ΕΦΚΑ: Τι αλλαζει στις προυποθεσεις ασφαλιστικης καλυψης για μισθωτους, μη μισθωτους και ανεργους

Νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ καθορίζει δύο χρονικές περιόδους για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων, αλλά και των ανέργων για τις οποίες προβλέπεται διαφορετικός αριθμός ημερών ασφάλισης. Τι θα ισχύσει από 1/3/19 και τι ισχύει μέχρι τότε

Την αύξηση των ημερών ασφάλισης από την 1/3/2019, δηλαδή του αριθμού των ενσήμων, σε 75 ημέρες για τους μισθωτούς και σε 3 μήνες ασφάλισης για τους μη μισθωτούς προβλέπει νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται ενιαία για πρώτη φορά οι προϋποθέσεις χορήγησης και ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας για υγειονομική περίθαλψη σε είδος στους μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στα μέλη της οικογενείας τους.
 
Η εγκύκλιος καθορίζει δύο χρονικές περιόδους για όλες τις κατηγορίες των ασφαλισμένων, αλλά και των ανέργων για τις οποίες προβλέπεται διαφορετικός αριθμός ημερών ασφάλισης. Η πρώτη χρονική περίοδος αφορά στο διάστημα από 1/3/2018 έως και 28/2/2019 και η δεύτερη χρονική περίοδος το διάστημα μετά την 1η Μαρτίου του 2019.
 
Τι ισχύει για το διάστημα μέχρι 28/2/2019
 
1. Ειδικά για την περίοδο από 1-3-2018 έως 28-2-2019 για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και τη χορήγηση παροχών υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, στον άμεσα ασφαλισμένο και στα μέλη οικογενείας του, απαιτείται: α. ο μισθωτός να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο πριν την ημερομηνία επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου. Για τους εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα απαιτούνται 50 ημέρες ασφάλισης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες αδείας.
 
2. Ο μη μισθωτός να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον δύο (2) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και να έχουν καταβληθεί οι ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το ν.4387/2016 και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Σε περίπτωση οφειλής, η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται ανά μήνα, εφόσον η οφειλή αυτή έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί σε δόσεις και τηρείται η εξόφληση των δόσεων.
 
Η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται από την πρώτη Μαρτίου του έτους 2018 και ισχύει έως 28-2-2019 σύμφωνα με τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις που προβλέπουν χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από την ημερομηνία ορκωμοσίας ή την ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση ή πρόσληψης ή απασχόλησης συνεχίζουν να ισχύουν.
 
Επίσης, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις που αφορούν τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές σε είδος και σε χρήμα στους ασφαλισμένους του Ε.Φ.Κ.Α. στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας καθώς και ατυχήματος εκτός εργασίας.
 
Τι προβλέπεται για ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων
 
Στους εργαζόμενους της επιχείρησης με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.», των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στους αναβάτες ιπποδρομιών, μαθητευόμενους αναβάτες και προπονητές δρομώνων ίππων καθώς και στα μέλη των οικογενειών τους παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης από 1-3-2018 έως 28-2-2019, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.
 
Για τους ασφαλισμένους α) του πρώην Ο.Α.Ε.Ε. που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δήλωση αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. σύμφωνα με την ΠΟΛ.1102/14.7.2005 και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου δευτέρου του ν.3845/2010 (Α'65) ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα και β) του πρώην Ε.Τ.Α.Α. οι οποίοι έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα, παρατείνεται το δικαίωμα παροχών ασθένειας σε είδος από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έως 28-2-2019, για τους ίδιους και τα μέλη οικογενείας τους, εφόσον οι οφειλές τους αφορούν τα έτη 2011, 2012 και 2013, χωρίς να εξετάζεται η ασφαλιστική κατάσταση των ετών 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018 και ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος για τα έτη 2011, 2012, 2013 δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ. Επίσης, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΓΑ καθώς και τα μέλη της οικογενείας τους, όπως αυτά προβλέπονται από τη νομοθεσία του πρώην Ο.Γ.Α., για την περίοδο από 1-3-2018 έως 28-2-2019 καλύπτονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για παροχές ασθένειας σε είδος.
 
Επίσης, παρατείνεται μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019 η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος: α) των ανέργων ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, και β) των ασφαλισμένων που προέρχονται από τον πρώην Ο.Α.Ε.Ε., ηλικίας άνω των 30 και έως 65 ετών οι οποίοι έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους, έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 8 του άρθρου δεύτερου του ν.3845/2010 (Α'65) και παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι, εφόσον δεν έχουν οφειλές προερχόμενες από τον πρώην Ο.Α.Ε.Ε. ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τηρείται η ρύθμιση.
 
Ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ που έχουν οφειλές προς τον Ε.Φ.Κ.Α., για τους οποίους μέχρι 28-2-2019 εκδίδεται απόφαση ανανέωσης της ασφαλιστικής ικανότητας από τις επιτροπές οικονομικής αδυναμίας, δικαιούνται παροχές υγειονομικής περίθαλψης, οι ίδιοι και τα μέλη οικογενείας τους, για όσο χρονικό διάστημα ορίζει η απόφαση.
 
Τι θα ισχύσει από 1/3/2019 και μετά
 
Από 1-3-2019 χορηγείται στον άμεσα ασφαλισμένο και στα μέλη οικογενείας του ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος, εφόσον: α) ο μισθωτός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον εβδομήντα πέντε (75) ημέρες εργασίας κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και β) ο μη μισθωτός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις (3) μήνες ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και έχουν καταβληθεί οι ελάχιστες ασφαλιστικές εισφορές. Για τη συμπλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων των μισθωτών λαμβάνονται υπόψη και οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθενείας ή ατυχήματος, οι ημέρες επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας καθώς και οι ημέρες επιδότησης λόγω επίσχεσης εργασίας. Η ασφαλιστική ικανότητα ανανεώνεται από την πρώτη Μαρτίου εκάστου έτους και ισχύει έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους με τις ίδιες ως ανωτέρω προϋποθέσεις.
 
Για τους εργαζόμενους σε οικοδομοτεχνικά έργα στις 75 ημέρες ασφάλισης συμπεριλαμβάνονται η προσαύξηση 20% και οι ημέρες αδείας. Για τους εργάτες γης απασχολούμενους σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ – αμειβόμενους με εργόσημο παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη, εφόσον έχουν συμπληρώσει 150 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
 
Οι μετακλητοί εργάτες γης – πολίτες τρίτων χωρών και οι μετακλητοί αλλοδαποί αλιεργάτες αποκτούν ασφαλιστική ικανότητα για υγειονομική περίθαλψη από την πρώτη ημέρα εργασίας τους και αυτή διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας τους.
 
Πηγή: www.news247.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.