Δημοτικη Αστυνομια: Ερχονται πανω απο 1.200 προσληψεις σε ολους τους δημους
Με νέο προσωπικό θα στελεχωθεί πολύ σύντομα η Δημοτική Αστυνομία στους δήμους όπου λειτουργεί, έστω και αποδυναμωμένα, ενώ θα συσταθεί όπου δεν υπάρχει, ακόμη και σε μεγάλους δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως η Καλαμαριά. Η πρόταση για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είχε κατατεθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, μετά και από επίμονες παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ, για την εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, και σήμερα με απόφαση του υπουργού Μάκη Βορίδη πρόκειται ως τα μέσα Οκτωβρίου να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις άνω των 1.200 δημοτικών αστυνομικών.
Το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, προβλέπει νέες αρμοδιότητες και νέο ρόλο για τους αστυνομικούς, με στόχο να βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης και αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του συγκεκριμένου σώματος. Στη συνέχεια, θα γίνουν παρατηρήσεις επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου από τους αρμόδιους φορείς, ενώ θα ακολουθήσει η τελική σύνταξη του νομοσχέδιου και θα ακολουθήσει η κατάθεση του στη Βουλή που εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου.
Στο διάστημα αυτό, όπως ανέφεραν αυτοδιοικητικοί παράγοντες στη «ΜτΚ» θα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών εγκύκλιος, η οποία θα ενημερώνει του δήμους για τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ παράλληλα θα καλεί τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού. Ήδη ορισμένοι δήμοι της χώρας έχουν καταθέσει αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση της δημοτικής Αστυνομίας και αφορούν τις προσλήψεις του 2023. Ωστόσο οι δήμοι σε όλο αυτό το διάστημα θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν νέες αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού για τη δημοτική αστυνομία. Η ηγεσία πάντως του υπουργείου Εσωτερικών είναι πεπεισμένη για τον ρόλο, την ενίσχυση και την αναβάθμιση της Δημοτικής Αστυνομίας με στόχο να συμβάλει στο «νοικοκύρεμα» των πόλεων και την καταπολέμηση της παραβατικότητας, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Για το λόγο αυτό, το ΥΠΕΣ επιθυμεί η Δημοτική Αστυνομία να αποκτήσει σαφείς αρμοδιότητες που θα αποβλέπουν στην ασφάλεια και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών.
Δημοτική αστυνομία μόνο στους 8 από τους 38 δήμους της ΠΚΜ
Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους όπως η Καλαμαριά, δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία, με τη δημοτική αρχή να προσβλέπει στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που φέρνει προσλήψεις για όλους τους δήμους. «Είναι θετικό ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη πρόσληψη πάνω από 1.000-1.200 δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις δημοτικές αστυνομίες των δήμων, όπου υπάρχει τέτοιο σώμα, αλλά θα βοηθήσουν και σε ’μας να συστήσουμε δημοτική αστυνομία» τόνισε στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «για μας που δεν έχουμε δημοτική αστυνομία δεν θα μας αρκεί να πάρουμε 4-5 αστυνομικούς γιατί δεν θα μπορούμε να συστήσουμε ένα σώμα που θα εξυπηρετεί σωστά τις ανάγκες του δήμου. Πρέπει να έχουμε προσλήψεις, τουλάχιστον 15 δημοτικών αστυνομικών στην Καλαμαριά για να μπορεί να δουλέψει σωστά η Δημοτική Αστυνομία».
Εξάλλου, πάγια είναι η θέση της Αυτοδιοίκησης για μία σύγχρονη Δημοτική Αστυνομία και επανασύσταση της υπηρεσίας στους δήμους που σήμερα δεν διαθέτουν, καθώς και την αναγκαιότητα νέου θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες του σώματος. Αυτό αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, έρευνα που διενεργήθηκε πριν από κάποιους μήνες από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).
Σύμφωνα με την έρευνα, στην Κεντρική Μακεδονία Δημοτική Αστυνομία λειτουργεί μόνο σε 8 δήμους από το σύνολο των 38 της ΠΚΜ και συγκεκριμένα στους δήμους Βέροιας, Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Κορδελιού-Ευόσμου, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Πέλλας και Σερρών. Μιλώντας για την ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε πως είναι σημαντικό το έργο που προσφέρουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, καθώς συμβάλλουν στο «νοικοκύρεμα» των πόλεων. Ωστόσο, είπε, απαιτείται η ενίσχυσής της με νέο προσωπικό, άρτια εκπαίδευση, σύγχρονα μέσα και ενισχυμένες αρμοδιότητες.
Μέσω ΑΣΕΠ όλες οι προσλήψεις
Οι διαδικασίες για την πρόσληψη πάνω από 1.200 ατόμων που θα στελεχώσουν τη Δημοτική Αστυνομία σε όλη τη χώρα, θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, ενώ κατά το παρελθόν το προσωπικό αυτό εξαιρούνταν από τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, και η πρόσληψη γινόταν με τις διατάξεις του ΠΔ 135/06.
Η ηγεσία πάντως του υπουργείου Εσωτερικών επιδιώκει να «αναβαθμίσει» την υπηρεσία, που πλέον σε πολλές περιοχές υπολειτουργεί, καθώς στελεχώνεται από 3 και 4 άτομα, ενώ σε πολλούς δήμους είναι εντελώς ανύπαρκτη.
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, αναφορικά με την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. «Οι νέες προσλήψεις», είπε, «θα έχουν τη λογική η Δημοτική Αστυνομία να αποκτήσει σαφείς αρμοδιότητες που θα αποβλέπουν στην ασφάλεια και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, καθώς επίσης να ενισχυθεί η στελέχωσή της».
Ο ίδιος πάντως δεν αναφέρθηκε στον ακριβή αριθμό του προσωπικού που θα προσληφθεί, παρότι το σχέδιο του υπουργείου είναι να προχωρήσει στην πρόσληψη 1.200 δημοτικών αστυνομικών σε όλους τους δήμους της χώρας.
Τι αλλάζει
Το νέο νομοσχέδιο όμως, εκτός από προσλήψεις, φέρνει και σειρά αλλαγών στη δημοτική αστυνομία, καθώς σύμφωνα με διατάξεις του Σ/Ν θα επιδιωχθεί η αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων όπως:
- Ομαδοποίηση αρμοδιοτήτων σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τη συχνότητα άσκησής τους.
- Κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν συνάδουν με τον ρόλο της (π.χ. θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων), ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της (π.χ. τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων).
- Αναδιατύπωση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να είναι σαφές το πεδίο άσκησής τους (π.χ. Κ.Ο.Κ.).
- Κατηγοριοποίηση Δήμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια (έκταση και πληθυσμό) και ανάθεση άσκησης κατηγοριών αρμοδιοτήτων ανά κατηγορία Δήμων.
- Δυνατότητα επιλογής άσκησης αρμοδιοτήτων για τις δύο πρώτες κατηγορίες Δήμων (έως 3.500 μόνιμους κατοίκους και από 3.501 έως 6.000 μόνιμους κατοίκους) και δυνατότητα επιλογής, επιπλέον των υποχρεωτικών, αρμοδιοτήτων για δύο επόμενες κατηγορίες Δήμων (6.001 έως 50.000 μόνιμους κατοίκους και 50.001 έως 100.000 κατοίκους).
- Άσκηση αρμοδιοτήτων κατόπιν στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το ελάχιστα προβλεπόμενο προσωπικό (με πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για τις υφιστάμενες Δημοτικές Αστυνομίες).
- Συσχέτιση ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας με την άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων.
- Ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι προσλήψεις
Σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων για τους δημοτικούς αστυνόμους από 1.200 σε 1.700 (κατά μέγιστο όριο).
Επίσης, αυξάνεται ο αριθμός των δήμων που θα ενταχθούν στην κατανομή των θέσεων. Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να γίνει κατάταξη δημοτικών αστυνόμων σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας. Στην κατανομή των θέσεων θα ενταχθούν δύο κατηγορίες ΟΤΑ: α) όσοι είχαν Δημοτική Αστυνομία αλλά καταργήθηκε, β) όσοι έχουν τώρα Δημοτική Αστυνομία αλλά έχει αποδυναμωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι την προκήρυξη επεξεργάζεται Ομάδα Εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία μετέχει η γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού του ΥΠΕΣ, εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι των Ενώσεων Δημοτικών Αστυνομικών.
ΚΕΔΕ: «Αδήριτη ανάγκη η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας»
Υπέρ της επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας με νέες προλήψεις προσωπικού έχει ταχθεί επανειλημμένα και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με τον πρόεδρο Δ. Παπαστεργίου να δηλώνει ότι είναι αδήριτη η ανάγκη επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας στις πόλεις που δεν διαθέτουν, όπως αποδείχτηκε από την εμπειρία που αποκτήθηκε μετά την κατάργησης της 2013.
«Είναι ανάγκη να συσταθεί Δημοτική Αστυνομία, τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους και σιγά-σιγά να επεκταθεί στους μικρότερους, γιατί καθημερινά προκύπτουν θέματα, τα οποία εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας», τόνισε ο πρόεδρος, ο οποίος θέτει διαρκώς και το θέμα της επιστροφής πρώην δημοτικών αστυνομικών στις θέσεις τους, και οι οποίοι μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013, βρέθηκαν να υπηρετούν ως διοικητικοί υπάλληλοι στους δήμους. «Αυτή είναι μία εκκρεμότητα που πρέπει να λυθεί άμεσα» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα έχει αναφερθεί σε πολλές συνεδριάσεις και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, τονίζοντας πως οι δήμοι επιθυμούν τη δημιουργία ενός δυναμικού «πακέτου» με 50 αρμοδιότητες, από τις οποίες ο κάθε δήμος θα μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του (τουριστικός, ορεινός, αγροτικός κ.τ.λ.). Για παράδειγμα, είπε, πως σε έναν ορεινό δήμο, ο δημοτικός αστυνομικός να μπορεί να κάνει και χρέη δασοφύλακα, σε έναν αγροτικό, χρέη αγροφύλακα κ.τ.λ. «Αυτή είναι η άποψη της ΚΕΔΕ. Να έχουμε όλων των ειδών τις αρμοδιότητες και αυτές τις αρμοδιότητες να τις ασκεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το κύρος της θέλουμε να αυξήσουμε, τη δυνατότητα της να παρεμβαίνει σε πολλά θέματα, ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες που είναι θέμα της δημοτικής αρχής και να μπορέσουμε να δώσουμε και κίνητρα για αυτή τη δύσκολη δουλειά, για να μπορέσει να επαναστελεχωθεί η δημοτική αστυνομία που σήμερα δεν έχει προσωπικό» επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.