Αρμενια: Ενα ελληνικο παραμυθι σε podcast προτζεκτ με παιδια απο διαφορες εθνικες κοινοτητες

Η Αλεξάνδρα αφηγήθηκε την ιστορία «Ο παππούς και ο λαγός»

Γεννήθηκε στην Ελλάδα από Έλληνα πατέρα και Αρμένισσα μητέρα, ακούγοντας παραμύθια από τη λαϊκή παράδοση και των δύο χωρών που συνθέτουν την «ταυτότητα» της. Και μπορεί να ζει τα τελευταία τρία χρόνια στην Αρμενία μαζί με τη μητέρα και τη μικρότερη αδελφή της αλλά δεν ξέχασε ούτε τη γλώσσα ούτε και τα παραμύθια που άκουγε μεγαλώνοντας. Ένα απ’ αυτά τα παραμύθια μοιράστηκε η Αλεξάνδρα Τσαλικιάν με τους Αρμένιους ακροατές του podcast πρότζεκτ «Ένα Παραμύθι Μαζί» (A Fairy Tale Together) του αρμενικού πρακτορείου ειδήσεων ARMENPRESS.

Παιδιά από 11 εθνικές κοινότητες στην Αρμενία παρουσίασαν παραμύθια από τις …ρίζες τους, στην αρμενική γλώσσα, ηχογραφώντας τα στα στούντιο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας, που στήριξε το όλο εγχείρημα.

Η Αλεξάνδρα αφηγήθηκε την ιστορία «Ο παππούς και ο λαγός», ένα παραμύθι που της έδωσε η δασκάλα της στο σχολείο όπου παρακολουθεί μαθήματα ελληνικής γλώσσας, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το Ερεβάν όπου ζουν πλέον, η Αρμινέ Βαρντανιάν, μητέρα της μικρής μαθήτριας.

«Η Αλεξάνδρα συνεχίζει να μαθαίνει ελληνικά. Δεν ήθελα να ξεχάσει τη γλώσσα, όταν ήρθαμε στην Αρμενία. Κάθε Κυριακή παρακολουθεί μαθήματα ελληνικών», λέει η κ. Βαρντανιάν, η οποία έζησε 13 χρόνια στην Ελλάδα και μιλάει κι αυτή την ελληνική γλώσσα.

«Όταν της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει σ’ αυτό το πρότζεκτ, στην αρχή δεν πίστευε πως η ελληνική της καταγωγή θα ήταν το “ όχημα” για να λάβει μέρος σε μια τέτοια πρωτοβουλία», λέει η κ. Βαρντανιάν και θυμάται πως η αρχική συστολή της κόρης της μετατράπηκε στη συνέχεια σε ενθουσιασμό. «Στην αρχή ντρεπόταν αλλά μετά χάρηκε που θα έκανε κάτι σε σύνδεση με την ελληνική καταγωγή της», τονίζει.

Η Αλεξάνδρα, μάλιστα, συχνά σκέφτεται την Ελλάδα και ανυπομονεί να της δοθεί η δυνατότητα να απολαύσει και πάλι το φως και τη θάλασσα, που της έχουν λείψει πολύ.

Ένα πρότζεκτ για τα παιδιά και την πολυπολιτισμικότητα

«Ήταν μεγάλη η χαρά μου να συνεργαστώ με κάθε ένα απ’ αυτά τα παιδιά, τα οποία “ κουβαλούσαν” μέσα τους το παραμύθι που μοιράστηκαν μαζί μας», δήλωσε ο διευθυντής του αρμενικού πρακτορείου ειδήσεων Αράμ Ανανιάν, ευχαριστώντας όλα τα παιδιά που απλόχερα, όπως είπε, σκόρπισαν χαρά και καλοσύνη μέσα από τις συνολικά 15 ιστορίες που αφηγήθηκαν στο πλαίσιο του πρότζεκτ.

«Ο αρμένικος λαός ζει σ’ έναν κρατήρα πολιτισμών από τα αρχαία χρόνια και έχτισε σχέσεις με όλους τους λαούς. Αυτή η πρωτοβουλία είναι έκφραση αυτής ακριβώς της επικοινωνίας μεταξύ των λαών», σημείωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις εθνικές μειονότητες και τις θρησκευτικές υποθέσεις στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Αρμενίας Φαρντάν Ασκατριάν, σύμφωνα με το αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων.

«Το ARMENPRESS και η Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας είναι πάντα ανοιχτά ως μέσα σε τέτοιου είδους θετικές πρωτοβουλίες», ανέφερε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Εντγκαρ Αμιρχανιάν, υπογραμμίζοντας την εκπαιδευτική πτυχή του πρότζεκτ.

Το πρότζεκτ «Ένα Παραμύθι Μαζί» τέθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού για τις Εθνικές Μειονότητες που υπάγεται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Αρμενίας, ο επικεφαλής του οποίου Αβάγκ Χακομπιάν επισήμανε πως τα αποτελέσματα μιας δουλειάς ενός και πλέον μήνα μαζί με τα παιδιά κατέδειξε τη σημασία των βιβλίων και της ανάγνωσης.

Τα βίντεο του πρότζεκτ έχουν αρχίσει ν’ ανεβαίνουν στη σελίδα του ARMENPRESS στο YouTube.

Σοφία Παπαδοπούλου/ ΑΠΕ- ΜΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.