Bad Blue Boys: Χιτλερ, Παβελιτς, ναζιστικα συνθηματα και ποδοσφαιρο

Ποιοι είναι οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που προκάλεσαν τα φονικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια

Η ακροδεξιά και ο ναζισμός είναι η κινητήρια δύναμη των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, της περιβόητης ομάδας Bad Blue Boys (ΒΒΒ), που έχει τρεις δεκαετίες δράσης με καταδρομικές επιθέσεις και ακραία βία.

Ανερυθρίαστα οπαδοί του Αδόλφου Χίτλερ και του Κροάτη φασίστα ηγέτη των Ούστασι Άντε Πάβελιτς, είναι γνωστοί στις ευρωπαϊκές αρχές, γεγονός που οδήγησε την UEFA να απαγορεύσει τη μετακίνησή τους στην Ελλάδα για τον αγώνα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με την ΑΕΚ. Άλλο αν βρήκαν τρόπο -με σοβαρή ευθύνη των ελληνικών και των κροατικών αρχών, προφανώς- να φτάσουν έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Οι Bad Blue Boys ήρθαν πρώτη φορά στο διεθνές προσκήνιο το 1990, όταν ακόμη υπήρχε η ενωμένη Γιουγκοσλαβία, καθώς στις πρώτες πολυκομματικές εκλογές στην Κροατία, υποστήριξαν μαζικά τον Φράνιο Τούτζμαν που μεθόδευσε την ανεξαρτητοποίησή της. Ήταν αυτοί που μετέτρεψαν στις 13 Μαΐου σε πεδίο μάχης τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα, την ομάδα του Βελιγραδίου, ενώ πρωταγωνίστησαν στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε το 1991 εν όψει του δημοψηφίσματος.

Στους ΒΒΒ έχει αποδοθεί και το γκράφιτι που εμφανίστηκε το 2008 σε κεντρικό σημείο του Ζάγκρεμπ, που καλούσε σε «θάνατο για τους δημοσιογράφους». Παρά το γεγονός ότι το γκραφίτι έφερε την υπογραφή τους, οι BBB αρνήθηκαν την πατρότητά του.

Μια δεκαετία μετά, σε αστυνομική επιχείρηση στα γραφεία του συνδέσμου, οι αρχές εντόπισαν και κατέσχεσαν όπλα, πυρομαχικά, ρόπαλα, μπαλακλάβες κ.λπ. ενώ οι τοίχοι του κτιρίου είχαν γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ, αλλά και με τον Άντε Πάβελιτς.

Επίσης, φέρονται να έχουν στενές σχέσεις τους με ακροδεξιούς και νεοναζί οπαδούς, μεταξύ άλλων του Παναθηναϊκού στην Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.