ΔΙΠΑΕ: Αντιδρασεις για τη μεταφορα 3 τμηματων και 6.000 φοιτητων στις Σερρες

Απάντηση του Υπ. Παιδείας

Μετά το δημοσίευμα του Makthes.gr που έφερε στο φως την απόφαση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ) να μεταφέρει τα τρία τμήματα της Σχολής Μηχανικών και τους 6 χιλιάδες φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και τις εγκαταστάσεις της Σίνδου, στην πόλη των Σερρών, όπου βρίσκεται η έδρα της συγκεκριμένης Σχολής, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων των συγκεκριμένων τμημάτων προκειμένου να ανακληθεί η απόφαση αυτή.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι δηλώνουν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ και αναφέρουν χαρακτηριστικά πως δεν προηγήθηκε διάλογος, αλλά ούτε και ενημέρωση, καθώς έμαθαν για την απόφαση από αναφορές στον Τύπο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ κ. Καΐση, η απόφαση είναι ειλημμένη καθώς έχει παρθεί με πλειοψηφία της Διοικούσας. Στο ερώτημα που τέθηκε για τον χαρακτήρα της απόφασης και αν είναι δίκαιο έτσι βίαια, να μεταβούν 6 χιλιάδες φοιτητές, 60μέλη ΔΕΠ και προσωπικό της γραμματείας των τμημάτων από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, ο Πρόεδρος έδειξε προς το υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας πως εκείνο έχει την οριστική απάντηση και ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για τις παραμέτρους αυτές.

Αντιδράσεις και … σιωπή

Οι φοιτητές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ στη Θέρμη, ζητώντας να μην προχωρήσει το σχέδιο αυτό καθώς όπως δηλώνουν στο Makthes.gr «αποτελεί κατάφορη αδικία και αντιπαιδαγωγική απόφαση». Οι φοιτητές περιμένουν την αντίδραση του υπουργείου Παιδείας, όπου έχει και την τελική απόφαση έγκρισης ή απόρριψης του σχεδίου και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά φοιτητής του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ «μας έχει ανησυχήσει όλο αυτό. Εγώ πέρασα στη Θεσσαλονίκη, εδώ νοικιάζω σπίτι και εδώ φοιτώ και μαθαίνω ξαφνικά ότι θα σπουδάζω στην ίδια σχολή αλλά σε άλλη πόλη, γιατί το ίδιο το πανεπιστήμιο μου το αποφάσισε ένα πρωί όλο αυτό. Σας φαίνεται λογικό; Τι θα πω στους γονείς μου που μου τηλεφωνούν να μάθουν. Έχουμε όλοι αναστατωθεί. Θέλω να μάθω τι θα γίνει. Δεν θέλω να φύγουμε από τη Σίνδο».

Ποιες σχολές αφορά η απόφαση:

Η απόφαση αφορά τη Σχολή Μηχανικών που έχει 7 τμήματα και από τα οποία 4 βρίσκονται στις Σέρρες και 3 στη Θεσσαλονίκη, τα οποία και είναι αυτά που περιλαμβάνονται στην επίμαχη απόφαση και είναι: το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (πρόταση για κατάργηση), Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (μεταφορά αυτούσιο στις Σέρρες) και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων (συγχώνευση με το αντίστοιχο των Σερρών). Γεγονός, που σημαίνει ότι καταργούνται ή συγχωνεύονται όλα τα τμήματα της συγκεκριμένης Σχολής του Πανεπιστημίου από τη Θεσσαλονίκη.

Ανακοινώσεις τμημάτων

Τη δική τους απάντηση σε όλο το ζήτημα που έχει προκύψει, τονίζοντας πως δεν υπάρχει αιτιολόγηση και τήρηση ακαδημαϊκών κριτηρίων από το ΔΙΠΑΕ για τη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, αναφέρει η ανακοίνωση του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση αυτή πάρθηκε χωρίς διαβούλευση, «εξυπηρετώντας προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και συμφωνίες παρασκηνίων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε την πρόταση – απόφαση της διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ με την οποία προτείνεται στο Υπουργείο Παιδείας η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΜΠΔ) στην Πανεπιστημιούπολη των Σερρών, χωρίς καμία αιτιολόγηση και χωρίς την τήρηση κανενός κριτηρίου ακαδημαϊκότητας, από αυτά που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας έθεσε στην συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης στην χώρα.

Το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ιδρύθηκε από συγχώνευση 2 Τμημάτων-μετά από εμπεριστατωμένη έκθεση σκοπιμότητας βιωσιμότητας- για να καλύψει τις ανάγκες της Παραγωγής και Διοίκησης στην Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, με ένα 5ετές και μοντέρνο Πρόγραμμα Σπουδών, συμβάλλοντας έτσι στην γενικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του (2019) το Τμήμα ΜΠΔ ήταν το 1ο σε προτιμήσεις πανελλαδικά για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ενώ την δεύτερη χρονιά 4ο σε σύνολο 350 Τμημάτων του Μηχανογραφικού με 2995 και 3154 υποψηφίους φοιτητές αντίστοιχα. Έχει περίπου 2500 ενεργούς φοιτητές, 24 μέλη ΔΕΠ, 3 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, 2 Ερευνητικά Εργαστήρια και 14 υποψηφίους διδάκτορες. Υπάρχουν άλλα δύο ομοειδή Τμήματα, ένα στην Ξάνθη κι ένα στα Χανιά.

Αντί η Διοικούσα Επιτροπή να φροντίσει για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση του Τμήματος -η οποία καθυστερεί απαράδεκτα- με την αναγνώριση του 5ου έτους ως Integrated Master και την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Μηχανικού στους αποφοίτους μας, προχωρά, χωρίς καμία διαβούλευση, σε πρόταση μεταφοράς του Τμήματος στις Σέρρες, εξυπηρετώντας προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες και συμφωνίες παρασκηνίων.

Θα πρέπει να αντιληφθούν οι διοικούντες του ΔΙΠΑΕ αλλά και του υπουργείου πως οι φοιτητές και οι οικογένειές τους καθώς και οι καθηγητές του Τμήματος δεν είναι πειραματόζωα ή πιόνια στη σκακιέρα της πολιτικής τους. Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία που στοχεύει στην διάλυση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Το Makthes.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Παιδείας ζητώντας από την υπουργό κ. Νίκη Κεραμέως να τοποθετηθεί πάνω στο σημαντικό ζήτημα που έχει τεθεί, τόσο για τους φοιτητές, τους ακαδημαϊκούς και το ΔΙΠΑΕ, αλλά και για την ίδια την πόλη και τη δυτική Θεσσαλονίκη, τη Σίνδο, όπου εδράζονται τα τμήματα των Σχολών. Από το γραφείο της υπουργού έγινε γνωστό ότι δεν θα υπάρξει τοποθέτηση σε συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, παραπέμποντας στις δηλώσεις της υπουργού στη ραδιοφωνική της συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα. Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων θα ληφθούν τρείς παράγοντες υπόψη. Λέγοντας ότι «Τα στοιχεία που λαμβάνονται κατά κόρον για τη διαδικασία αυτή είναι τρία: Τα αποτελέσματα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, οι συνέπειες της εφαρμογής σχετικά με τον ακαδημαϊκό χάρτη για την αναδιάρθρωσή του. Δεύτερο στοιχείο, οι τυχόν προτάσεις των Πανεπιστημίων. Υπάρχουν κάποια ιδρύματα που έχουν έρθει και προτείνει εξορθολογισμό, κάποια αναδιάταξη του ακαδημαϊκού τους χάρτη. Τρίτο στοιχείο, είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, μια μελέτη που εκπονεί λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες στην αγορά εργασίας. Εμείς θα εξετάσουμε τις προτάσεις των πανεπιστημίων και από εκεί και πέρα σε συνεργασία με την ΕΘΑΕ θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες».

Να θυμίσουμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει προτάσεις από όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας για καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, με πληροφορίες να θέλουν μόνο 3 με 4 ιδρύματα να έχουν καταθέσει ανάλογες προτάσεις, με το ΔΙΠΑΕ όπως δείχνουν να είναι ένα από αυτά, που όχι μόνο κατέθεσε πρόταση, αλλά πέρασε και από την έγκριση της διοικούσας Επιτροπής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.