Bουτια στο φυσικο αεριο – Στα 100 € επεσε η μεγαβατωρα

Μεγάλη πτώση καταγράφει η τιμή του φυσικού αερίου, που κινείται στα όρια των 100 ευρώ ανα μεγαβατώρα, περίπου 70% χαμηλότερη από τον Αύγουστο και επανέρχεται σε τιμές που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς η πτώση της τιμής, με σύμμαχο τον καλό καιρό, δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρώπης να γεμίσουν τις αποθήκες τους, για τον παγωμένο χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών.

Η μείωση είναι παντού με την Ευρώπη να παραμένει πιο ακριβή σε σχέση με άλλες ηπείρους. Ενδεικτικά τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου διαπραγματεύονται σε τιμή 136 €/ΜWh στην Ευρώπη, στην Ασία είναι 94 €/ΜWh, ενώ στις ΗΠΑ είναι 15 €/ΜWh.

Εν τω μεταξύ για αύριο, 25 Οκτωβρίου, είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας στην ΕΕ, όπου οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν σχετικά με τη δέσμη μέτρων για το αέριο.

Μειωμένη η ζήτηση για «μαύρο χρυσό»

Σε επίπεδο ενέργειας, τα νέα στοιχεία, που δείχνουν χαμηλότερο από το αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης στην οικονομία-μαμούθ της Κίνας, μειώνουν τη ζήτηση για «μαύρο χρυσό», με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί στα 92,5 δολάρια ανά βαρέλι.

Διεθνείς Τιμές Ενέργειας

  • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: 100,5 Ευρώ/Μεγαβατώρα
  • ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: – 12%
  • BRENT: 92,5 ΔΟΛΑΡΙΑ/ΒΑΡΕΛΙ
  • ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ: – 1,2%

Την ίδια ώρα οι ανακοινώσεις για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και της θέρμανσης θα καθορίσουν το ύψος του λογαριασμού που θα πληρώσουν οι καταναλωτές τον Νοέμβριο.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ (για έως 500 KWh / μήνα)

Τιμή λιανικής: 0,40€

Επιδότηση: 0,24€

Διάφορες χρεώσεις-ΦΠΑ: 0,08€

Τελική τιμή: 0,24€

ΚΟΣΤΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ (για 1000 λίτρα)

Τιμή λιανικής: 1350-1500€

Επίδομα θέρμανσης: 100-800€

Τελική τιμή: 700-1250€

Κόστος ανά KWh έως 0,12€ / KWh

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.