Δρομολογειται ιδρυση «Μουσειο Τεχνικου Πολιτισμου ΑΜΘ» στην Ξανθη

Θα στεγάζεται στην καπναποθήκη Αγγέλου Κωνσταντίνου, επί των οδών 12 Αποστόλων, Αβδήρων, Ανδρούτσου & Βασ. Βασιλειάδη, ιδιοκτησίας ΥΠΠΟ

Σχεδιάστηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΑΜΘ με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής των καπναποθηκών της Ξάνθης

Ένα νέο μουσείο με σημείο αναφοράς στο βιομηχανικό παρελθόν της Ξάνθης και της περιφέρειάς ΑΜΘ, όπως αυτό αποτυπώθηκε στις καπναποθήκες της, που αποτελούν μνημεία αυτής της βιομηχανικής κληρονομιάς, δρομολογείται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ) του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ). Οι συντονισμένες ενέργειες που ξεκίνησαν από το 2019 έχουν στόχο την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής των καπναποθηκών της Ξάνθης. Το μουσείο πρόκειται να στεγαστεί στην καπναποθήκη Αγγέλου Κωνσταντίνου, επί των οδών 12 Αποστόλων, Αβδήρων, Ανδρούτσου & Βασ. Βασιλειάδη, ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Νέο μουσείο τεχνικού πολιτισμού ΑΜΘ στην Καπναποθήκη του Α. Κωνσταντίνου

«Πρόκειται για την υλοποίηση ενός έργου ζωτικής και υπερτοπικής σημασίας και εμβέλειας, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση, επανάχρηση και ανάδειξη ενός σπουδαίου νεώτερου μνημείου της βιομηχανικής κληρονομιάς όπως η καπναποθήκη Αγγέλου Κωνσταντίνου», σημειώνει ο Προϊστάμενος της ΥΝΜΤΕΑΜΘ Θεόδωρος Πριγγόπουλος που μίλησε στο «Ε» για στην σημασία αυτού του έργου.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πριγγόπουλος το έργο αυτό, σχεδιάστηκε από την ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και συμπεριλαμβάνεται στο πρότυπο σχέδιο οδικού χάρτη για την αναβίωση, ανάδειξη και ανάπτυξης της περιοχής των καπνοθηκών της Ξάνθης. Το σχέδιο αυτό συντάχθηκε το 2020, από κοινού από τους Προϊσταμένους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: « Στο Πρότυπο Σχέδιο Οδικού Χάρτη, αποτυπώνεται η πρόθεση, το «Μουσείο Τεχνικού Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης» να αποτελέσει, μεταξύ άλλων, την αφορμή για την προώθηση διευρυμένου έργου για μια ολοκληρωμένη χωρική οργάνωση και αειφόρο ανάπτυξη της εν λόγω περιοχής των καπναποθηκών της Ξάνθης, ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, στη βάση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος», συμπληρώνει ο κ. Πριγγόπουλος.

Ιστορικό αρχείο βιομηχανικής κληρονομιάς και βιβλιοθήκη

Σ’ ότι αφορά τη λειτουργία του Μουσείου, ο κ. Πριγγόπουλος σημείωσε πως το «Μουσείο Τεχνικού Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης» προβλέπεται να είναι ένας πολυδύναμος φορέας, που θα δρα και θα λειτουργεί ως κέντρο καταγραφής, διαχείρισης, ανάδειξης, προβολής και συντονισμού για τη διάσωση και τεκμηρίωση του υλικού και άυλου τεχνικού και βιομηχανικού πολιτισμού σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Αναλυτικότερα, βασικό έργο του υπό ίδρυση Μουσείου θα είναι η δημιουργία ιστορικού αρχείου προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, η σύνταξη συστηματικών καταλόγων των ιστορικών τόπων παραγωγής και μεμονωμένων βιομηχανικών μνημείων και συνόλων, μέσω ενός πολυμεσικού περιβάλλοντος, για την αρχειοθέτηση, προβολή και αναπαράσταση των στοιχείων του τεχνικού πολιτισμού και την οργάνωση σχετικών συλλογών. Θα εκπονείται, με ευθύνη της ΥΝΜΤΕΑΜΘ, συνεχές ερευνητικό έργο σχετιζόμενο με τη Βιομηχανική Αρχαιολογία με παράλληλες δημοσιεύσεις και εκδόσεις πρωτότυπου υλικού. Προβλέπεται η δημιουργία βιβλιοθήκης ανοικτής στο κοινό με έντυπο και ψηφιοποιημένο υλικό, καθώς και η διαμόρφωση χώρων για την οργάνωση μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων και κυρίως σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μεταξύ των στόχων της λειτουργίας του Μουσείου θα είναι η ανάπτυξη συνεργειών με συναφείς φορείς στην Ελλάδα και διεθνώς (TICCIH, ICOMOS κ.α.), με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ερευνητικά κέντρα, κέντρα τεκμηρίωσης και άλλα Μουσεία (Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού – Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, θεματικά τεχνικά Μουσεία ΠΙΟΠ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΗΣ, Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ, Μουσεία του Δικτύου ERIH (European Route of Industrial Heritage) κ.α.

Έναυσμα σε δήμο και περιφέρεια να αξιοποιήσουν και τις άλλες καπναποθήκες

Ο κ. Πριγγόπουλος έθεσε ακόμη μία παράμετρο. Ότι το μουσείο αυτό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να ενεργοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμος Ξάνθης και Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης) για την επίτευξη ή/και ολοκλήρωση αντίστοιχου έργου στις καπναποθήκες ιδιοκτησίας τους, εντός της περιοχής, όπως την αποκατάσταση της εμβληματικής Καπναποθήκης του άλλοτε Οθωμανικού Μονοπωλίου Καπνού, επί των οδών Καπνεργατών 9 και Αναξάρχου, ιδιοκτησίας Δήμου Ξάνθης, την ολοκλήρωση της Ίδρυσης του Μουσείου Καπνού από την Π.Ε. Ξάνθης, στην Καπναποθήκη ιδιοκτησίας της, επί της οδού Αβδήρων 52, την αποκατάσταση και επανάχρηση της Καπναποθήκης επί της οδού Αβδήρων 50, και του συγκροτήματος πρώην ΑΦΩΝ ΣΠΗΡΕΡ & ΣΙΑ Α.Ε., ιδιοκτησίας επίσης Π.Ε. Ξάνθης, κ.α. Ταυτόχρονα η ΥΝΜΤΕΑΜΘ στοχεύει και στην προσέλκυση και ενθάρρυνση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλειμμένων από τους ιδιοκτήτες τους κτιρίων, χαρακτηρισμένων ως μνημεία νεώτερης κληρονομιάς.

Να σημειώσουμε πως τις ενέργειες και τα έργα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν μέσω της ιστοσελίδας https://ynm-amth-culture.gr που δημιουργήθηκε για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το ζήτημα της προστασίας, διαφύλαξης και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως δημοσίου αγαθού.

Πηγή: Εμπρός/ Μαριάννα Ξανθοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.