Athens Pride 2021: Σημερα στην Αθηνα, προσαρμοσμενο στις συνθηκες της πανδημιας

Τα καλέσματα των κομμάτων

Σήμερα, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η Παρέλαση Υπερηφάνειας της Αθήνας, στις 7 το απόγευμα. Το Athens Pride 2021 θα είναι προσαρμοσμένο στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συναυλία, ενώ δεν θα στηθούν περίπτερα. Η πορεία θα ξεκινήσει από την πλατεία Κλαυθμώνος και θα ολοκληρωθεί στη Βουλή.

Athens Pride 2021: Τι λένε οι διοργανωτές

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές του Athens Pride, τον ένα χρόνο της πανδημίας που πέρασε, οι διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ παραμένουν στο συρτάρι, όσο η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει την κοινότητα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. «Η στέρηση των δικαιωμάτων μας έχει διαχρονικό και διακομματικό χαρακτήρα. Η κοινωνία είναι έτοιμη. Οι κυβερνήσεις όχι. Ηρθε η στιγμή μας. Η ώρα να κατέβουμε στον δρόμο, εκεί που όλα ξεκίνησαν. Απλά. Συντροφικά. Διεκδικητικά. Ανθρώπινα», επισημαίνουν. Σκοπός της παρέλασης, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι να θυμηθούν όλα όσα δίνουν κουράγιο στην LGBTQI+ κοινότητα και αυτή να συνεχίσει τους αγώνες στην ομοφοβική, τρανσφοβική και ρατσιστική κοινωνία. Παρά την αστυνομική βία, την πατριαρχία, την ανισότητα, την απομόνωση και την κακοποίηση, με τις οποίοι έρχονται αντιμέτωποι. «Το Pride είναι γιορτή, είναι διεκδίκηση, είναι μνήμη. Σε καλούμε να είσαι μαζί μας» τονίζουν.

«Περάσαμε ακόμη έναν χρόνο να παρακολουθούμε τη ζωή μας να περνάει και τα δικαιώματα μας —όσα λίγα κρατούσαμε σφιχτά στο ένα χέρι— να καταπατούνται. Έναν χρόνο που η ατομική ευθύνη μας φορέθηκε σε τέτοιο βαθμό, που αντικατέστησε την πολιτική. Έναν χρόνο που καθημερινά θρηνούμε θύματα, ελευθερίες κι αδικίες. Έναν χρόνο με τις διεκδικήσεις μας να μένουν στο συρτάρι και με μια κυβέρνηση που αρνείται να αντιμετωπίσει την LGBTQI+ κοινότητα ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας», λένε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Athens Pride 2021, οι ενδεδειγμένες αποστάσεις θα τηρηθούν, όπως και η χρήση μάσκας.

Τα καλέσματα των κομμάτων

Κάλεσμα συμμετοχής στο φετινό Athens Pride απευθύνει η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξελίσσεται σε ζήτημα επιβίωσης.

«ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλες μειονότητες βλέπουμε καθημερινά τα δικαιώματά μας να καταπατούνται από την κυβέρνηση. Βλέπουμε τις ζωές μας να μικραίνουν και να περιορίζονται σε μικρόκοσμους οριοθετημένους από βιοπολιτικές και από ειρωνικά αυτοαποκαλούμενα “υπουργεία πολιτικής προστασίας και προστασίας του πολίτη”. Από εγκληματικά λάθη που στοιχίζουν σε φυσικό πλούτο, δάση, βιοποικιλότητα και εν τέλει ανάσες» σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

ΣΥΡΙΖΑ: Κάλεσμα συμμετοχής στο Athens Pride – «Ζήτημα επιβίωσης η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σε ζήτημα επιβίωσης εξελίσσεται πλέον η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλες μειονότητες βλέπουμε καθημερινά τα δικαιώματά μας να καταπατούνται από την κυβέρνηση. Βλέπουμε τις ζωές μας να μικραίνουν και να περιορίζονται σε μικρόκοσμους οριοθετημένους από βιοπολιτικές και από ειρωνικά αυτοαποκαλούμενα «υπουργεία πολιτικής προστασίας και προστασίας του πολίτη». Από εγκληματικά λάθη που στοιχίζουν σε φυσικό πλούτο, δάση, βιοποικιλότητα και εν τέλει ανάσες.

Την ίδια στιγμή, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχει δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Ακόμα απαγορεύεται στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να δώσουν αίμα. Να είναι συνοδοί των ανθρώπων τους. Περιορίζονται οι θεραπείες για τα τρανς άτομα. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που εφαρμόζει η ΝΔ έχει φέρει τα τελευταία δύο χρόνια τα άτομα που ζουν με HIV σε ακόμα χειρότερη θέση, ενώ στις καλένδες έχουν μείνει και οι δεσμεύσεις για τον Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV.  Μας αντιμετωπίζουν ως «πρόβλημα».

Κάλεσμα συμμετοχής στο φετινό Athens Pride απηύθυνε και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο μάλιστα, τροποποίησε στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας το σήμα του στα social media. Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «είμαστε μαζί με όλο όσα οραματίζονται και αξιώνουν καθημερινά έναν κόσμο δίχως διακρίσεις, μισαλλοδοξία, ρατσισμό, σεξισμό, τρανσοφοβία και ομοφοβία».

Το ΚΙΝΑΛ χαιρετίζει το Athens Pride: Άλλαξε το λογότυπό του στα social media

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΚΙΝΑΛ έχει ως εξής:

«Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ χαιρετίζει και συμμετέχει ενεργά και φέτος στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride 2021 με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμωνος το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στις 19:00’. Οι αξίες της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και της Προόδου αγκαλιάζουν τη διαφορετικότητα, την ποικιλομορφία, τις ανοιχτές κοινωνίες, την ελευθερία έκφρασης και αυτοδιάθεσης του σώματός μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.