μήκους τα οποία εντάχθηκαν στις παραστάσεις «Μια ζωή Γκόλφω» (1974) και «Το τραμ το τελευταίο» (1976). Σκηνοθέτησε επίσης τις εμφανίζεις του Διονύση Σαββόπουλου στην ελληνική τηλεόραση.

Ο Λάκης Παπαστάθης είχε γεννηθεί στο Βόλο το 1943. Σπούδασε στο Κέντρο Σπουδών Κινηματογράφου (1963).

Ο Παπαστάθης στην ΕΡΤ

Δείτε εδώ την τελευταία του εμφάνιση στο “Yστερόγραφο” Από το τέρμα των λεωφορείων του Βύρωνα στο Θέατρο Τέχνης.  

Η εκπομπή στηρίζεται στις αναμνήσεις ενός χειμερινού περιπάτου από έναν νέο σπουδαστή στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Ο περίπατος ξεκινάει από το τέρμα των λεωφορείων του Βύρωνα επί της οδού Ακαδημίας, συνεχίζεται στην Ιπποκράτους, για να καταλήξει στη στοά Ορφέως και το θέατρο Τέχνης. Γίνονται αναφορές σε αθηναϊκούς μύθους, σε πασίγνωστα οικήματα και διάσημους αρχιτέκτονες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.