«Χρυσες» διακρισεις για φοιτητικες ομαδες του ΔΠΘ σε παγκοσμιο επιστημονικο διαγωνισμο

Παρουσίασαν πρωτοπόρα βιολογικά συστήματα, κατασκευασμένα με «εργαλεία» της συνθετικής βιολογίας

Σημαντικές διακρίσεις κατάφεραν να πετύχουν σε παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας φοιτητικές ομάδες από τα πανεπιστήμια της χώρας μας, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να πρωτοστατεί.

Ο διαγωνισμός iGEM, ο οποίος υποστηρίζεται από τον ομώνυμο οργανισμό  iGEM (International Genetically Engineered Machine) που αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο την προώθηση της συνθετικής βιολογίας, ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2003 από το Massachusetts Institute of Technology (MIT) δίνοντας την ευκαιρία σε φοιτητές να αναπτύξουν τις δικές τους βιολογικές εφαρμογές. Το 2004 συμμετείχαν 5 ομάδες και το 2021 συγκεντρώθηκαν  περισσότερες από 350 με την υποστήριξη πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και community labs.

Τα τελευταία 16 χρόνια, ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί ορόσημο στον κλάδο της Συνθετικής Βιολογίας και πόλος έλξης πάνω από 350 ομάδων και 6000 φοιτητών ετησίως, ενώ από την έναρξή του το 2004, έχει φιλοξενήσει συνολικά πάνω από 40.000 φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτές ομάδων. Κάθε χρόνο σχεδόν 6.000 άνθρωποι αφιερώνουν το καλοκαίρι τους στο iGEM και στη συνέχεια συγκεντρώνονται το φθινόπωρο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να διαγωνιστούν στο ετήσιο Jamboree.

Σύμφωνα με το startupper.gr, η πρώτη συμμετοχή ομάδας Ελλήνων φοιτητών στον διαγωνισμό ήταν το 2017 και φέτος έλαβαν μέρος 8 ομάδες από πολλά πανεπιστήμια της χώρας μας. Από το ΔΠΘ διακρίθηκαν:

Η «δική» μας iGEM NOUS, μια διεπιστημονική ομάδα φοιτητών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και άλλα πανεπιστήμια, η οποία συμμετείχε ως Greece united με το πρότζεκτ “Epione: One Less Painful Step” βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο για την έρευνά της. Η ομάδα επιχειρεί να καταπολεμήσει την οστεοαρθρίτιδα σταματώντας τον φλεγμονώδη κύκλο της με την εισαγωγή ειδικά επιμολυσμένων κυττάρων στην οστεοαρθριτική άρθρωση. Τα κύτταρα παράγουν συνθετικά σχεδιασμένα εξωσώματα που περιέχουν miRNA-140. Το miRNA-140 έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την έκφραση ορισμένων καταστροφικών πρωτεϊνών του χόνδρου και προάγει την έκφραση αναγεννητικών παραγόντων. Δηλαδή η ομάδα προτείνει προσφέρει μια ανώδυνη θεραπεία χρησιμοποιώντας ένα συνθετικό βιολογικό σύστημα που παράγει ανασταλτικά miRNA.

Στους χρυσούς και η iGEM Thrace με την “Salica: A device for early screening of colorectal cancer using salivary biomarkers” που στοχεύει στην μη παρεμβατική, οικονομική διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, με ένα συνθετικό σύστημα που ανιχνεύει κατάλληλους βιοδείκτες στο σάλιο. Η προτεινόμενη λύση αφορά μια μη επεμβατική, εύχρηστη οικιακή συσκευή, που ποσοτικοποιεί με ακρίβεια τους βιοδείκτες του καρκίνου του παχέος εντέρου του σάλιου. Η iGEM Thrace είναι η διεπιστημονική ομάδα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελούμενη από φοιτητές του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, αλλά και φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης.

Την ομάδα «iGEM NOUS» αποτελούν οι:

  • Ζανιά Αλκμήνη, 4ο έτος, τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
  • Ζήκου Μελίνα, 3ο έτος, τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ
  • Ζήκου Νεφέλη, 2ο έτος, τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ
  • Θυμιανίδης Γιάννης, 2ο έτος, τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ
  • Κόντης Γιώργος, 3ο έτος, τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ
  • Κώτση Δανιήλ, 3ο έτος, τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ
  • Μαλέσκου Ευαγγελία, 4ο έτος, τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη βιοϊατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Μάντης Χρήστος, 3ο έτος, τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ
  • Σαρρής Μιχάλης, 2ο έτος, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
  • Τζίμα Αναστασία, 3ο έτος, τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ
  • Χατζούδης Παύλος, 3o έτος, Animation & Interactive Media, Akto – Middlesex University
  • Ρωμανίδης Νικολαος 4ο έτος, Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.