Εφτα μερες χωρις πλοιο η γραμμη Σαμοθρακη-Αλεξανδρουπολη

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη

Πολύ κοντά στην αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη βρίσκεται το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς το νησί από την περασμένη Παρασκευή έχει μείνει χωρίς πλοίο, μετά τη βλάβη που υπέστη το ένα και μοναδικό επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «ΣΑΟΣ ΙΙ», που εκτελεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο.
 
Μέχρι τότε, όμως, παραμένει στην περιοχή το Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 090 «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος, το οποίο εξυπηρετεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Παράλληλα, έχει ναυλωθεί και ένα πλοίο τύπου «παντόφλα» για τη μεταφορά των οχημάτων.
 
Μάλιστα, λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας, το ΠΑΘ «Γαύδος» θα πραγματοποιούσε και χθες το απόγευμα δρομολόγιο από και προς Αλεξανδρούπολη και ο δήμος του νησιού καλούσε με έκτακτη ανακοίνωσή του όσους είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν σήμερα ή αύριο να ταξίδευαν χθες, καθώς ήταν αμφίβολο εάν το ΠΑΘ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δρομολόγια, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από συνεχόμενες διαβουλεύσεις του υπουργείου Ναυτιλίας και προσωπικά του αναπληρωτή υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού με την ακτοπλοϊκή εταιρεία και τον δήμο, εξετάζεται το ενδεχόμενο στη γραμμή να δρομολογηθεί το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», αφού πρώτα επιθεωρηθεί, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και να λάβει τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη και αυτό, όπως εξήγησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, συμβαίνει γιατί είναι ίσως το μοναδικό νησί που έχει καθημερινή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη, αλλά μ’ ένα πλοίο.
 
Για τον λόγο αυτό, έχουν προκηρύξει, ειδικά για το καλοκαίρι, νέες συνδέσεις της Σαμοθράκης με Καβάλα και με Λήμνο, προκειμένου να υπάρχει ανταπόκριση με το πλοίο που πηγαίνει από τον Πειραιά στη Λήμνο, ενώ παράλληλα κρίνεται αναγκαία και η ύπαρξη πλοίου αντικατάστασης σε έκτακτες ανάγκες -αυτό, όπως εξήγησε, προσπαθούν να κάνουν με την εταιρεία που εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή τη γραμμή.
 
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε στις 28 Δεκεμβρίου, όταν το «ΣΑΟΣ ΙΙ», την ώρα που πραγματοποιούσε ελιγμούς προσέγγισης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, παρουσίασε βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί, ώστε να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σοβαρή και θα καθυστερήσει αρκετά να αποκατασταθεί.
 
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος του νησιού Θανάσης Βίτσας έχει προαναγγείλει τη σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων και των φορέων για αναζήτηση οριστικής λύσης, καθώς «οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, οι επισκέπτες, οι αναμενόμενοι επισκέπτες, αλλά και η πολύπαθη τοπική οικονομία από τις 28.12.2018, δυστυχώς, για άλλη μια φορά είναι σε δύσκολη κατάσταση, εξαιτίας της διακοπής των δρομολογίων».
 
Ωστόσο σε σχετική ανακοίνωσή του καλεί «τους λίγους εκπροσώπους ενός ξεπερασμένου τοπικού κατεστημένου να κάνουν την υπέρβασή τους και να πάψουν να εκλαμβάνουν τα προβλήματα του νησιού ως ευκαιρίες μικροπολιτικής».
 
Πηγή: www.efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.