Χειμερινοι Ολυμπιακοι: Η Κινα λαμβανει εκτακτα μετρα για τον ελεγχο της πανδημιας

Η κινεζική κυβέρνηση παραδέχεται πως η διοργάνωση μπορεί να αποτελέσει εστία μετάδοσης του κορωνοϊού

Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν σήμερα (23/12) ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κρούσματα κορωνοϊού, κατά την διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου 2022), με καθορισμένα νοσοκομεία να δέχονται αθλητές που βρέθηκαν «θετικοί».

«Σίγουρα θα υπάρξουν κρούσματα και είναι πιθανό, να εμφανισθεί μια εστία μόλυνσης μικρής κλίμακας», δήλωσε σχετικά, ο Χουάνγκ Τσουν, υπεύθυνος για τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορονοϊού, κατά την διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τον Κινέζο αξιωματούχο, η κορυφαία διοργάνωση παρουσιάζει «πολύ υψηλό κίνδυνο μετάδοσης», ενώ το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Χαν Ζιρόνγκ, τόνισε πως «θα υπάρξουν αρκετές θετικές περιπτώσεις. Πρόκειται για ένα γεγονός υψηλής πιθανότητας μετάδοσης του κορωνοϊού».

Η Κίνα έχει υιοθετήσει μια στρατηγική «μηδενικής Covid» από τα μέσα του περασμένου έτους, με αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα, τοπικούς περιορισμούς, μεγάλες καραντίνες και εντοπισμό πληθυσμού. Ετσι, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο, πέτυχε να διατηρήσει τα ποσοστά μόλυνσης πολύ χαμηλά.

Μια μεμονωμένη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς περιορισμούς ή/και lockdown, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι πολιτικοί, θεωρήθηκαν υπαίτιοι για κακή λειτουργία επί του θέματος, απολύθηκαν από τις θέσεις τους.

Η Κίνα έχει ενισχύσει, τα ήδη πολύ αυστηρά μέτρα, εν όψει της άφιξης χιλιάδων ξένων αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Πεκίνο, απαιτεί πλέον, αρνητικά τεστ Covid-19 για όλους τους επισκέπτες και περιορίζει τις πτήσεις από άλλες πόλεις.

Εκτός από τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς πριν από την προσγείωση στην Κίνα, όλοι οι αθλητές πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινές εξετάσεις ελέγχου, ενώ όπως είναι φυσικό, αθλητές που θα είναι «θετικοί» στον κορονοϊό, δεν θα επιτρέπεται να συμμετάσχουν στους Αγώνες.

Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, θα τεθούν σε καραντίνα επί τόπου, ενώ οι ασθενείς με συμπτώματα, θα διακομισθούν σε νοσοκομεία, που έχουν προκαθορισθεί στο Πεκίνο και στην Ζανγκζιάκου, επεσήμανε ο Τσουν.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την διάρκεια των δοκιμαστικών εκδηλώσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εντοπίσθηκαν τρία κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των αθλητών. Και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, διαβεβαίωσαν ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις «αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά και ότι η μετάδοση και εξάπλωση του ιού, απευφεύχθη».

«Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρά τις αρχές και τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά στην πρόληψη και στον έλεγχο του ιού», είπε από την πλευρά του, ο Χαν Ζιρόνγκ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.