Aρχαιο νεκροταφειο στο κεντρο της Αλεξανδρουπολης

Σε εξέλιξη οι σωστικές ανασκαφές, με το έργο του φυσικού αερίου να συνεχίζεται σε άλλα σημεία

Ένα αρχαίο νεκροταφείο κρύβει στα «σπλάχνα» της η Αλεξανδρούπολη, μετά τα δύο νέα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης, κατά τη διάρκεια των εργασιών για το φυσικό αέριο. Τα νέα ευρήματα έρχονται να συμπληρώσουν παλαιότερα που είχαν βρεθεί στην ίδια περιοχή και τα οποία σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης.

Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ρωμαϊκούς τάφους που χρονολογούνται στον 1ο με 2ο αιώνα μ.Χ. ωστόσο, όπως επισημαίνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, είναι ακόμη νωρίς για να γίνει μία ασφαλής εκτίμηση.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου Φένια Παρδαλίδου, τα νέα ευρήματα αφορούν σε τάφους και εντοπίστηκαν στην περιοχή των οδών Ψαρών και Ειρήνης καθώς και επί της Νικηφόρου Φωκά με Λεωφόρο Δημοκρατίας. Ως είθισται, παράλληλα με το έργο για το φυσικό αέριο, είναι σε εξέλιξη κι ένα υποέργο της Εφορείας, για την αρχαιολογική παρακολούθηση των εργασιών. Οι δύο αρχαιολόγοι που επιτηρούσαν το έργο, ενημερώθηκαν για τα ευρήματα από τους εργαζόμενους του φυσικού αερίου και κινητοποίησαν την Εφορεία για τα περαιτέρω.

«Αυτή την στιγμή, είναι σε εξέλιξη οι σωστικές ανασκαφές και προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες που προβλέπονται, προκειμένου να αποκαλύψουμε, αν είναι δυνατόν, τα ευρήματα στη μεγαλύτερη έκτασή τους. Θα τοπογραφήσουμε το σημείο, θα φωτογραφήσουμε, θα καταγράψουμε τα ευρήματα, για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τα αφαιρέσουμε. Αυτά, για να γίνουν, χρειάζεται χρόνος, καθώς το σκάμμα έχει πολύ μικρό πλάτος. Παράλληλα, και ο καιρός δυσκολεύει το έργο μας, ωστόσο, οι εργασίες για το φυσικό αέριο δεν έχουν σταματήσει λόγω των ευρημάτων, απλώς συνεχίζονται σε άλλα σημεία».

Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η δουλειά των αρχαιολόγων στην περιοχή, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την αποκάλυψη κι άλλων ευρημάτων στην πορεία των έργων.

Όπως σημείωσε η κα Παρδαλίδου, ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν ευρήματα στο ιστορικό κέντρο, καθώς παλαιότερα, στην ίδια περιοχή είχαν εντοπιστεί ταφές από τα ρωμαϊκά χρόνια, που σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μας Μουσείο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.