Boυλιαζει η τουρκικη Οικονομια-Βουτια της λιρας, συνεχη λουκετα στην αγορα

Η τουρκική λίρα αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, καθώς οι προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας για περιορισμό της ρευστότητας και τα αιτήματα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν προς τους Τούρκους να πουλήσουν δολάρια δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές.  
 
Στις 10:40 ώρα Ελλάδας, η λίρα κατέγραψε πτώση άνω του 1% έναντι του δολαρίου, παρόλο που η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να στηρίξει το νόμισμα για δεύτερη ημέρα με το να μην προχωρήσει στην εβδομαδιαία χρηματοδότηση των τραπεζών.  
 
Η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2017, καθώς οι ανησυχίες για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα επιτείνονται από τις αμφιβολίες για το κατά πόσον οι αρχές θα λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να τη διατηρήσουν.  
 
Στις 10:40 ώρα Ελλάδας, κινείτο στο 3,8040 έναντι του δολαρίου αφού έκλεισε χθες στο 3,7615. Το νόμισμα υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 3,9417 έναντι του δολαρίου την Τετάρτη και έχει χάσει σχεδόν ένα τέταρτο της αξίας του έξι μήνες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.  
 
Αιτία για ένα σημαντικό κομμάτι στην πτώση της τουρκικής οικονομίας είναι και οι συνεχείς τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στον τουρισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην κλειστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης έχουν ήδη κλείσει 450 καταστήματα από τα 3.500 που υπάρχουν εκεί ενώ η κίνηση είναι υποτονική.  
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2016 η πτώση στις αφίξεις τουριστών έφτασε στο 35% ενώ οι τουριστικοί πράκτορες μιλούν για μείωση της τάξης του 45%. Μετά και τα χτυπήματα του Δεκεμβρίου η μείωση των αφίξεων υπολογίζεται στο 55%.  
 
Συνολικά τους πρώτους 11 μήνες του 2016 η Τουρκία είχε 10,7 εκατ. λιγότερους τουρίστες. Οι ενώσεις τουριστικών πρακτόρων κάνουν λόγο για ομαδικές απολύσεις από τουριστικές επιχειρήσεις. Πρώτη φορά μετά το 2009 η ανεργία έφτασε στο 11,3%.
 
Πηγή: www.lifo.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.