«Αρωμα γυναικας» στην Αλεξανδρουπολη απο την «WomenAct»

Η οργάνωση επεκτείνει το δίκτυό της εγκαινιάζοντας το νέο hub στην πρωτεύουσα του Έβρου

Με περίσσεια χαμόγελα και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης τα εγκαίνια του νέου δικτύου, hub της οργάνωσης Women Act στην Αλεξανδρούπολη.

Επίτιμο πρόσωπο της εκδήλωσης, της οποίας την συνδιοργάνωση ανέλαβε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ήταν η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, ενώ κατά σειρά πήραν το λόγο και μίλησαν ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, κ. Γιάννης Ζαμπούκης, η κ. Υφυπουργός, η Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α., κ.ElizabethK. Lee,η συνιδρύτρια της Women Act, κ. Μαίη Ζαννή, καθώς, και η διευθύντρια του Marie Claire κ. Γαλάτεια Λασκαράκη.

Στον χαιρετισμό του προς τα εγκαίνια της οργάνωσης ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης παίρνοντας τον λόγο τόνισε πως έχει βαρύνουσα σημασία οι γυναίκες του τόπου μας να τολμούν, να οραματίζονται, να εκπαιδεύονται και να εμπνέονται χαράσσοντας με αυτό τον τρόπο τη δική τους πορεία. Με το δίκτυο επεσήμανε θα αναδειχθεί και θα ενδυναμωθεί το εργασιακό δυναμικό στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, την πολιτική και την προώθηση των επιτευγμάτων στη δημόσια σφαίρα. «Όχι μόνο άντρες». Ενώ δεσμεύτηκε ότι θα είναι πρεσβευτής της Καμπάνιας για μια ισότιμη διαχείριση σε ότι αφορά τα συνέδρια και εκδηλώσεις για γυναίκες και άντρες το ίδιο.

Ως κεντρική ομιλήτρια κι επίτιμη καλεσμένη των εγκαινίων της οργάνωσης η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη μίλησε για επιτυχία ενός έργου με συνέπεια και λογοδοσία που στηρίζει τις γυναίκες εμπράκτως μέσα από τα εργαστήρια και τις Ακαδημίες Ηγεσίας. Παρομοίασε την προσπάθεια με σπόρο που φυτεύεται και πρέπει να φροντιστεί, ώστε να καρποφορήσει. Αναφερόμενη στο γεγονός  περιπτώσεων ωμής και φρικαλέας βίας κατά των γυναικών θεωρεί ότι η κουβέντα πρέπει να ξεκινά πάντα από την ισότητα των φύλων με την ενθάρρυνση των γυναικών για ενασχόληση με τα κοινά, αλλά και την κατάληψη από πλευράς τους θέσεων ευθύνης σε κλάδους που παραδοσιακά εκπροσωπούνται από άντρες.

Ηγεσία για την ίδια την κ. Υφυπουργό σημαίνει, όπως τόνισε, έμπνευση κι ελπίδα σε μια πορεία ελεύθερης δημιουργικότητας, όπου γυναίκες με το παράδειγμά τους να πηγαίνουν την κοινωνία ένα βήμα παραπέρα με αξιοθαύμαστους τρόπους. Το αίτημα για περισσότερες γυναίκες σε θέση ευθύνης υπογράμμισε δεν είναι ζήτημα ποσοτικό, ούτε εξουσιαστικό, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι «Κανένα σύγχρονο έθνος δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει αναξιοποίητες τις γυναίκες». Ολοκληρώνοντας την ομολία της ανέφερε ότι, προκειμένου η οργάνωση να πετύχει τους στόχους της, πρέπει οι γυναίκες να αλληλοϋποστηρίζονται, να αλληλοβοηθιούνται και να υπάρχει γυναικεία αλληλεγγύη.

Τον λόγο, στη συνέχεια, έλαβε η Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α., κ. Elizabeth K. Lee, η οποία μετά και τις ευχαριστίες προς όλους τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στο οργανωμένο κι επιτυχημένο δίκτυο της Women Act ενθυμούμενη την αρχική, πρώτη συνάντηση που είχε τον περσινό Οκτώβρη στον ίδιο χώρο του Μουσείου με γυναίκες από το πρόγραμμα. Εκείνο που χαρακτηριστικά της έκανε εντύπωση από τη συνάντηση ήταν το πόσο εμπνευσμένες υπήρξαν οι γυναίκες στην πόλη της Αλεξανδρούπολης σε ότι αφορά τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Θέλοντας να δείξει το πόσο δύσκολα υπήρξαν τα πράγματα για τις γυναίκες και στην Αμερική σε ότι αφορά την κατάληψη θέσεων ηγεσίας, έφερε παράδειγμα το γεγονός ότι το 1970 μόνο το 5% των γυναικών ήταν διπλωμάτες, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε πως αν ήσουν γυναίκα διπλωμάτης και είχες σκοπό να παντρευτείς, τότε έπρεπε να απολυθείς. Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Πρόξενος είπε πως πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, ώστε οι γυναίκες να λάβουν θέσεις ηγεσίας, καθώς το όραμα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες κοινωνίες, προκειμένου τα εμπόδια να ξεπεραστούν.

Προτελευταία ομιλήτρια ήταν η κ. Μαίη Ζαννή, η συνιδρύτρια της Women Act, η γυναίκα που οραματίστηκε κι εμπνεύστηκε την οργάνωση. Αναφερόμενη στο πως ξεκίνησε η οργάνωση μίλησε για ένα πρόγραμμα του StateDepartment, όπου και είχε λάβει μέρος το 2011, ώστε η αφορμή ήταν τα Αμερικανικά δίκτυα, όπουοι γυναίκες βρίσκουν στήριξη. Επεσήμανε ότι επρόκειτο για μία μη κερδοσκοπική και κομματική οργάνωση, της οποίας ο καλύτερος υποστηριχτής είναι η Αμερικανική Πρεσβεία, το Προξενείο και το State Department.Ιδρύθηκε το 2017 στην Αθήνα με δυο ακόμασημαντικά δίκτυα την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη με στόχο την ενδυνάμωση των Γυναικών στη Δημόσια Σφαίρα.

Σε ότι αφορά τα δίκτυα,hubs η κ. Ζαννή ανέφερε ότι αυτά έχουν διττό σκοπό, τη δικτύωση, αλλά και την προσέγγιση των παλαιότερων μελών με τα νέα. Το τρίπτυχο στο οποίο στηρίζονται είναι α) η Εκπαίδευση, η οποία γίνεται από τις Ακαδημίες Ηγεσίας, β) η Ενημέρωση, η οποία γίνεται με την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω Καμπάνιας με τίτλο «Nomoremens» με στόχο στα πάνελ των Συνεδρίων να υπάρχουν πιο πολλές γυναίκες και γ) η Δικτύωση που επιτυγχάνεται μέσω μηνιαίων συναντήσεων.

Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Ζαννή αναφέρθηκε στο project “Women Candidates”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, μια πλατφόρμα δωρεάν που θα περιλαμβάνει όλες τις πρακτικές συμβουλές, το “Knowhow”, για το πώς μπορεί καθεμιά γυναίκα που θα ενδιαφερθεί να στήσει και να σχεδιάσει τη δική της προεκλογική καμπάνια. Στόχος είναι να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες υποψήφιοι σε θέσεις ηγεσίας και η επιτυχία, όπως τόνισε, δεν θα αφορά την ποσόστωση, αλλά το γεγονός ότι οι γυναίκες που θα εκλεγούν το κατάφεραν μόνες τους.

Τελευταία ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Διευθύντρια του Marie Claire,κ. Γαλάτεια Λασκαράκη. Η ομιλούσα φανερά συγκινημένη, γιατί η Αλεξανδρούπολη είναι ο τόπος καταγωγής της, ανέτρεξε στο μακρινό παρελθόν του οικογενειακού της περιβάλλοντος συσχετίζοντας μια ιστορία του με το θέμα της εν λόγω οργάνωσης. Η ιστορία είχε να κάνει με το γεγονός της ίδρυσης στο σπίτι της,από πρόταση της ίδιας, παραρτήματος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας για την πόλη της Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την προ διετίας από την κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου, ιδρύσεως της «Έ.Γ.Ε.».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.